Αmazon: Τα σχέδια για επενδύσεις στην Ελλάδα

Αmazon: Τα σχέδια για επενδύσεις στην Ελλάδα Facebook Twitter
Αmazon: Σχέδια για επενδύσεις στην Ελλάδα
0

Η Amazon σχεδιάζει εδώ και αρκετό καιρό να επενδύσει στην Ελλάδα. Το πλάνο αυτό ήταν ήδη θέμα συζήτησης τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο μεσοδιάστημα έχουν διακινηθεί επανειλημμένως πληροφορίες πως η Amazon, η πιο γνωστή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως, εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει εγκαταστάσεις logistics στην Ελλάδα.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν η δημιουργία της Amazon Data Services Greece αποτελεί το πρώτο βήμα για την επέκταση του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα. Σχετικές φήμες, είχαν κυκλοφορήσει και στο παρελθόν, για την περιοχή του Θριασίου Πεδίου στην Αττική.

Την ίδια ώρα γνωστές εταιρείες των ΗΠΑ αναζητούν ελληνικό «πεδίο δράσης». Ήδη στα τέλη του περασμένου μήνα, στις 28 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο υπεγράφη μεταξύ του ιδιού και του υπουργού Ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών στο επίπεδο του τεχνολογικού τομέα.

Λίγες μέρες αργότερα, ανακοινώθηκε η επένδυση «μαμούθ» στην Ελλάδα, προστιθέμενης αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, από την Microsoft. H ανακοίνωση της επένδυσης δε, έγινε από τον επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft αποφάσισε να εγκαταστήσει στην Ελλάδα μεγάλο τμήμα της νέας υποδομής για τις υπηρεσίες cloud. Η κατασκευή τριών μονάδων αποθήκευσης δεδομένων (data centers) αναμένεται να γίνει στην Ανατολική Αττική, σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού περίπου 100 στρεμμάτων.

Παράλληλα, η εταιρεία θα προχωρήσει στην πιστοποιημένη κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων.

H απόφαση της Microsoft να επιλέξει τελικά την Ελλάδα έναντι άλλων χωρών ελήφθη «με αυστηρά οικονομικά κριτήρια», και για αυτήν χρειάστηκε η ψήφιση συγκεκριμένων νομοθετικών και ρυθμιστικών διατάξεων για τον εκσυγχρονισμό του απαραίτητου πλαισίου.

Η Tesla έχει ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα με επίκεντρο τα τρένα. Η Blink Charging έχει αναπτύξει δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στην Amazon, ήδη τον Φεβρουάριο του 2020, η Amazon Web Services υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα για την προώθηση της καινοτομίας μέσω της συνεργασίας στην ψηφιακή διακυβέρνηση, την ψηφιακή υποδομή και στην εκπαίδευση δεξιοτήτων cloud.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη συσταθεί από το καλοκαίρι, η «Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε.»., με έδρα το Χαλάνδρι, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται οι cloud υπηρεσίες της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού, Amazon Web Services (AWS).

H AWS παρέχει λύσεις κι υπηρεσίες cloud σε επιχειρήσεις και οργανισμούς παγκοσμίως και μέχρι στιγμής έχει παρουσία στη Στοκχόλμη, την Ιρλανδία, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.

Στις αρχές του έτους άνοιξε γραφείο στο Μιλάνο και ήδη ετοιμάζει κάτι αντίστοιχο στην περιοχή της Ισπανίας, ανέφεραν οι πληροφορίες τον περασμένο Ιούλιο.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η Ελλάδα σχετίζεται με την τοποθεσία της χώρας, που της επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ είναι επίσης μία από τις κύριες χώρες και το σημείο εισόδου για τα κινεζικά προϊόντα, ανέφεραν όσοι γνωρίζουν την αγορά.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ