Έρευνα: Ο κορωνοϊός αντέχει έως και 28 ημέρες σε οθόνες κινητών και άλλες επιφάνειες

Έρευνα: Ο κορωνοϊός αντέχει έως και 28 ημέρες σε οθόνες κινητών και άλλες επιφάνειες Facebook Twitter
0

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να αντέξει έως και 28 ημέρες πάνω στο γυαλί- όπως σε οθόνες κινητών τηλεφώνων- σε ανοξείδωτες επιφάνειες και χαρτονομίσματα, σύμφωνα με έρευνες Αυστραλών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο πρόληψης ασθενειών διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να αντέξει έως 28 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου (20 βαθμούς Κελσίου) πάνω σε λείες επιφάνειες. Συγκριτικά, ο ιός της γρίπης αντέχει 17 ημέρες πάνω σε αυτές τις επιφάνειες.

Η αντοχή του ιού μειώθηκε σε κάτω από 24 ώρες σε θερμοκρασία 40 βαθμών σε κάποιες επιφάνειες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Virology Journal. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει μεταδοτικός σε επιφάνειες για μακρές περιόδους, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη για πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών», δήλωσε η υποδιευθύντρια του κέντρου, Ντέμπι Ιγκλς.

Ο κορωνοϊός έχει την τάση να αντέχει περισσότερο σε μη πορώδεις ή λείες επιφάνειες, σε σύγκριση με τις πορώδεις επιφάνειες, όπως το βαμβάκι. Η αντοχή του ιού στο γυαλί είναι ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, με δεδομένο την ευρεία χρήση των οθονών αφής, είτε πρόκειται για κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, είτε για παράδειγμα για ΑΤΜ και άλλα ανάλογα σημεία που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι και τα οποία σπάνια καθαρίζονται.

Επίσης, η διαπίστωση ότι ο κορωνοϊός αντέχει περισσότερο από ότι ο ιός της γρίπης στα χαρτονομίσματα έχει ιδιαίτερη σημασία, σημειώνουν οι επιστήμονες, λόγω της κυκλοφορίας τους και της πιθανότητας να μεταφερθεί ο ιός τόσο από τον ένα άνθρωπο στον άλλον, όσο και από τη μία περιοχή στην άλλη.

Ακόμη, οι Αυστραλοί ερευνητές σημειώνουν πως ο χρόνος αντοχής του ιού σε ανοξείδωτες επιφάνειες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να εξηγήσει τις εξάρσεις που έχουν παρατηρηθεί σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος. Πάντως, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι παραμένει υπό διερεύνηση η ποσότητα του ιού που απαιτείται, προκειμένου να μεταδοθεί η Covid-19 από μία μολυσμένη επιφάνεια.

Με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM