Μεταμόσχευση πέους σε τρανς άνδρες εξετάζεται για πρώτη φορά στη Βοστώνη

Μεταμόσχευση πέους σε τρανς άνδρες εξετάζεται για πρώτη φορά στη Βοστώνη Facebook Twitter
0

Γιατροί στη Βοστώνη εξετάζουν την πραγματοποίηση της πρώτης μεταμόσχευσης πέους σε τρανς άνδρα, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστιο βήμα στις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου.

Ελάχιστες επιτυχημένες σχετικές μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και σε όλες οι λήπτες ήταν cis άνδρες που είχαν χάσει τα γεννητικά τους όργανα σε τραυματισμό ή εξαιτίας καρκινικών επιπλοκών. Τώρα όμως οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο μια τέτοια επέμβαση να γίνει σε τρανς άνδρες.

«Θα ήταν τεράστιο βήμα αν μπορούσαμε να μεταμοσχεύσουμε μια πραγματική δομή πέους» δήλωσε στο MedPage Today ο πλαστικός χειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH), Curtis Cetrulo. «Είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να το κάνουμε σύντομα, αν λάβουμε έγκριση. Ελπίζω να το κάνουμε. Θα είναι σίγουρα βοηθητικό για πολλούς τρανς άνδρες».

Υπάρχουν, ωστόσο, εμπόδια. Ως τώρα δεν υπάρχει πλαισίωση της επέμβασης γιατί πραγματοποιείται σπάνια και στην περίπτωση των τρανς ανδρών δεν είναι γνωστό αν το μόσχευμα θα είναι λειτουργικό. Το νοσοκομείο του Cetrulo όμως, που πραγματοποιεί σχετικές επεμβάσεις σε cis άνδρες, εξετάζει ήδη την επέκταση του πρωτοκόλλου σε τρανς άνδρες.

Αν οι επεμβάσεις αποδειχθούν επιτυχείς, θα είναι τεράστια εξέλιξη για τους τρανς άνδρες, σύμφωνα με την ειδικό χειρουργό στις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου Marci Bowers από την Καλιφόρνια. «Είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς για κάποιον με καρδιοπάθεια τελικού σταδίου. Είναι τόσο μεγάλο. Οι προηγούμενες μέθοδοι ήταν υποτυπώδεις από πολλές απόψεις».

Μέχρι τώρα οι τρανς άνδρες που επιλέγουν σχετικές επεμβάσεις μπορούν να κάνουν φαλλοπλαστική, όπου ο φαλλός δημιουργείται από δέρμα, ή μετοδιοπλαστική όπου ο νέος φαλλός δημιουργείται από τον ιστό της κλειτορίδας.

Ο Cetrulo υποστηρίζει πως αν μια ολική μεταμόσχευση πέους ήταν δυνατή για τους τρανς, αυτό θα σήμαινε «λιγότερες επιπλοκές στην ουρήθρα, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και περισσότερες σεξουαλικές δυνατότητες».

Ωστόσο, οι ειδικοί ακόμα δεν έχουν διαλευκάνει πώς θα λειτουργούσε το μόσχευμα σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι γνωστό αν ο άνδρας που θα λάβει το μόσχευμα θα μπορεί να έχει στύση, ενώ θεωρούν βέβαια ότι δεν θα υπάρχει εκσπερμάτιση, λόγω της απουσίας ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ταυτόχρονα, η ουρήθρα του θα πρέπει να επιμηκυνθεί και οι γιατροί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύνδεση των νεύρων και των ιστών.

Η μεγαλύτερη ωστόσο πρόκληση μπορεί να αποδειχθεί η εύρεση δοτών. Είναι αμφίβολο αν οι cis άνδρες και οι οικογένειές τους θα είναι διαθέσιμοι να δωρίσουν το πέος τους, ενώ η τρανσφοβία θα μπορούσε να τους αποθαρρύνει από κάποια σχετική δωρεά.

Με πληροφορίες από Pink News.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ