Διασώστης πετά με jet suit σε βουνά της Βρετανίας - Εντυπωσιακό βίντεο από τη δοκιμή

Διασώστης πετά με jet suit σε βουνά της Βρετανίας - Εντυπωσιακό βίντεο από τη δοκιμή Facebook Twitter
0

Οι πρώτοι διασώστες με jet suit είναι πιθανό να δραστηριοποιηθούν στις κορυφές του Lake District στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από επιτυχημένες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα τον Σεπτέμβριο. 

Φορώντας το jet suit δύναμης 1050 BHP μία πεζοπορία 25 λεπτών «μετατρέπεται» σε μία πτήση διάρκειας μόλις 90 δευτερολέπτων, σύμφωνα με την υπηρεσία Great North Air Ambulance Service, η οποία ανέπτυξε το προϊόν σε συνεργασία με την εταιρεία Gravity Industries.

Το jet suit θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα διάσωσης στην περιοχή με τα δύσβατα σημεία, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους πεζοπόρους. 

«Πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στην ομάδα μας να προσεγγίσει ορισμένα άτομα με μεγαλύτερη ταχύτητα από ποτέ», εξηγεί ο Andy Mawson, επιχειρησιακός διευθυντής της GNAAS εκτιμώντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε ακόμα και να σωθεί η ζωή κάποιου. 

Η GNAAS και Gravity Industries βρίσκονταν σε συνομιλίες για ένα χρόνο πριν την προγραμματισμένη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η δοκιμή έγινε στο Langdale Pikes, με τον Richard Browning, ιδρυτή της Gravity Industries, να πραγματοποιεί πτήση από την κοιλάδα προς τις κορυφές. Η τοποθεσία προστατεύεται από τη UNESCO. Στο Lake District υπάρχουν μερικές από τις υψηλότερες κορυφές της Αγγλίας. Ο Mawson πίστευε ότι η περιοχή, που βρίσκεται στη βόρεια Αγγλία, αποτελεί ένα καλό μέρος για τη δοκιμή, μετά από ανάλυση που πραγματοποίησε σε δεδομένα από κλήσεις έκτακτης ανάγκης. 

«Αυτό που δεν γνωρίζαμε σίγουρα είναι πώς θα λειτουργούσε [σ.σ. το jet suit] στην πράξη. Λοιπόν το έχουμε δει τώρα και είναι, ειλικρινά, φοβερό», είπε ο Mawson, υποστηρίζοντας πως το θα αποτελέσει ένα ακόμα μέσο για την παροχή φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές. Από την πλευρά του ο Browning χαρακτήρισε τη συνεργασία ως «μία υπέροχη εμπειρία». Ο ίδιος εκτιμά πως «είμαστε μόνο στην αρχή σε σχέση με το τι μπορούμε να επιτύχουμε με την τεχνολογία». 

Ο Browning είπε είχε μιλήσει στο CNN για το jet suit ήδη από 2018. Για τη δημιουργία του χρησιμοποίησε εκτυπωτές 3D, εξειδικευμένα ηλεκτρονικά και πέντε κινητήρες jet. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 32 μιλίων ανά ώρα και να φθάσει σε υψόμετρο 12.000 ποδιών, είχε δηλώσει τότε. 

 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ