To Tiktok μήνυσε την κυβέρνηση Τραμπ - Αιχμές κατά του Αμερικανού προέδρου

To Tiktok μήνυσε την κυβέρνηση Τραμπ - Αιχμές κατά του Αμερικανού προέδρου Facebook Twitter
0

Μήνυση κατά της κυβέρνηση Τραμπ υπέβαλε τη Δευτέρα το TikTok κάνοντας λόγο για ένα «σε μεγάλο βαθμό πολιτικοποιημένο» εκτελεστικό διάταγμα που αποσκοπεί στο να εκδιώξει το δημοφιλές app από τις ΗΠΑ. 

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δώσει, με την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος, περιθώριο 90 ημερών στη μητρική εταιρεία της TikTok, την κινεζική ByteDance, για να αποεπενδύσει από περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζουν τις λειτουργίες της υπηρεσίας στις ΗΠΑ. Για την απόφαση του αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας. 

«Σε ό,τι αφορά το TikTok, το απαγορεύουμε στις ΗΠΑ», είχε δηλώσει ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στις Αρχές του Αυγούστου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τα όσα θα ακολουθούσαν. 

Όπως εκτιμά το CNN Business, η μήνυση αποτελεί μία σημαντική κλιμάκωση στην αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και του εξαιρετικά δημοφιλούς TikTok, το οποίο «μετράει» 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ. Στα σχετικά έγγραφα το TikTok υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε στην εταιρεία την ευκαιρία να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Παράλληλα χαρακτήρισε παράνομο το διάταγμα Τραμπ. 

«Προτιμούμε πολύ περισσότερο τον εποικοδομητικό διάλογο από τη δικαστική οδό», ανέφερε το TikTok σε δημοσίευση για την υπόθεση, σημειώνοντας πως η απαγόρευση θα στερήσει 10.000 «αμερικανικές θέσεις εργασίας» και θα «βλάψει ανεπανόρθωτα» τους εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ που έχουν στραφεί στην εφαρμογή για ψυχαγωγία και επικοινωνία (...) που είναι ζωτικής σημασίας ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Στις 14 Αυγούστου ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναγκάζει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει τον αμερικανικό κλάδο δραστηριοτήτων του TikTok, μέσα σε 90 ημέρες. «Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η ByteDance (...) μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστηρίζει στο διάταγμά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει στραφεί κατά της πλατφόρμας κατηγορώντας την ότι διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών για να χρησιμοποιηθούν από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Στα δικαστικά έγγραφα, που κατατέθηκαν σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας, υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ αγνόησε τα στοιχεία που η εταιρεία παρουσίασε στις Αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ και πως η εντολή αποτελεί κομμάτι μίας «εκστρατείας κατά της Κίνας» από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει πολιτικά κέρδη. Στην μήνυση γίνεται αναφορά στην αντικινεζική ρητορική του Τραμπ, και σημειώνεται ότι αποκαλεί τον νέο κορωνοϊό «κινεζικό ιό» και «kung flu».   

Παράλληλα αναφέρει ότι στις κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ «αντανακλάται η πολιτική απόφαση για μία εκστρατεία πάνω σε αντικινεζική πλατφόρμα». 

Με πληροφορίες από CNN Business

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ