H Google Doodle τιμά την Jeanne Baret, την πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης

H Google Doodle τιμά την Jeanne Baret, την πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης Facebook Twitter
0

Την Γαλλίδα εξερευνήτρια και βοτανολόγο, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου του πλανήτη, Jeanne Baret, τιμά σήμερα η Google με το σημερινό της doodle.

Το doodle είναι αφιερωμένο σε εκείνη καθώς σήμερα συμπληρώθηκαν 280 χρόνια από τη γέννησή της.

Η Jeanne Baret γεννήθηκε, σαν σήμερα, το 1740, στην κεντρική Γαλλία. Χάρη στην ανατροφή της έγινε πολύ ικανή στον εντοπισμό φυτών και αναγνωρίστηκε ως ειδικός στη Φυτική Ιατρική. Στις αρχές της δεκαετίας του 1760, άρχισε να εργάζεται για τον γνωστό βοτανολόγο, Philibert Commerson.

Όταν η Γαλλία οργάνωσε τον πρώτο περίπλου της Γης, το 1765, ο Commerson προσκλήθηκε ως βοτανολόγος της ομάδας. Ο Commerson συνοδευόταν από τον βοηθό του κύριο Jean Baret – στην πραγματικότητα την κυρία Jeanne Baret, την τότε οικονόμου του.

Οι γαλλικοί νόμοι απαγόρευαν τις γυναίκες σε πλοία, οπότε για να συμμετάσχει η Baret εμφανίστηκε ως άνδρας. Το ζευγάρι συνέλεξε πάνω από 6.000 δείγματα φυτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Στην Ταϊτή, όμως, το πλήρωμα την ανακάλυψε και αποφασίστηκε ότι θα παραμείνει στο σκάφος, έως ότου το πλοίο επέστρεφε στη Γαλλία.

Ο Commerson αρρώστησε στον Μαυρίκιο και η Baret έμεινε μαζί του να τον φροντίσει. Μετά τον θάνατό του, παντρεύτηκε έναν Γάλλο στρατιώτη επέστρεψαν μαζί στη Γαλλία. Έλειπε μακριά για μια δεκαετία, σε μία από τις μεγαλύτερες περιπέτειες της εποχής για μια γυναίκα.

Πολλοί πιστεύουν ότι η Baret ανακάλυψε την ευρωπαϊκή βουκαμβίλια, ενώ το πλήρωμα βρισκόταν στη Βραζιλία. H Baret πέθανε στις 5 Αυγούστου 1807.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM