Μελέτη δείχνει ότι οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να «ενημερώσουν» τους διαρρήκτες ότι λείπετε

Μελέτη δείχνει ότι οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να «ενημερώσουν» τους διαρρήκτες ότι λείπετε Facebook Twitter
eurokinissi
0

Οι κάμερες ασφαλείας στο σπίτι συνήθως αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τους διαρρήκτες ή έστω καταγράφουν τις κινήσεις τους όσο εισβάλλουν σε ένα σπίτι. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να «δείξουν» στους επίδοξους ληστές ότι οι ιδιοκτήτες δεν είναι στο σπίτι.

Συγκεκριμένα, οι κάμερες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επίδοξους διαρρήκτες να αντιληφθούν ότι λείπετε από το κτίριο και να διαρρήξουν το διαμέρισμα που έχουν βάλει στόχο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποιος μπορούσε να μάθει εάν κάποιος ήταν μέσα στο σπίτι και ακόμη και τι έκανε στο σπίτι, απλά εξετάζοντας κάποια δεδομένα.


Η διεθνής μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου (QMUL) και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρέχονται από έναν μεγάλο κινέζικο κατασκευαστή καμερών ασφαλείας.


Κάμερες σαν αυτές επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν από απόσταση τα σπίτια τους μέσω βίντεο στο διαδίκτυο, αλλά οι ερευνητές λένε ότι η κίνηση που δημιουργείται από τις συσκευές μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες που παραβιάζουν το απόρρητο.

Ο συγγραφέας της μελέτης Gareth Tyson από το QMUL δήλωσε στο CNN ότι οι μεταφορτώσεις δεδομένων των μη κρυπτογραφημένων δεδομένων αυξάνονται όταν μια κάμερα καταγράφει κάτι που κινείται, οπότε ένας επίδοξος ληστής θα μπορούσε να μάθει εάν η κάμερα ανέβαζε πλάνα κάποιου σε κίνηση και σε ποιους χώρους του σπιτιού.


«Παρακολουθούν την κίνηση της κάμερας για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εξετάζοντας τα μοτίβα που δημιουργούνται από αυτές τις κάμερες για μια εβδομάδα, τότε αρχίζουν να προβλέπουν την επόμενη εβδομάδα, όταν είναι πιο πιθανό να βρίσκεστε στο σπίτι»


Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος παραβίασης του απορρήτου, οι εταιρείες θα μπορούσαν να εισάγουν τυχαία δεδομένα στα συστήματά τους για να δυσκολέψουν τους επίδοξους διαρρήκτες να εντοπίσουν ένα μοτίβο» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε ένα πιο έξυπνο σύστημα που να επιτρέπει στην κάμερα να καταλάβει τι είναι αυτή η κίνηση, να αξιολογεί το επίπεδο κινδύνου και να ειδοποιεί τον χρήστη μόνο σε περίπτωση που είναι πραγματικά ανάγκη. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει μια γάτα πιθανότατα δεν θέλει να ειδοποιείται κάθε φορά που η κάμερα εντοπίζει το ζώο να περπατάει, αλλά σίγουρα θα ήθελε να μάθει εάν εντοπίστηκε ένας άνδρας να κινείται στο χώρο».


Ο Tyson δήλωσε ακόμη ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τους κινδύνους που δημιουργεί η κυκλοφορία ροής βίντεο που δημιουργείται από τις κάμερες. Η διεθνής αγορά των εν λόγω συσκευών αναμένεται να κοστίσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM