«Καλώς ήρθατε στο Fortnite, ελπίζουμε να απολαύσετε την συναυλία»: Η πανδημία αλλάζει την μουσική βιομηχανία

«Καλώς ήρθατε στο Fortnite, ελπίζουμε να απολαύσετε την συναυλία»: Η πανδημία αλλάζει την μουσική βιομηχανία Facebook Twitter
0

Ο Τζος Ρίτσαρντς είναι ένα από τα εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που παρέμειναν για μήνες κλεισμένα στα σπίτια τους εξαιτίας της πανδημίας, χωρίς αυτό να εμποδίζει τον έφηβο από το να παρακολουθήσει την συναυλία του αγαπημένου καλλιτέχνη Travis Scott τον Απρίλιο. 

Χωρίς να βγει καν από το σπίτι του, ο Σκοτ παρακολούθησε το σόου του ράπερ μέσα από το online παιχνίδι Fortnite, μαζί με άλλα 12 εκατομμύρια φανς. «Ήταν μία πραγματικά καλή εναλλακτική της αληθινής ζωής», λέει ο Τζος που ζει ε την οικογένειά σε προάστιο του Τορόντο. «Έχεις την ευκαιρία να κάνεις παρέα με τους φίλους σου και να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους.» 

Με τους συναυλιακούς χώρους και τους κινηματογράφους κλειστούς, τα βιντεοπαιχνίδια έρχονται να αναπληρώσουν το κενό των «λουκέτων», λειτουργώντας ως εικονικοί χώροι και πλατφόρμες κοινωνικοποίησης - ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες. Και το Fortnite δεν είναι το μόνο: το Roblox, με εκατομμύρια τίτλους παιχνιδιών, πρόσφατα φιλοξένησε μια φιλανθρωπική συναυλία με σούπερσταρς όπως η Lady Gaga και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ενώ το Minecraft προγραμματίζει ένα εικονικό φεστιβάλ μουσικής και χορού στις 9 Ιουλίου με τους Jauz, Griz και δεκάδες άλλους καλλιτέχνες.

Η πανδημία έχει καταστήσει απαγορευτικές τις μεγάλες συναθροίσεις και καλλιτέχνες όπως ο Travis Scott πειραματίζονται με νέους τρόπους για live σόου. Στην δική του συναυλία, η Epic Games δεν είχε πουλήσει εισιτήρια αλλά προϊόντα με μπόνους αντάλλαγμα την είσοδο στο εικονικό event, χωρίς να αποκαλύψει κατά πόσο το εγχείρημα αποδείχτηκε προσοδοφόρο. 

Ωστόσο σίγουρα υπάρχουν περιθώρια κέρδους και δεν είναι τυχαίο ότι το Fortnite εγκαινίασε τον περασμένο μήνα έναν χώρο αποκλειστικά για κοινωνικοποίηση, γιορτάζοντάς το με ένα ηλεκτρονικό πάρτι γεμάτο κορυφαία ονόματα της μουσικής σκηνής όπως οι Deadmau5, Steve Aoki και Dillon Francis.

«Καλώς ήρθατε στο Fortnite, ελπίζουμε να απολαύσετε την συναυλία»: Η πανδημία αλλάζει την μουσική βιομηχανία Facebook Twitter

 

Και όλα αυτά ήταν μόνο η αρχή. Απόψε, ο DJ Diplo παρουσιάζει το τελευταίο του άλμπουμ σε ζωντανή μετάδοση στο Fortnite, μαζί με τους Young Thug και Noah Cyrus. Αύριο η πλατφόρμα σκοπεύει να προβάλλει ταινίες για τους παίκτες της: τρία παλιότερα φιλμ του Νόλαν με τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε μία από αυτές, ανάλογα με την χώρα από την οποία συνδέονται. 

Η εμπειρία είναι πολύ διαφορετική από την απλή παρακολούθηση μέσω μιας εφαρμογής όπως το Youtube ή το Netflix, αφού κάθε παριστάμενος έχει το άβατάρ του που μπορεί να τροποποιήσει με αναρίθμητους τρόπους για να το καταστήσει όσο το δυνατόν πιο προσωπικό. Οι παίκτες μπορούν να κινηθούν μέσα στον εικονικό χώρο, να χορέψουν με άλλους χρήστες να συνομιλήσουν με κλήσεις ή να στείλουν μηνύματα ο ένας στον άλλον. 

«Έχεις τον απόλυτο έλεγχο πάνω στον χαρακτήρα σου», λέει ο 18χρονος Σαμ Κινγκ που έχει παρακολουθήσει ως τώρα δύο συναυλίες μέσω Fortnite. «Μπορείς να ανέβεις στην σκηνή. Να έχεις μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας». Ο Κινγκ λέει πως ένα άλλο πράγμα που απολαμβάνει σε αυτές τις εικονικές συναυλίες, είναι ότι μπορεί να μιλήσει με τους φίλους του χωρίς να χρειάζεται να φωνάζει για να τον ακούσουν. 

Κατά την διάρκεια των συναυλιών γίνεται μία παύση του καθαρόαιμου, ανταγωνιστικού παιχνιδιού στην πλατφόρμα. Κάποιοι διοργανωτές χρεώνουν την πρόσβαση ενώ άλλοι το διατηρούν για την ώρα δωρεάν. Κάποια από τα events ωστόσο δεν είναι πραγματικά live και έχουν βιντεοσκοπηθεί με μία μικρή καθυστέρηση για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα στη σύνδεση των θεατών, ώστε να μην χάσουν ούτε νότα. 

Το επερχόμενο Rave Family Block Fest στο Minecraft πάντως θα έχει γενική είσοδο 10 δολαρίων με τα VIP προνόμια να κοστίζουν κάτι παραπάνω - 15 δολάρια - προσφέροντας πρόσβαση σε εικονικούς χώρους και μία ευκαιρία για ιδιωτική performance των καλλιτεχνών μέσω ζωντανής σύνδεσης.

«Είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα», εξηγεί η Τζάκι Μακουάιρ, της οποίας η εταιρεία παραγωγής Rave Family LLC διοργανώνει το φεστιβάλ. «Θα είναι σαν ένα τυπικό μουσικό φεστιβάλ, μόνο πολύ μεγαλύτερο». Και πράγματι, ο χώρος δεν είναι πρόβλημα σε αυτά τα εικονικά πάρτι που, αν και είχαν ξεκινήσει χρόνια νωρίτερα, άρχισαν να αποκτούν πραγματική κίνηση μόλις πέρυσι, όταν ο μουσικός Marshmello έκανε μία δεκάλεπτη εμφάνιση στο Fortnite. Πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα συνδέθηκαν τότε για να τον απολαύσουν σύμφωνα με την Epic Games Inc.

Πέρυσι, το Fortnite είχε 250 εκατομμύρια χρήστες αλλά τώρα έχει πια ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια και το lockdown έχει απογειώσει το ενδιαφέρον για αυτές τις εκδηλώσεις. Οι παραγωγοί απλώς βιάζονται να καλύψουν την ζήτηση. Θα πάρει καιρό να ξανανιώσει ο κόσμος ασφαλής και να κυκλοφορεί σε μεγάλους χώρους συγκεντρώσεων, εκτιμά η αναλύτρια της MIDiA με έδρα το Λονδίνο, Κάρολ Σέβεριν. Όλα συνηγορούν προς τη διοχέτευση αυτών των event στην ασφάλεια του διαδικτύου. 

Η Λαρίσα Ντόρθι είναι μια 25χρονη μητέρα από το Γουέστ Τζόρνταν της Γιούτα που δεν έχει πια ούτε τον χρόνο ούτε την ενέργεια με την οποία χόρευε στις συναυλίες των My Chemical Romance και 3 Doors Down πριν μερικά χρόνια. Εν μέσω πανδημίας, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πιο σίγουρη αλλά και πιο άνετη επιλογή: «μπορώ να πάω με τα εσώρουχά μου και κανείς να μην νοιαστεί».

Υπάρχουν όμως αρκετά θετικά και για τους καλλιτέχνες: τα παιχνίδια μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερο κόσμο από το μεγαλύτερο στάδιο που θα κατασκευαστεί ποτέ. «Η κλίμακα αυτή θα ήταν αδύνατη στον πραγματικό κόσμο», λέει ο Ντιν Γουίλσον, διευθύνων σύμβουλος της Seven20 στην οποία εργάζονται οι μάνατζερ του Deadmau5 και άλλων καλλιτεχνών.

Ο Γουίλσον δεν πιστεύει ότι θα σταματήσουν ποτέ οι live συναυλίες αλλά τα παιχνίδια δίνουν μια ακόμα ευκαιρία στους καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους. «Τα παγκόσμια τουρς είναι ακριβά και εξαντλητικά». Τώρα από ένα σημείο οι καλλιτέχνες κάνουν ταυτόχρονη περιοδεία σε όλον τον κόσμο. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM