Επιστήμονες «ξεκλείδωσαν» το μυστικό της τέλειας αγκαλιάς

Επιστήμονες «ξεκλείδωσαν» το μυστικό της τέλειας αγκαλιάς Facebook Twitter
0

Ίσως αυτή την εποχή ακούγεται κάτι μακρινό- οι εναγκαλισμοί σπανίζουν την εποχή του κορωνοϊού και των κοινωνικών αποστάσεων- αλλά ερευνητές ανέλυσαν τι συνιστά την «τέλεια αγκαλιά».

Μια ομάδα επιστημόνων από το Toho University, στην Ιαπωνία, μέτρησαν την ηρεμιστική επίδραση αγκαλιάς σε βρέφη, καταγράφοντας τις αντιδράσεις τους τόσο ανάλογα με την πίεση του κάθε κρατήματος, όσο και για το αν βρίσκονται στα χέρια αγνώστων ή των γονιών τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον καρδιακό παλμό των βρεφών, ενώ οι ενήλικες που τα αγκάλιαζαν είχαν αισθητήρες στα χέρια. Έτσι, αξιολόγησαν την αντίδραση του μωρού όταν το κρατούσαν απλά, όταν το αγκάλιαζαν με μέτρια πίεση και όταν επρόκειτο για «σφιχτή αγκαλιά», όπως τη χαρακτήρισαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell, τα μωρά ηρεμούσαν περισσότερο με μία μέτριας πίεσης αγκαλιά παρότι αν απλά τα κρατούν. Όμως, αυτή η ηρεμιστική επίδραση μειωνόταν σε μια «σφιχτή» αγκαλιά. Η διάρκεια της αγκαλιάς ήταν 20 δευτερόλεπτα, ενώ οι επιστήμονες παραδέχθηκαν ότι «ήταν σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί η κακή διάθεση του βρέφους κατά τη διάρκεια αγκαλιάς διάρκειας ενός λεπτού και πάνω».

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι τα βρέφη 125 ημερών και μεγαλύτερα ηρεμούσαν περισσότερο όταν τα αγκάλιαζε ένας από τους γονείς τους, σε σύγκριση με την αγκαλιά από μία άγνωστη γυναίκα. Με βάση όλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η τέλεια αγκαλιά είναι μία μέτριας πίεσης από ένα γονιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα, από την αγκαλιά δεν επωφελούνται μόνο τα μωρά, αφού και οι γονείς επέδειξαν σημαντικά σημάδια ηρεμίας αγκαλιάζοντας τα παιδιά τους. Είναι γνωστό ότι η ωκυτοκίνη- ή ορμόνη της αγάπης- απελευθερώνεται με τη σωματική επαφή, αλλά οι ερευνητές λένε ότι η αγκαλιά των πειραμάτων τους ήταν πολύ μικρής διάρκειας για να διαδραματίσει ρόλο αυτή η ορμόνη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μετράται η ψυχολογική επίδραση της αγκαλιάς στα βρέφη και εκτιμούν ότι η δουλειά αυτή μπορεί να βοηθήσει για να γίνουν βήματα προόδου σε ό,τι αφορά τη γνώση για τον δεσμό παιδιού- γονιού, αλλά και για την παιδική ψυχολογία.

Με πληροφορίες από AFP

 


Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM