«Για την επιβίωσή μας»: Τα ΗΑΕ ετοιμάζονται για την πρώτη τους διαπλανητική αποστολή στον Άρη

«Για την επιβίωσή μας»: Τα ΗΑΕ ετοιμάζονται για την πρώτη τους διαπλανητική αποστολή στον Άρη Facebook Twitter
0

Ο αραβικός κόσμος μετρά αντίστροφα για την πρώτη διαπλανητική αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Άρη

Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη να γίνει σε πέντε εβδομάδες από σήμερα και τα ΗΑΕ ελπίζουν να θέσουν σε τροχιά ένα διαστημικό όχημα που θα φτάσει στην «γειτονιά» του κόκκινου πλανήτη τον ερχόμενο Φεβρουάριο. 

Οι ηγέτες των ΗΑΕ διακήρυξαν πως η επιτυχία της αποστολής είναι κρίσιμη για την επιβίωση και το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Η αποστολή "Hope Mars" προετοιμαζόταν από το 2014 και σύμφωνα με τον επικεφαλής του πρότζεκτ, Ομράν Σαράφ, θεωρείται ουσιώδης για τη μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αν το επιτρέψει ο καιρός, η εκτόξευση θα γίνει στις 15 Ιουλίου

«Είναι για το μέλλον των ΗΑΕ και την επιβίωσή μας», λέει ο Σαράφ.

Στόχος δεν είναι η προσεδάφιση στον Άρη αλλά η τροχιακή μελέτη της ατμόσφαιρας του πλανήτη για ένα ολόκληρο αρειανό έτος, ώστε να κατανοηθεί πληρέστερα το Κλίμα του. Ένα από τα ζητούμενα είναι να διαπιστωθεί τι οδήγησε στην μεγάλη ατμοσφαιρική απώλεια του κόκκινου πλανήτη, από την επιφάνεια του οποίου έχουν εξαφανιστεί το υδρογόνο και το οξυγόνο. 

«Μελετάμε έναν πλανήτη που φαίνεται να ήταν παρόμοιος με τον δικό μας, αλλά υπέστη κάποια μορφή αλλαγής και πλέον δεν μπορεί να συγκρατήσει νερό, έναν από τους βασικούς δομικούς λίθους της ζωής», εξηγεί η 33χρονη υπουργός προηγμένων επιστημών Σαράχ αλ Αμίρι.  

«Για παράδειγμα, όταν σημειώνεται μια μεγάλη αμμοθύελλα στον Άρη, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες διαφυγής υδρογόνου και οξυγόνου;» αναρωτιέται. Τα δεδομένα που συλλεχθούν θα διατεθούν σε 200 ερευνητικά ινστιτούτα και θα συμπληρώσουν το έργο άλλων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της NASA, σύμφωνα με τα ΗΑΕ. 

Αυτό θα είναι ένα καλοκαίρι γεμάτο από αποστολές με προορισμό τον Άρη. Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει εκτοξεύσεις μέσα στον Ιούλιο. Ωστόσο η αποστολή των ΗΑΕ παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν συνυπολογίσει κανείς πως η χώρα έχει ιστορία μόλις 50 ετών, και μέχρι πρόσφατα η επιστημονική της βάση και οι δυνατότητές της σε μηχανολογικό επίπεδο ήταν στοιχειώδεις. 

Περίπου το 50% των αποστολών στον Άρη αποτυγχάνουν, παρατηρεί ο Σαράφ, μη μπορώντας να εγγυηθεί πως η δική τους αποστολή θα στεφθεί από επιτυχία. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι διαρκείς ελέγχους μέχρι την στιγμή της εκτόξευσης. 

«Στόχος είναι να γιορτάσουμε την 50η μας επέτειο, στις 2 Δεκεμβρίου του 2021, με ένα πολύ δυνατό μήνυμα φτάνοντας στον Άρη», λέει ο Σαράφ. «Δεν θα απευθύνεται μόνο στους νέους των Εμιράτων αλλά σε όλους τους Άραβες νέους. Αυτή είναι μία περιοχή που για περισσότερο από 800 χρόνια αποτέλεσε την πηγή γνώσης και παράδειγμα συνύπαρξης και συνεργασίας, από ανθρώπους με διαφορετικές πεποιθήσεις. Την στιγμή που σταματήσαμε να το κάνουμε αυτό, οπισθοχωρήσαμε». 

Στο πρόσφατο παρελθόν, τα ΗΑΕ εκτόξευσαν τέσσερις δορυφόρους παρακολούθησης, αρχικά με την συνδρομή της Νότιας Κορέας. Πέρυσι έστειλαν και τον πρώτο αστροναύτη τους, τον Hazzaa al-Mansoori, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Με συνεργασία Αμερικανών και Ιαπώνων, οι Άραβες πέρασαν από τα σχέδια του μαυροπίνακα στην πλατφόρμα εκτοξεύσεων μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. 

Η Αμίρι επιμένει πως αυτό δεν είναι μόνο κατ' όνομα πρότζεκτ των ΗΑΕ, καθώς επιστήμονες της χώρας βρίσκονταν στην «καρδιά» της αποστολής. Το διαστημικό πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία να καλλιεργηθεί μια αντίστοιχη κουλτούρα ντόπιων επιστημόνων και μηχανικών , όπως λέει. «Μας άνοιξε την όρεξη», καταλήγει, δηλώνοντας πολύ περήφανη για τον αριθμό των γυναικών που εργάζονται στην αποστολή για τον πλανήτη Άρη. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM