Τσάι με μικροπλαστικά: Δισεκατομμύρια σωματίδια στα σακουλάκια μίας χρήσης

Τσάι με μικροπλαστικά: Δισεκατομμύρια σωματίδια στα σακουλάκια μίας χρήσης Facebook Twitter
0

Οι λάτρεις του τσαγιού, ενδέχεται να καταναλώνουν δισεκατομμύρια σωματίδια μικροπλαστικών κάθε φορά που φτιάχνουν το αγαπημένο τους ρόφημα με σακουλάκια μιας χρήσης. 

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, ανακάλυψαν πως όταν τα σακουλάκια μίας χρήσης που βυθίζονται σε καυτό νερό, κοντά στη θερμοκρασία βρασμού, διασπείρουν δισεκατομμύρια σωματίδια μικροπλαστικών. Τα φακελάκια που πέφτουν σε νερό θερμοκρασίας 95 βαθμών Κελσίου και άνω, απελευθερώνουν κατά μέσο όρο 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια και 3,1 δισεκατομμύρια νάνο-πλαστικών.

Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον ολικό αριθμό μικροπλαστικών που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος (σ.σ που δεν πίνει τσάι) σε έναν ολόκληρο χρόνο. Σύμφωνα με παραπλήσια, πρόσφατη έρευνα, ο καθένας από εμάς τρώει περίπου 50.000 τέτοια σωματίδια τον χρόνο και αναπνέει άλλα τόσα σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως, για την ώρα, τα μικροπλαστικά δεν έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, αλλά η συσσώρευση τους στην τροφική αλυσίδα προβληματίζει τους επιστήμονες. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τέσσερις διαφορετικούς τύπους συσκευασίας τσαγιού, από καταστήματα και καφετέριες στο Μοντρεάλ. Σε όλες τις περιπτώσεις τα σακουλάκια κόβονταν, πλένονταν και βυθίζονταν σε σχεδόν βραστό νερό για πέντε λεπτά, πριν αναλυθεί φασματοσκοπικά και με ηλεκτρονιακά μικροσκόπια. 

Τα 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά ανά σακουλάκι είναι μία συγκέντρωση «πολλές τάξεις μεγέθους πάνω από τα επίπεδα που έχουν διαπιστωθεί σε άλλες τροφές», προειδοποιούν οι συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science and Technology.

Στην πλειονότητά τους, τα σακουλάκια είναι φτιαγμένα από φυσικές ίνες αλλά σε αρκετές περιπτώσεις περιέχουν πλαστικά για το σφράγισμα τους και πλέον, πολλές είναι οι εταιρείες που στρέφονται εξ ολοκλήρου πια στη χρήση πλαστικών «φακέλων» για το τσάι. Με τον όρο μικροπλαστικά, οι επιστήμονες προσδιορίζουν τα πλαστικά με διαμέτρους από 5 χιλιοστά έως 100 νανόμετρα που δημιουργούνται από την σταδιακή αποσύνθεση των πλαστικών σκουπιδιών. Μικροπλαστικά εντοπίζονται πια «παντού»: στον αέρα, στο χώμα, στα ποτάμια και στους ωκεανούς, καθώς και στο εμφιαλωμένο νερό, τα θαλασσινά και την μπύρα. Τον περασμένο Οκτώβριο όμως, βρέθηκαν για πρώτη φορά και στα ανθρώπινα περιττώματα, επιβεβαιώνοντας την «άνοδο» τους στην τροφική αλυσίδα.

Με πληροφορίες από Environmental Science and Technology και Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM