Έρευνα: Οι σκύλοι ανιχνεύουν με τεράστια ακρίβεια τον καρκίνο

Έρευνα: Οι σκύλοι ανιχνεύουν με τεράστια ακρίβεια τον καρκίνο Facebook Twitter
GETTY IMAGES
1

Εκτός από τον «καλύτερο φίλο του ανθρώπου», οι σκύλοι μπορεί να αποτελέσουν και σημαντικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση του καρκίνου καθώς, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, μπορούν να εντοπίσουν με την όσφρηση τους τα καρκινικά κύτταρα, σε ποσοστό επιτυχίας 97%.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας που διοργανώθηκε φέτος στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν τέσσερα Beagles (ράτσα αγγλικού λαγωνικού) να διακρίνουν τα δείγματα αίματος των υγειών ανθρώπων από εκείνα καρκινοπαθών με κακοήθεις όγκους στους πνεύμονες.

Αν και ένα από αυτά δεν φάνηκε ιδιαίτερα πρόθυμο να ακολουθήσει την εκπαίδευση, τα υπόλοιπα τρία ανίχνευαν τα καρκινικά δείγματα με ακρίβεια που άγγιζε το 96,7%.

Έρευνα: Οι σκύλοι ανιχνεύουν με τεράστια ακρίβεια τον καρκίνο Facebook Twitter

Η όσφρηση των σκύλων είναι 10.000 φορές πιο ανεπτυγμένη και ευαίσθητη από την ανθρώπινη και έτσι τους είναι σχετικά εύκολο να «μυρίζονται» τα καρκινικά κύτταρα σε δείγματα αίματος. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, οι σκύλοι αυτοί μπορούν να ενημερώνουν τους εκπαιδευτές τους για τα «αποτελέσματα». 

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Χέδερ Γιανκουέιρα, δήλωσε στη New York Post πως το μέλλον θα μπορούσε να αναπτυχθεί μία φτηνή, μη παρεμβατική μέθοδος ανίχνευσης ορισμένων ειδών καρκίνου «και πιθανότατα και άλλων ασθενειών». 

«Προς το παρόν δεν έχουμε βρει τη θεραπεία για τον καρκίνο και η έγκαιρη διάγνωση προσφέρει τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης», προσθέτει η ίδια, εξηγώντας ότι μια μέθοδος με υψηλότατο βαθμό ακρίβειας θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές, αλλάζοντας τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ασθένεια.

Το εργαστήριο της BioScentDx, όπου έγινε η συγκεκριμένη έρευνα, διεξάγει τώρα τεστ για το κατά πόσο οι συγκεκριμένη σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο και από την ανάσα των ασθενών. 

«Πρόκειται για μία συναρπαστική μελέτη, επειδή ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω έρευνα στην ανίχνευση του καρκίνου», λέει η Γιανκουέιρα. Τώρα οι επιστήμονες αναζητούν ποιες είναι οι ακριβείς χημικές ενώσεις που συνδέονται με τον καρκίνο που μυρίζουν οι σκύλοι, για να σχεδιάσουν εργαστηριακά τεστ για αυτές ακριβώς τις ουσίες. 

Με πληροφορίες από New York Post

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια