H YouTube απαγορεύει τα σχόλια σε βίντεο με ανήλικους καθώς ήταν στόχος παιδόφιλων

H YouTube απαγορεύει τα σχόλια σε βίντεο με ανήλικους καθώς ήταν στόχος παιδόφιλων Facebook Twitter
1

Η YouTube λέει ότι θα κλείσει τη δυνατότητα σχολιασμού στα περισσότερα βίντεο που παρουσιάζονται ανήλικοι σε μία προσπάθεια «να προστατεύσει αποτελεσματικότερα παιδιά και οικογένειες».


Πολλές εταιρίες σταμάτησαν να διαφημίζονται μέσω του YouTube μετά την αποκάλυψη ότι παιδόφιλοι άφηναν μηνύματα σε βίντεο παιδιών.


Η YouTube αρχικά είχε απενεργοποιήσει τα σχόλια στα βίντεο που έλκυαν χυδαία σχόλια, ωστόσο τώρα πρόκειται προβεί σε απενεργοποίηση των σχολίων σε όλα τα βίντεο ανηλίκων. Η αλλαγή αυτή θα χρειαστεί μερικούς μήνες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, παιδόφιλοι άφηναν χυδαία σχόλια σε βίντεο που είχαν αναρτηθεί στην δημοφιλή πλατφόρμα βίντεο, μία παρατήρηση που είχε κάνει το βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης το 2017.

Εκτός από το αφήνουν χυδαία σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, χρησιμοποιούσαν την περιοχή των σχολίων προκειμένου να αλιεύσουν ή να δημοσιοποιήσουν περιεχόμενο που απευθύνεται σε άλλους παιδόφιλους.


Η αντίδραση της YouTube τότε ήταν στο να ξεκινήσει «επείγουσα διεργασία» προκειμένου να καθαρίσει την πλατφόρμα.
Φέτος τον Φεβρουάριο ωστόσο, μεγάλοι διαφημιζόμενοι μεταξύ των οποίων η Nestle και η Hasbro ανέστειλαν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες καθώς ανακαλύφθηκε ακόμα μεγαλύτερη δραστηριότητα από παιδόφιλους στο δίκτυο.


Σε ανακοίνωσή της η εταιρία YouTube ενημέρωσε για τη νέα της πολιτική που αφορά στα βίντεο των πολύ νεαρών παιδιών, στα οποία η περιοχή των σχολίων θα παραμένει απενεργοποιημένη.


Η κίνηση αυτή της εταιρίας πολύ πιθανό να περιλαμβάνει και βίντεο με βρέφη που έχουν δημοσιοποιηθεί από τους ίδιους τους γονείς αλλά και ταινίες μικρού μήκους που πρωταγωνιστούν παιδιά από καθιερωμένους σταρ του YouTube.


Τα βίντεο μεγαλύτερων παιδιών και εφήβων τυπικά δεν θα έχουν την περιοχή σχολίων απενεργοποιημένη, εκτός από την περίπτωση που «προκαλέσουν» το ενδιαφέρον τέτοιας δραστηριότητας. Τέτοια μπορούν για παράδειγμα να είναι βίντεο που δείχνουν έφηβους να κάνουν γυμναστική.


Η YouTube δήλωσε στο BBC ότι θα χρησιμοποιήσει αλγορίθμους προκειμένου να εντοπίσει τα βίντεο στα οποία συμμετέχουν παιδιά.


Ένας μικρός αριθμός δημιουργών στο YouTube θα επιτρέπεται να ενεργοποιεί τα σχόλια σε βίντεο τα οποία παρουσιάζουν παιδιά. Αυτά τα κανάλια θα αποτελούνται από έμπιστους συνεργάτες όπως video-bloggers ή γνωστοί σταρ του YouTube.

Ωστόσο θα απαιτείται να συντονίζουν ενεργά τα σχόλιά τους και να αποδεικνύουν ότι τα βίντεό τους έχουν χαμηλό κίνδυνο πρόκλησης σε τέτοιου είδους σχόλια.


Η εταιρία είπε ότι έχει αναπτύξει ένα σύστημα το οποίο είναι καλύτερο στο να εντοπίζει και να διαγράφει τα συγκεκριμένα σχόλια.


Παλαιότερα, είχε δηλώσει ότι θα στα αφαιρούσε το δικαίωμα από τους δημιουργούς να κερδίζουν χρήματα από την προβολή των βίντεο εάν παιδόφιλοι άφηναν χυδαία σχόλια, ωστόσο αυτό πια δεν είναι πλέον αναγκαίο.


Επιπλέον στην αναβάθμιση της πολιτικής της η εταιρία δήλωσε ότι τερμάτισε τη λειτουργία πολλών καναλιών που «έθεταν» σε κίνδυνο τα παιδιά.


Η απαγόρευση αυτή συμπεριλάμβανε πολλά κανάλια τα οποία είχαν σοκαριστικό περιεχόμενο τοποθετημένο σε παιδικά καρτούν. Ένα από αυτά ήταν και το FilthyFrankClips το οποίο είχε δημοσιεύσει βίντεο στο οποίο μάθαινε στα παιδιά πώς να κόβονται.


«Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό για εμάς από το να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα και την ασφάλεια των νέων ανθρώπων στην πλατφόρμα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Susan Wojcicki.


Η εφαρμογή για παιδιά, YouTube Kids, κατακρίθηκε για την χρήση αλγορίθμων που επιλέγει το περιεχόμενο. Ακατάλληλο περιεχόμενο ωστόσο βρέθηκε κατ΄ επανάληψη και στην συγκεκριμένη υπηρεσία.


Τα σχόλια που αφήνουν χρήστες στα βίντεο του YouTube βοηθούν τον αλγόριθμο της πλατφόρμας να αποφασίσει ποιο βίντεο είναι κατάλληλο για προβολή σε άλλους χρήστες. 

Οι δημιουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς η απενεργοποίηση των σχολίων θα επηρεάσει την ανάπτυξη των καναλιών τους.


Παρά την ευρεία αλλαγή της νέας πολιτικής της εταιρείας, τα σχόλια θα παραμείνουν μέρος του αλγορίθμου που επιλέγει να προτείνει βίντεο στους χρήστες.

«Κατανοούμε ότι τα σχόλια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι πάνω στο οποίο οι δημιουργοί χτίζουν αλλά και συνδέονται με το κοινό τους, αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε την κοινότητα του YouTube» ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία.

Με πληροφορίες από BBC 

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Καλύτερα ακόμα, να απαγορευτούν τελείως τα βίντεο με ανήλικους κάτω των 12 (όσο πλάκα κι αν έχουν βιντεάκια με μωρά ή παιδιά). Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, τα σχόλια είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.