Η χώρα με την μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε επιστήμη και τεχνολογία- Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η χώρα με την μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε επιστήμη και τεχνολογία- Τι συμβαίνει στην Ελλάδα Facebook Twitter
5

Το 2017, από τους σχεδόν 18 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 59% ήταν άντρες και το 41% γυναίκες, με την Βουλγαρία και τη Λετονία να εμφανίζουν την μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε επιστήμη και τεχνολογία.

Η Βουλγαρία μαζί με τη Λετονία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής των γυναικών στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για την απασχόληση με βάση το φύλο.

Η χώρα με την μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε επιστήμη και τεχνολογία- Τι συμβαίνει στην Ελλάδα Facebook Twitter

Η Λιθουανία πρωταγωνιστεί, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, στη συμμετοχή των γυναικών στην επιστήμη και την τεχνολογία με ποσοστό 57%, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και τη Λετονία (53%), την Πορτογαλία (51%) και τη Δανία (λίγο πάνω από το 50%).

Η Κύπρος βρίσκεται στην 11η θέση σε σύνολο 28 χωρών και η Ελλάδα στην 19η θέση με ποσοστό 38%.

Λιγότερο από το 1/3 των επιστημόνων και μηχανικών ήταν γυναίκες στο Λουξεμβούργο και την Ουγγαρία (25% σε κάθε μία χώρα), τη Φινλανδία (29%) και τη Γερμανία (33%).

Οι άνδρες υπερεκπροσωπούνταν ιδιαίτερα στην παραγωγή υψηλής και μεσαίας τεχνολογίας (το 83% των επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών, σε αυτή την παραγωγή ήταν άνδρες), ενώ ο δείκτης των φύλων στον τομέα των υπηρεσιών ήταν πιο ισορροπημένος (55% άνδρες και 45% γυναίκες).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
https://www.theatlantic.com/science/archive/2018/02/the-more-gender-equality-the-fewer-women-in-stem/553592/Όσο αυξάνεται η ισότητα τόσο μειώνονται οι γυναίκες που αποφασίζουν να σπουδάσουν θετικές επιστήμες. Στην Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στις θετικές επιστήμες διότι γενικά ως χώρα, του τομέα της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων συμπεριλαμβανομένου, είμαστε πιο πίσω από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.Ισότητα δεν είναι μόνο η αναθεώρηση του αστικού κώδικα που έκανε ο Αντρέας το 1982. Ισότητα δεν είναι μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Ισότητα είναι να μπορεί έκαστος να αντιμετωπίσει ώριμα και ειλικρινά τη δεδομένη διαφορετικότητα των δύο φύλων. Διαφορετικότητα που έχει και βιολογικό υπόβαθρο.Ισότητα είναι η ισονομία, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή φυλής. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε ανθρώπους που δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν φυλές ή βιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Για να είσαι υπέρ της πραγματικής ισότητας πρέπει πρώτα να μπορείς να αναγνωρίσεις την πραγματικότητα και να μην πλάθεις μια άλλη εικονική. Εκεί πας αλλού. Όχι στην ισότητα. Εκτός αν δεν η ισότητα το αιτούμενο.
Η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας. Τα φαινόμενα εξαιρετικά σπάνια έχουν μοναχά μία αιτία. Εσείς έχετε μία προκαθορισμένη άποψη, βρήκατε μια πληροφορία που την ερμηνεύετε με τρόπο ώστε να επιβεβαιώνει την άποψή σας και την κάνετε copy-paste από δω κι από κει λες και μεταλαμπαδεύετε το φως το αληθινό.Ας πούμε, γιατί να μην αμφισβητήσουμε το εύρος της “ισότητας” που έχουν επιτύχει αυτές οι χώρες; Μπορεί σε νομικό επίπεδο να έχουν κάνει περισσότερα βήματα συγκριτικά με άλλες χώρες αλλά οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Το αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων, ποιες ακριβώς και τι μεγέθους, και κυρίως αν έχουν βιολογικό υπόβαθρο είναι ερώτημα που επιστημονικά δεν έχει απαντηθεί. Η σιγουριά σας μαρτυρά άγνοια. Τέλος, δεν είναι κοινωνικά ωφέλιμο να επικεντρωνόμαστε στις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν στατιστικά μεταξύ του μέσου όρου εκπροσώπων των δύο φύλων. Πάντα θα υπάρχουν άτομα που δεν ανταποκρίνονται στον τυπικό μέσο όρο και όταν τα καλούπια είναι προκαθορισμένα, πολλοί άνθρωποι βιώνουν δυσφορία. Κάνεις δεν χρειάζεται να ακούσει στη ζωή του “Οι γυναίκες/άντρες δεν τα κάνουν αυτά” για να μπει στη θέση του.
Αδοκητη επίθεση.Ημιμάθεια είναι η απόδοση των πάντων σε κοινωνικές θεωρίες ή φαντασιακους μπαμπούλες.Ουδέποτε αναφέρθηκα σε μια αιτία. Το αντίθετο από τους φεμινιστες λέω. ΔΕΝ υπάρχει μόνο μία αιτία για τις διαφορές των δύο φύλων.Ουδέποτε είπα ότι οι άνδρες/ γυναίκες δεν τα κάνουν αυτά ή τα άλλα. Είπα τι προτιμά ο μέσος όρος των μεν ή των δε.Μην τρομάζετε με την ελεύθερη βούληση.Και ναι. Έχει απαντηθεί ότι τα δύο φύλα έχουν βιολογικές διαφορές. Κοιταχτειτε στον καθρέφτη. Δεν είναι θεωρία. Θεωρία είναι το κοινωνικό φύλο ή η πατριαρχία.
Το αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων, ποιες ακριβώς και τι μεγέθους, και κυρίως αν έχουν βιολογικό υπόβαθρο είναι ερώτημα που επιστημονικά δεν έχει απαντηθεί. Η σιγουριά σας μαρτυρά άγνοια. Πηγή: www.lifo.grΞαναδιάβασε τι έγραψες.