Το «δικαίωμα στη λήθη» της Google που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να ζητήσουν αφαίρεση συνδέσμων με άσχετες ή μη ισχύουσες πληροφορίες γι' αυτούς, δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται παγκοσμίως, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε πρωτόδικη απόφαση. 

 

Σύμφωνα με την απόφαση, η αμφιλεγόμενη ενέργεια, που ζητά στις μηχανές αναζήτησης να εμποδίζουν την πρόσβαση σε περιεχόμενο του ίντερνετ, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Να σημειωθεί πως οι τελικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου συνήθως συμφωνούν με τις πρωτόδικες. 

 

Η υπόθεση σχετίζεται με την διαμάχη ανάμεσα στην Google και την γαλλική Εθνική Επιτροπή για την Πληροφορική και τις Ελευθερίες (CNIL), με πολλές διεθνείς οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του λόγου να υποστηρίζουν πως η επέκταση της ενέργειας θα μπορούσε να ενθαρρύνει την λογοκρισία σε χώρες όπως οι Κίνα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία.  

 

Οι Ευρωπαίοι κέρδισαν το δικαίωμα αιτήματος αφαίρεσης προσωπικών στοιχείων τους σε μια ιστορικής απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πριν από πέντε χρόνια. Σε περίπτωση που εγκριθεί, το αντίστοιχο περιεχόμενο παύει να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης. 

 

Με πληροφορίες από Guardian