Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες είναι περισσότερο επιρρεπείς στο ν' αναδημοσιεύσουν «fake news» στο Facebook υποστηρίζει νέα έρευνα.


Σύμφωνα με την έρευνα των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Princeton η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, κατά μέσο όρο οι Αμερικανοί χρήστες του Facebook, ηλικίας άνω των 65 ετών, μοιράζουν επτά φορές περισσότερα άρθρα από ψεύτικους ιστότοπους συγκριτικά με τους χρήστες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών.

 

Μάλιστα, η αναδημοσίευση ψεύτικων ειδήσεων στις μικρότερες ηλικίες χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές ως «σχετικά σπάνια δραστηριότητα».


Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιστορικό του Facebook 1750 Αμερικανών ενήλικων χρηστών, ελέγχοντας αν οι σύνδεσμοι από τις δημοσιεύσεις που είχαν κάνει ανταποκρίνονταν σε πραγματικούς ή αναληθείς εκδότες/ιστότοπους.

 

Από την ανάλυση αυτή προέκυψε ότι η πλειοψηφία των χρηστών του Facebook δεν αναδημοσίευσαν άρθρα από ιστότοπους fake news για το χρονικό διάστημα του 2016 που μελέτησαν.  Το 8.5% των χρηστών που αναλύθηκαν μέσω της έρευνας, «μοίρασαν» τουλάχιστον ένα λινκ από τους ιστότοπους που οι επιστήμονες είχαν χαρακτηρίσει ως «επιτηδευμένα ή συστηματικά ανακριβείς» και περιείχαν ιστορίες που οι ερευνητές χαρακτήρισαν fake news.

 

Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές στους χρήστες, οι οποίοι διαμοίρασαν άρθρα από την λίστα των 21 «προ-Τραμπ» ιστότοπων, ήταν οι δημογραφικές διαφορές. Σχεδόν ένας τους πέντε (18%) των Ρεπουμπλικάνων χρηστών διαμοίρασαν τουλάχιστον ένα λινκ από τέτοιο site, ενώ η αντιστοιχία των Δημοκρατικών δεν ξεπέρασε το 4%. Επιπλέον όσο πιο συντηρητικός ήταν ο χρήστης τόσο περισσότερα τέτοια άρθρα αναδημοσίευε.


Επίσης εκείνοι οι οποίοι αναδημοσίευαν περισσότερο περιεχόμενο γενικά,  ήταν εκείνοι που είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να αναδημοσιεύσουν fake news, κάτι που δείχνει ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά ότι μερικοί άνθρωποι «μοιράζουν οτιδήποτε» υποστηρίζει η έρευνα.

 

Αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο: Οι άνθρωποι που μοιράζουν περισσότερο περιεχόμενο έχουν μεγαλύτερη «εμπειρία» στα media πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν ευκολότερα να ξεχωρίσουν την «αληθινή» από την «ψεύτικη» πληροφορία.


Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, αυτό που ανέδειξε η έρευνα ήταν ότι οι ενήλικες άνω των 65 ετών, που «γνώρισαν» το διαδίκτυο αργότερα στη ζωή τους, «μοιράζουν» διπλάσιες ποσότητες ψεύτικων ειδήσεων σε σχέση με το επόμενο ηλικιακό γκρουπ.


«Καθώς οι μεγαλύτερες γενιές Αμερική πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση σε μια εποχή εκτεταμένων δημογραφικών και τεχνολογικών αλλαγών», αναφέρουν οι συγγραφείς «είναι πιθανό μια ολόκληρη ομάδα Αμερικανών, που βρίσκονται κοντά στην ηλικία των 60 και πάνω, να είναι περισσότερο "ψηφιακά αναλφάβητοι", κάτι που τους μειώνει το κριτήριο αξιοπιστίας των ειδήσεων στο διαδίκτυο».

 

Με πληροφορίες από The Guardian.