Η Εβραϊκή φωνή της Siri έκανε μήνυση στην Apple

Η Εβραϊκή φωνή της Siri έκανε μήνυση στην Apple Facebook Twitter
Galit Gura-Eini. Photo: Dana Kopel /
0

Η φωνή που «κρύβεται» πίσω από την εβραϊκή έκδοση της Siri της Apple ισχυρίζεται ότι η εταιρία χρησιμοποίησε την φωνή της χωρίς άδεια.


Η ηθοποιός, Γκαλίτς Γκουρά-Εϊνί η οποία έχει δανείσει την φωνή της και στο Waze, μηνύει τον τεχνολογικό κολοσσό, καθώς, όπως ισχυρίζεται, εκτός από το ότι η εταιρία δεν είχε την άδεια χρήσης, η φωνή της χρησιμοποιείται μέσω της Siri από χρήστες που την βάζουν να εκφωνεί μηνύματα με σεξουαλικό, βίαιο και ρατσιστικό περιεχόμενο.


Όπως με πολλές από τις φωνές της Siri, η φωνή της Γκαλίτς Γκουρά-Εϊνί καταγράφηκε χρόνια πριν η Apple ξεκίνησε τη Siri. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η καταγραφή έγινε το 2007 από μια τοπική θυγατρική της εταιρείας Nuance Communications, η οποία ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.) και την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής.

Σύμφωνα με την αγωγή, η ηθοποιός έδωσε την άδεια στην Nuance για να χρησιμοποιήσει τις ηχογραφήσεις μόνο σε «νόμιμες» περιπτώσεις.


Η ηθοποιός ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ότι η Siri χρησιμοποίησε τη φωνή της για την εβραϊκή τοπική έκδοση, όταν ξεκίνησε το 2016. Νωρίτερα το 2018, ισχυρίστηκε ότι προσέγγισε την Apple προκειμένου ν' αφαιρέσει τη φωνή, αλλά η εταιρία αρνήθηκε.

Στην αγωγή της η ηθοποιός αναφέρει ότι η φωνή της είναι «ευρέως αναγνωρισμένη και συσχετισμένη» με την προσωπικότητά της. Επιπλέον, οι χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει τη φωνή για να λένε ακατάλληλα πράγματα. Αυτό ισοδυναμεί με τη μετατροπή της φωνής «σε ένα όχημα για ακατάλληλη και ταπεινωτική ομιλία».

Η Apple, από την πλευρά της, λέει ότι δεν έχει γίνει τίποτα λάθος. Ο δικηγόρος της Apple ισχυρίζεται ότι οι φωνητικές ηχογραφήσεις λήφθηκαν νόμιμα και ότι η Γκουρά-Εϊνί δεν έχει νόμιμες ιδιοκτησίες. Σύμφωνα με απόσπασμα που αποδίδεται σε εκπρόσωπο της εταιρείας «Η φωνή της στην εφαρμογή Siri δεν είναι παρά συλλαβές ενωμένες με αλγόριθμο».

Η αγωγή που κατέθεσε η ηθοποιός μέσω της οποίας αξιώνει αποζημίωση 66.000 δολαρίων, κατατέθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε σε περιφερειακό δικαστήριο του Τελ Αβίβ.

 Με πληροφορίες από το cultofmac/calcalistech

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM