Δεκάδες ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ζητούν την παραίτηση του Ζούκερμπεργκ από το Facebook

Δεκάδες ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ζητούν την παραίτηση του Ζούκερμπεργκ από το Facebook Facebook Twitter
0

Δεκάδες ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ζητούν από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και την Σέριλ Σάντμπεργκ να παραιτηθούν από το διοικητικό συμβούλιο του Facebook, κατηγορώντας τους για μια χρονιά που δημιούργησε μισαλλοδοξία και μίσος σε ευάλωτες κοινότητες.

Σε μια επιστολή που απέστειλαν στον Ζούκερμπεργκ τη Δευτέρα, οι οργανώσεις Southern Poverty Law Center, Muslim Advocates,  Equality Labs, το κίνημα MoveOn.org και 29 ακόμη ομάδες απαιτούν αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου για τη βελτίωση της υπευθυνότητας της ανώτερης ηγεσίας στον απόηχο των πρόσφατων σκανδάλων.

«Είναι απολύτως σαφές ότι, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η ηγετική σας ομάδα, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανησυχίες της κοινότητας των πολιτικών δικαιωμάτων», αναφέρει η επιστολή. «Είναι πλέον καιρός για σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο στις πολιτικές σας, αλλά και στη δομή της ηγεσίας σας».

Στο αίτημά τους για καλύτερη εποπτεία, οι ομάδες αναφέρονται εκτενώς σε μια έκθεση της εφημερίδας New York Times, η οποία αποκάλυψε ότι το Facebook προσέλαβε εταιρία δημοσίων σχέσεων που επιχείρησε να δυσφημίσει τους επικριτές τoy υποστηρίζοντας ότι ήταν πράκτορες του φιλάνθρωπου Τζορτζ Σόρος.

«Μπροστά σε σαφείς αποδείξεις ότι το Facebook χρησιμοποιείται για την διασπορά viral προπαγάνδας και εκστρατείες φανατισμού, η ηγεσία της εταιρίας είτε έδειξε άγνοια είτε εργάστηκε ενεργά για να ασκήσει πιέσεις εναντίον ουσιαστικών ρυθμίσεων, ώθησε την κοινή γνώμη εναντίον των συμμάχων της και προσωπικά επιτέθηκε στους επικριτές της», αναφέρει η επιστολή. «Η εταιρεία σας επέλεξε να στοχεύσει τις ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και τους συμμάχους μας αντί να αλλάξει τη λειτουργία της», σημειώνει η επιστολή.

Εκτός από την έκκληση προς τους Ζούκερμπεργκ και Σάντμπεργκ να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους, οι ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ζητούν από το διοικητικό συμβούλιο να δημιουργήσει τρεις ακόμη έδρες για τη διαφοροποίηση του διοικητικού συμβουλίου, να διορίσει ανεξάρτητο και μόνιμο διαμεσολαβητή για τα δικαιώματα του πολίτη στο διοικητικό συμβούλιο και να απολύσει τον Τζόελ Κάπλαν αντιπρόεδρο της παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής.

Οι ομάδες απαιτούν επίσης μια δημόσια συγγνώμη από το Facebook προς όλους τους οργανισμούς τους οποίους έπληξε η εταιρία δημοσίων σχέσεων πίσω από την προπαγάνδα και να απελευθερώσει όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM