Σοκαριστική μελέτη αποκαλύπτει πως οι μισές φάλαινες όρκες τους πλανήτη είναι καταδικασμένες σε θάνατο

Σοκαριστική μελέτη αποκαλύπτει πως οι μισές φάλαινες όρκες τους πλανήτη είναι καταδικασμένες σε θάνατο Facebook Twitter
2

Τουλάχιστον οι μισές φάλαινες όρκες του σημερινού πληθυσμού, είναι καταδικασμένες να εξαφανιστούν λόγω της τοξικής και επίμονης ρύπανσης των ωκεανών, σύμφωνα με μια σημαντική νέα μελέτη.

Αν και οι δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, τα PCB, έχουν απαγορευτεί για δεκαετίες, εξακολουθούν να διαρρέουν στις θάλασσες και συγκεντρώνονται στην τροφική αλυσίδα.

Ως εκ τούτου, οι όρκες, οι κορυφαίοι θηρευτές, είναι τα πιο μολυσμένα ζώα στον πλανήτη. Ακόμη χειρότερα, το πλούσιο σε λιπαρά γάλα τους περνά σε πολύ υψηλές δόσεις τις ουσίες στα νεογέννητά τους.

Οι συγκεντρώσεις PCB που βρέθηκαν σε φάλαινες του είδους, μπορεί να είναι 100 φορές πάνω από ασφαλή επίπεδα και να βλάψουν σοβαρά τα αναπαραγωγικά όργανα, να προκαλέσουν καρκίνο και να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η νέα έρευνα ανέλυσε τις προοπτικές για τους πληθυσμούς των φαλαινών τον επόμενο αιώνα και διαπίστωσε ότι όσες ζουν σε νερά κοντά σε βιομηχανικές χώρες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε μόλις 30-50 χρόνια.

Μεταξύ αυτών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτές στη Βρετανία όπου ένας πρόσφατος θάνατος αποκάλυψε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα PCB που έχουν καταγραφεί ποτέ.

«Είναι σαν "Αποκάλυψη" των φαλαινών δολοφόνων», δήλωσε ο Paul Jepson στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας πίσω από τη νέα μελέτη. «Ακόμη και σε μια παρθένα κατάσταση, θα ήταν πολύ αργά για να αναπαραχθούν». Οι υγιείς φάλαινες χρειάζονται 20 χρόνια για να φτάσουν στην αιχμή της σεξουαλικής ωρίμανσης και 18 μήνες για να κυοφορήσουν.

Τα PCB χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1930 σε ηλεκτρικά εξαρτήματα, πλαστικά και χρώματα, αλλά η τοξικότητά τους ήταν γνωστή εδώ και 50 χρόνια. Απαγορεύτηκαν τη δεκαετία του 1970 και του 1980, αλλά το 80% της παραγωγής δεν έχει ακόμη καταστραφεί και εξακολουθεί να διαρρέει στις θάλασσες από χώρους υγειονομικής ταφής και άλλες πηγές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα PCB είναι μόνο ένας ρύπος που βρίσκεται σε φάλαινες δολοφόνων, με έναν μακρύ κατάλογο πρόσθετων γνωστών και μέχρι τώρα μη μετρημένων μολυσματικών ουσιών να έχει επίσης εντοπιστεί.

Η απώλεια βασικών θηραμάτων, όπως ο τόνος και οι καρχαρίες και η αυξανόμενη υποβρύχια ηχορρύπανση έρχονται να προστεθούν στις απειλές.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και σύμφωνα με τα μοντέλα που εξέτασε οι πληθυσμοί της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας, του Βορειοανατολικού Ειρηνικού, του Γιβραλτάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τείνουν προς την πλήρη κατάρρευση.

«Αυτή η νέα μελέτη είναι μια παγκόσμια προειδοποίηση για την κατάσταση των ωκεανών μας», δήλωσε η Jennifer Lonsdale, πρόεδρος της ομάδας Wildlife και Countryside Link.

Mε πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ήμαστε ο καρκίνος του πλανήτη. Φοβάμαι ότι ο δρόμος που έχει πάρει η ανθρωπότητα δεν έχει επιστροφή. Και επειδή όλα είναι τελικά θέμα παιδείας, η έλλειψή της θα μας κοστίσει πολύ ακριβά και περισσότερο θα κοστίσει στην άγρια ζωή του πλανήτη που δεν φταίει σε τίποτα. Αλλά ποιος θα ασχοληθεί με το περιβάλλον. Όλα για το κέρδος.
Σωστά τα περισσότερα, ιδίως η τελευταία φράση σας.Σε ένα σημείο διαφωνώ μόνο: "...είναι θέμα παιδείας...".Οχι δεν (πιστεύω ότι) είναι θέμα παιδείας. Γιατί η παιδεία είναι κάτι σαν την κοκακολα, πάει με όλα. Στην τελική, πείτε μου παρακαλώ τι ΔΕΝ είναι θέμα παιδείας;Η παιδεία έχει καταντήσει ένα γενικό εργαλείο, "θεραπεύοντας" πάσαν νόσον και πάσαν ... (ξέρετε το υπόλοιπο)Έστω ότι με ένα μαγικό ραβδάκι φτιάχνουμε μια τέλεια, καταπληκτική παιδεία, αύριο κιόλας.Τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά που θα έχουν εκπαιδευτεί με τα ιδανικά της προστασίας του περιβάλλοντος;Δεν θα τελειώσουν κάποτε το σχολείο; Δεν θα χρειαστεί να πιάσουν δουλειά; Δεν θα χρειαστεί να καταναλώσουν προϊόντα και υπηρεσίες;Τι θα κάνουν λοιπόν αυτά τα άριστα εκπαιδευμένα παιδιά μπροστά στην Κοινωνία της Απληστίας; Πως θα αντιδράσουν όταν όλη η κοινωνία έχει σαν υπέρτατο θεό το Κέρδος (όπως γράφετε κι εσείς);Όπως ξέρετε, κανένας δε μας δίνει τα ηνία της κοινωνίας μόλις βγούμε από το σχολείο στα 18 μας χρόνια. Μέχρι να πάρουμε κάποιες υπεύθυνες θέσεις και να μπορέσουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα, θα γίνουμε τουλάχιστον 40, μάλλον 50.Και από τα 18 μέχρι τα 40 θα ζούμε σε μια σάπια κοινωνία με θεό το κέρδος. Πόσοι πιστεύετε ότι θα έχουν στα 40 τους τα ίδια ιδανικά περί προστασίας του περιβάλλοντος που πήραν στην (άριστη υποθέτουμε) παιδεία στα 16-18 τους χρόνια;Οταν επί 20-25 χρόνια έχουν αναγκαστικά ζήσει μέσα στην σαπίλα;Η πραγματική λύση βρίσκεται στην τελευταία σας φράση. Πρέπει το κέρδος να σταματήσει να είναι ο κινητήριος μοχλός της κοινωνίας μας.Πιστεύω ότι γίνεται, αν το θελήσουμε.