Χελώνα χωρίς κέλυφος αλλά με ράμφος ηλικίας 228 εκατ. ετών σε μουσείο της Κίνας

Χελώνα χωρίς κέλυφος αλλά με ράμφος ηλικίας 228 εκατ. ετών σε μουσείο της Κίνας Facebook Twitter
0

Ένας απολιθωμένος σκελετός χελώνας, που χρονολογείται πριν από περίπου 228 εκατ. χρόνια έως την αυγή της εποχής των δεινοσαύρων, εκτέθηκε για πρώτη σήμερα στη Σανυά, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας της Κίνας Χαϊνάν.

Η χελώνα, που βρέθηκε στην κομητεία Γουανλίνγκ, εικάζεται ότι ανήκε στην ύστερη Τριαδική περίοδο και η επιστημονική της ονομασία είναι Eorhynchochelys sinensis, που σημαίνει «πρώτη χελώνα με ράμφος από την Κίνα».

Η χελώνα, μήκους πάνω από δύο μέτρα, είχε έναν κοντό κορμό ενώ δεν υπήρχε το γνωστό κέλυφος στην πλάτη και στην κοιλιά της. Τα πρωτόγονα, συμπληρωματικά και μεταβατικά χαρακτηριστικά της υποδεικνύουν, κατά τους επιστήμονες, την πολυπλοκότητα στα αρχικά στάδια της εξέλιξης των χελωνών.

Μια διεθνής ομάδα μελέτησε τον σκελετό ο οποίος έδειξε ότι η εξελικτική κατάσταση της χελώνας βρίσκεται μεταξύ των πανάρχαιων ειδών Odontochelys και Pappochelys που ανακαλύφθηκαν στη Γερμανία και χρονολογούνται πριν από περίπου 240 εκατ. χρόνια. Η είδηση δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Nature.

Η χελώνα εκτίθεται στο Μουσείο Θαλάσσιας Παλαιοντολογίας στη Σανυά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Xinhua 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM