Η γλυφοσάτη βλάπτει τις μέλισσες - Τι έδειξε νέα έρευνα για το ζιζανιοκτόνο της Monsanto

Η γλυφοσάτη βλάπτει τις μέλισσες - Τι έδειξε νέα έρευνα για το ζιζανιοκτόνο της Monsanto Facebook Twitter
0

Το πιο δημοφιλές και πλέον αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, καταστρέφει τα ευεργετικά βακτήρια στο εντερικό σύστημα των μελισσών και τις καθιστά πιο επιρρεπείς σε θανατηφόρες λοιμώξεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτοφάρμακα όπως τα νεονικοτινοειδή προκαλούν βλάβη στις μέλισσες, η επικονίαση των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για περίπου τα τρία τέταρτα όλων των καλλιεργειών. Η γλυφοσάτη, που παράγεται από την Monsanto, στοχεύει σε ένα ένζυμο που απαντάται μόνο σε φυτά και βακτήρια.

Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι η ουσία προκαλεί βλάβη στα βακτήρια που οι μέλισσες πρέπει να αναπτύξουν ώστε να καταπολεμήσουν τους παθογόνους οργανισμούς. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η γλυφοσάτη μπορεί να συμβάλλει στην παγκόσμια μείωση των μελισσών, καθώς και στην απώλεια οικοτόπων.

H μελέτη σημειώνει ότι οι νεαρές μέλισσες που εκτέθηκαν σε γλυφοσάτη πέθαναν συχνότερα όταν αργότερα εκτέθηκαν σε ένα κοινό βακτήριο.

Άλλες έρευνες, από την Κίνα που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο, έδειξαν ότι οι προνύμφες των μελισσών αναπτύχθηκαν πιο αργά και πέθαναν πιο συχνά όταν εκτέθηκαν σε γλυφοσάτη. Μια προηγούμενη μελέτη, το 2015, έδειξε ότι η έκθεση των ενήλικων μελισσών στο ζιζανιοκτόνο υπονομεύει τις γνωστικές ικανότητες των εντόμων που απαιτούνται για μια επιτυχημένη επιστροφή στην κυψέλη.

«Η μεγαλύτερη επίδραση της γλυφοσάτης στις μέλισσες είναι η καταστροφή των αγριολούλουδων από τα οποία εξαρτώνται», δήλωσε ο Matt Sharlow, στην ομάδα διατήρησης Buglife. «Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η άμεση τοξικότητα στις μέλισσες είναι αρκετά χαμηλή, ωστόσο η νέα μελέτη καταδεικνύει σαφώς ότι η χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να έχει σημαντικές ακούσιες συνέπειες».

Ο καθηγητής Dave Goulson, στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ δήλωσε: «Φαίνεται ότι πρέπει να προσθέσουμε τη γλυφοσάτη στον κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες. Η μελέτη αυτή είναι επίσης μια περαιτέρω απόδειξη ότι η εφαρμογή μεγάλων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων έχει αρνητικές συνέπειες που συχνά είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

Η υποτιθέμενη ασφάλεια της χρήσης φυτοφαρμάκων είναι λανθασμένη, λέει ο κορυφαίος κυβερνητικός επιστήμονας.

Ένας εκπρόσωπος της Monsanto δήλωσε ωστόσο: «Οι ισχυρισμοί ότι η γλυφοσάτη έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μέλισσες δεν είναι αληθείς. Καμία μελέτη μεγάλης κλίμακας δεν βρήκε κανένα σύνδεσμο μεταξύ της ουσίας και της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών. Πάνω από 40 χρόνια ισχυρών, ανεξάρτητων επιστημονικών στοιχείων αποδεικνύουν ότι δεν δημιουργεί υπερβολικό κίνδυνο για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον γενικά».

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο, ένα αμερικανικό δικαστήριο διέταξε τη Monsanto να καταβάλει αποζημίωση ύψους 289 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από απόφαση  ότι το ζιζανιοκτόνο προκάλεσε καρκίνο σε έναν άντρα. Η εταιρεία κατέθεσε έγγραφα για να κάνει ένσταση στις 19 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM