Η μεγάλη ανατροπή για τους καρχαρίες - Βρέθηκε το πρώτο είδος που είναι παμφάγο και τρώει φύκη

Η μεγάλη ανατροπή για τους καρχαρίες - Βρέθηκε το πρώτο είδος που είναι παμφάγο και τρώει φύκη Facebook Twitter
0

Ανατρεπτικά για τους αιμοδιψείς καρχαρίες είναι τα νέα επιστημονικά ευρήματα καθώς εντόπισαν το πρώτο είδος που είναι παμφάγο και τρέφεται μάλιστα με μεγάλη ποσότητα θαλάσσιας βλάστησης.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, ένας από τους συνηθέστερους καρχαρίες στον κόσμο, συγγενής του σφυροκέφαλου, είναι ο πρώτος που μπορεί να θεωρηθεί παμφάγος.

Ο καρχαρίας bonnethead που ζει στα νερά του ανατολικού Ειρηνικού, του Δυτικού Ατλαντικού και του Μεξικού, τρέφεται με καβούρια, γαρίδες και οστεώδη ψάρια. Τουλάχιστον έτσι πιστεύονταν μέχρι τώρα.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Μαϊάμι αποφάσισαν να διερευνήσουν τις διατροφικές συνήθειες των καρχαριών μετά από αναφορές πως καρχαρίες τρεφόντουσαν με φύκη και συγκεκριμένα το λεγόμενο θαλάσσιο γρασίδι.

Σειρά μελετών δείχνουν μεταξύ άλλων πως οι καρχαρίες αυτοί έχουν και «χορτοφαγικές» προσθήκες στη διατροφή τους καθώς αυτή η συνήθεια είναι ευεργετική για το πεπτικό τους σύστημα και προσφέρει σημαντικές διατροφικά ουσίες για τα πλάσματα.

Τα ευρήματα ανατρέπουν την ιδέα ότι όλοι οι καρχαρίες είναι αποκλειστικά σαρκοβόροι και θα προκαλέσουν περαιτέρω έρευνα και για άλλα είδη. Προς το παρόν, υπάρχουν μόνο υποψίες ότι άλλα είδη καρχαριών έχουν διευρύνει τη δίαιτά τους με τόσο ανατρεπτικό τρόπο.

Ο καρχαρίας αυτός έχει ένα πεπτικό σύστημα παρόμοιο με άλλα στενά συνδεδεμένα είδη που είναι σίγουρα αυστηρά σαρκοβόρα, οπότε το γεγονός ότι ενεργούν σαν παμφάγα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.

Αν και οι καρχαρίες δεν έχουν την κατάλληλη γνάθο που τα φυτοφάγα χρησιμοποιούν για να μασήσουν φυτά, έχουν πολύ όξινα στομάχια που βοηθούν στην πέψη, σύμφωνα με τους ερευνητές που θεωρούν ότι το εύρημα αυτό είναι αξιοσημείωτο και θα φέρει σειρά αποκαλύψεων για το είδος.



Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM