ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Έρευνα: Όσοι έχουν τον ίδιο γιατρό για χρόνια, κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν πρόωρα

Έρευνα: Όσοι έχουν τον ίδιο γιατρό για χρόνια, κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν πρόωρα Facebook Twitter
0

Όσοι βλέπουν τον ίδιο γιατρό για χρόνια, έχουν μικρότερη πρόωρη θνησιμότητα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της.

Επικεφαλής των ερευνών ήταν ο καθηγητής Φίλιπ Έβανς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ και η σχετική δημοσίευση έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open». 

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν τα ευρήματα συνολικά 22 ερευνών από εννέα χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ν.Κορέα, Ισραήλ κ.α.).

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι 18 έρευνες (το 82%) έχουν βρει πως η επαναλαμβανόμενη επαφή με τον ίδιο γιατρό σε βάθος χρόνου μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τον ασθενή.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι επιμένουν σε ένα γιατρό, αναπτύσσοντας μια μακρόχρονη σχέση μαζί του, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους αλλάζουν συχνά γιατρούς. Αυτό αφορά τόσο τους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, όσο και τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ακόμη και τους χειρουργούς.

Ο Έβανς τόνισε πως «η συνέχεια στην ιατρική παρακολούθηση επιτρέπει σε γιατρό και ασθενή να γνωρίσει ο ένας τον άλλο καλύτερα, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη επικοινωνία, μεγαλύτερη ικανοποίηση του ασθενούς, μεγαλύτερη προσκόλληση στις ιατρικές συμβουλές και πολύ λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο».

«Καθώς η ιατρική τεχνολογία και οι νέες θεραπείες κυριαρχούν στις ειδήσεις, η ανθρώπινη διάσταση στην ιατρική πρακτική έχει παραμεληθεί. Η μελέτη μας δείχνει όμως ότι μπορεί να σώσει ζωές, γι' αυτό πρέπει να θεωρηθεί ζήτημα προτεραιότητας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM