Το Facebook εγκαταλείπει το φιλόδοξο σχέδιό του για ίντερνετ παντού στη Γη μέσω drones

Το Facebook εγκαταλείπει το φιλόδοξο σχέδιό του για ίντερνετ παντού στη Γη μέσω drones Facebook Twitter
0

Το Facebook δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του να δημιουργήσει μεγάλα drones που θα παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το λεγόμενο «Πρόγραμμα Aquila», που είχε ξεκινήσει το 2014, εγκαταλείπεται, καθώς δεν πέτυχε τα αναμενόμενα. 

Στόχος, ουσιαστικά, του συγκεκριμένου πρότζεκτ ήταν να δημιουργηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία θα πετούσαν για αρκετό χρονικό διάστημα πάνω από περιοχές και με δέσμες λέιζερ θα προμήθευαν με ίντερνετ τους ντόπιους. 

Είχαν άνοιγμα φτερών ενός αεροπλάνου Boeing 737, ζύγιζαν όσο ένα αυτοκίνητο και πετούσαν σε μεγαλύτερο υψόμετρο από ένα αεροπλάνο. Κινούνταν με ηλιακή ενέργεια τη μέρα, ενώ τη νύχτα με μπαταρίες.

Πραγματοποιήθηκαν, μάλιστα, δύο δημόσιες δοκιμαστικές πτήσεις των εν λόγω drones οι οποίες, όμως, δε στέφθηκαν με επιτυχία. Σε μία, μάλιστα, εξ αυτών, το 2016 το αεροσκάφος αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα κατά την προσγείωση. 

Την ίδια στιγμή η Google, μ' ένα παρόμοιο πρόγραμμα, ονόματι «Project Loon», το οποίο ωστόσο χρησιμοποιεί μπαλόνια αντί για αεροσκάφη, έχει καταφέρει να το θέσει σε λειτουργία, με γνωστή την περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο, όπου και με τη συγκεκριμένη μέθοδο, 100 χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής απέκτησαν πρόσβαση στο ίντερνετ, ύστερα από την επέλαση του τυφώνα «Μαρία».

Μετά, λοιπόν, από αυτή την απόφαση, θα κλείσει και η μονάδα στη Βρετανία που είχε δημιουργηθεί για να παραχθούν τα drones, σύμφωνα με το BBC και τη Guardian. 

Το Facebook έκανε γνωστό ότι, αντί γι' αυτό, θα συνεργασθεί με άλλες εταιρείες όπως η Airbus, προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του να συνδέσει περισσότερους ανθρώπους στο Ίντερνετ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM