Έρευνες δείχνουν ότι η σεξουαλική προτίμηση των trans μπορεί να αλλάξει ριζικά μετά την μετάβαση

Έρευνες δείχνουν ότι η σεξουαλική προτίμηση των trans μπορεί να αλλάξει ριζικά μετά την μετάβαση Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image
0

Ο Toby κατεγράφη ως «θήλυ» στα χαρτιά μετά τη γέννησή του. Ενώ ζούσε ως γυναίκα, ελκύονταν σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες. Αλλά όταν άρχισε να λαμβάνει τεστοστερόνη στην ηλικία των 22 ετών, αυτό άρχισε ξαφνικά να αλλάζει.

«Ήταν σαν ένας διακόπτης να έκανε αναστροφή στο μυαλό μου», λέει. «Ποτέ δεν είχα σκεφτεί τους άνδρες με σεξουαλικό τρόπο και ξαφνικά έβλεπα μερικούς τύπους και είχα σεξουαλικές φαντασιώσεις με αυτούς».

Η ιστορία του Toby δεν είναι μοναδική. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στον σεξουαλικό προσανατολισμό μεταξύ των ανθρώπων trans είναι συνηθισμένες.

Μερικά παραδείγματα από έρευνες:

Μεταξύ 115 Ολλανδών συμμετεχόντων, το 33% των γυναικών trans και το 22% των trans ανδρών ανέφεραν ότι βίωσαν αλλαγές στο τι τους έλκυε σεξουαλικά.

Αυτό ισχύει και για το 49% των trans ανδρών και 64% των trans γυναικών σε μια μελέτη με 452 συμμετέχοντες από τη Μασαχουσέτη, με τις περισσότερες από αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν μετά την κοινωνική μετάβαση.

Σε άλλη μελέτη του 2013 με 507 αμερικανούς trans άνδρες που είχαν ξεκινήσει τη μετάβαση (συμπεριλαμβανομένων των ορμονών και / ή της χειρουργικής επέμβασης), το 40% ανέφερε κάποια αλλαγή στης σεξουαλική του διάθεση.

Σχεδόν πανομοιότυπα αποτελέσματα βρέθηκαν σε μια μελέτη του 2005 με 232 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική και ορμονική μετάβαση, όπου το 43% των γυναικών αυτών ανέφεραν σημαντικές αλλαγές στο σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνουν μετατοπίσεις από την αποκλειστική έλξη στη φάση προ-μετάβασης προς την αμφισεξουαλικότητα στη φάση μετά την μετάβαση, όπως συνέβη με τον Toby.

Αλλά μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται σχεδόν πλήρη ανατροπή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Για παράδειγμα, το 13% των γυναικών trans στις μελέτες του 2005 μεταπήδησε από αποκλειστική ή πρωτογενή έλξη στις γυναίκες σε αποκλειστική ή πρωταρχική έλξη για τους άνδρες (δεν υπήρξαν τόσο δραστικές αλλαγές μεταξύ εκείνων που αρχικά προσελκύονταν από άντρες).

Από τους trans άντρες στη μελέτη του 2013, οι οποίοι αρχικά προσελκύονταν είτε από άντρες είτε από γυναίκες, το 6-7% αντιμετώπισε πλήρη αναστροφή.

Το τι κρύβεται πίσω από τις αλλαγές αυτές δεν είναι ξεκάθαρο και όπως πολλά πράγματα στην ψυχολογία, αυτή μπορεί να είναι μια ερώτηση με αρκετές σωστές απαντήσεις.

Αν και τείνουμε να σκεφτόμαστε τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως κάτι που έχει καθοριστεί κατά τη γέννηση (καθορίζεται από τα γονίδια μας και τις ορμόνες) και συνήθως παραμένει αμετάβλητο στη συνέχεια, είναι αναμφισβήτητα ρευστό σε κάποιο βαθμό, με τις μεταβολές στην σεξουαλική έλξη να μην διαφέρουν από αυτές που συμβαίνουν σε πολλούς cisgender.

Η έρευνα σε πληθυσμούς cisgender διαπιστώνει ότι σχεδόν το 20% των νεαρών ενήλικων γυναικών και το 5% των ανδρών αναφέρουν αλλαγές σε μια πενταετή περίοδο.

Αλλά αυτοί οι γενικοί αριθμοί πληθυσμού είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς που βρέθηκαν σε πληθυσμούς trans, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν πιθανότατα και άλλοι παράγοντες.

Ίσως ο πιο προφανής υποψήφιος να είναι οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται στο πλαίσιο της μετάβασης. Ενώ ο ακριβής τρόπος που τα ανδρογόνα και τα οιστρογόνα επηρεάζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό δεν έχει κατανοηθεί ακόμα, οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι οι ορμόνες - τουλάχιστον όσον αφορά την προγεννητική έκθεση - διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Και πολλοί trans συνδέουν άμεσα αυτές τις αλλαγές με τις ορμόνες που παίρνουν ή καταστέλλουν.

Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ότι οι αλλαγές ενισχύονται από τις φυσικές αλλαγές που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μετά από ορμονικές ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Δρ. Seth Pardo, PhD, ένας επιδημιολόγος συμπεριφοράς στην υγειονομική υπηρεσία του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος έχει κάνει έρευνα για τα διαγονιδιακά ζητήματα εξηγεί πώς η έλλειψη ευθυγράμμισης μεταξύ της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου και του σώματός του μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην σεξουαλική έλξη, ειδικά αν αυτή η έλξη κρύβει περισσότερους φυσικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς κινδύνους.

«Φανταστείτε ότι ζείτε σε ένα θηλυκό σώμα, αλλά προσδιορίζεστε στο αρσενικό φάσμα. Δεν θέλετε να έχετε σεξουαλική επαφή με άνδρες, επειδή αυτοί θα σας αντιμετωπίζουν ως θηλυκό σώμα και αυτό το είδος σεξουαλικής αλληλεπίδρασης δεν σας ενδιαφέρει. Έτσι, ακόμα κι αν έχετε έλξη για τους άνδρες, ίσως να μην ασχολείστε με τους άνδρες ή ακόμα και να μην θέλετε να τους φαντασιώνεστε, μέχρι να μπορείτε να αντιμετωπιστείτε και να αλληλεπιδράσετε με το επιβεβαιωμένο φύλο σας».

Οι άντρες, ειδικότερα, μπορούν επίσης να είναι πιο επικίνδυνοι από τις γυναίκες, κάτι που ο Toby, πάντα γνώριζε έντονα. «Δεν ήθελα να με βλέπουν και να με αντικειμενοποιούν σεξουαλικά ως γυναίκα, αλλά ακόμα χειρότερα, η πιθανότητα ότι θα με έβλαπταν αν θύμωναν για την ταυτότητα του φύλου μου ή το σώμα μου, ήταν πάντα στο μυαλό μου».

Έχοντας ένα σώμα που ταιριάζει με την ταυτότητα του φύλου τους και που τους κάνει να αισθάνονται άνετα, τους επέτρεψε παράλληλα να επεκτείνουν την προτίμησή τους στα φύλα που τους ελκύουν σεξουαλικά.

Η Dulcinea Pitagora, queer ψυχοθεραπεύτρια που ασχολείται και με σεξουαλικές θεραπείες, περιγράφει και άλλους τρόπους με τους οποίους οι φυσικές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε σεξουαλική επέκταση προτιμήσεων. «Μερικοί πελάτες που κάνουν ορμονοθεραπεία και βιώνουν μεταβολές στην υφή του δέρματος και στις τρίχες του σώματος μπορεί να ελκύονται ή να γοητεύονται από το δικό τους σώμα, μερικές φορές χάρη στο ότι αισθάνονται πιο σέξι στο σώμα τους και με το να αναζητούν νέους συντρόφους με έναν τρόπο που δεν το έκαναν πριν».

Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό αυτές οι μετατοπίσεις αντιπροσωπεύουν μια ολοκαίνουργια έλξη που δεν υπήρχε ποτέ πριν ή αν απλά καταπιέστηκε και απορρίφθηκε. Μερικοί trans αναφέρουν πως είχαν επιθυμία και πριν από τη μετάβαση στο ένα ή το άλλο φύλο, σε πολλές περιπτώσεις επειδή προσπαθούσαν να εναρμονιστούν με το ετεροφυλόφιλο κανόνα, δεδομένου του φύλου που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.

Η εμπειρία αυτών των αλλαγών δεν είναι πάντα εύκολη. Ο Δρ. Pardo λέει «Είχατε τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό πριν τη μετάβαση, μετά κάνατε coming out για τη μετάβασή σας στο φύλο και τώρα πρέπει να το ξανακάνετε για έναν άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό...».

Αλλά ενώ αυτές οι αλλαγές μπορεί μερικές φορές να είναι απογοητευτικές και ανησυχητικές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο απόλυτα φυσιολογικό, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις, και να εμπλουτίσει τη ζωή των trans ανθρώπων με όμορφους και απροσδόκητους τρόπους, καταλήγουν οι ειδικοί.



Με πληροφορίες από them.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM