Ο συνιδρυτής της Google προειδοποιεί για την σκοτεινή πλευρά της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο συνιδρυτής της Google προειδοποιεί για την σκοτεινή πλευρά της Τεχνητής Νοημοσύνης Facebook Twitter
0

Ο συνιδρυτής της Google και πρόεδρος της Alphabet, Σεργκέι Μπριν, προειδοποίησε ότι η σημερινή έκρηξη προόδου της τεχνητής νοημοσύνης έχει δημιουργήσει μια «τεχνολογική αναγέννηση» που όμως κρύβει πολλές πιθανές απειλές.

Γράφοντας στην ετήσια επιστολή ιδρυτών της εταιρείας, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο Μπριν αναφέρει «Η νέα άνοιξη στην τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στον τομέα της πληροφορικής στη ζωή μας. Κάθε μήνα, υπάρχουν εκπληκτικές νέες εφαρμογές και νέες τεχνικές. Αλλά τέτοια ισχυρά εργαλεία φέρνουν μαζί νέα ερωτήματα και ευθύνες».

Ο Μπριν ξεκινά την επιστολή του παραθέτοντας τις αρχικές γραμμές του μυθιστορήματος «H Ιστορία δύο πόλεων» του Τσαρλς Ντίκενς: «Ήταν τα καλύτερα χρόνια, ήταν τα χειρότερα χρόνια, ήταν η εποχή της σοφίας, ήταν η εποχή της ηλιθιότητας, ήταν ο καιρός της πίστης, ήταν ο καιρός της δυσπιστίας, ήταν η περίοδος του φωτός, ήταν η περίοδος του σκοταδιού...»

Σημειώνει πως η δύναμη της πληροφορικής εξερράγη από την ίδρυση της Google το 1998 και πώς, εκείνη την εποχή, η τεχνική που αποτελεί σήμερα τη ραχοκοκαλιά της σύγχρονης AI (Τεχνητής Νοημοσύνης), τα νευρωνικά δίκτυα, ήταν απλά μια «ξεχασμένη υποσημείωση στην επιστήμη των υπολογιστών».

Η επανάσταση στη μηχανική μάθηση κατά την τελευταία δεκαετία το έχει αλλάξει αυτό και ο Μπριν παραθέτει μερικούς από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η ΑI για την παροχή υπηρεσιών.

Αναλύει τις εικόνες στο Google Photos, μεταφράζει πάνω από 100 γλώσσες στο Google, λειτουργεί τα συστήματα πλοήγησης στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και βοηθά στη διάγνωση ασθενειών και στην ανακάλυψη νέων πλανητικών συστημάτων.

«Με αυτή την έννοια, είμαστε πραγματικά σε μια τεχνολογική αναγέννηση, μια συναρπαστική στιγμή όπου μπορούμε να δούμε εφαρμογές σε σχεδόν κάθε τμήμα της σύγχρονης κοινωνίας», γράφει ο Μπριν, αλλά δεν κρύβει την ανησυχία του.

Αλλά αυτό θέτει και πολλά προβλήματα όπως λέει ο ίδιος και σχολιάζει ακόμη κα τα σενάρια επιστημονικής φαντασία ή και την επικύρωση των επιδόσεων των  αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

«Μας απασχολούν ορισμένα από αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει την απασχόληση, οι προκλήσεις της δημιουργίας αμερόληπτων και διαφανών αλγορίθμων και οι φόβοι ότι αυτή η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για να χειραγωγεί τους ανθρώπους», λέει.

Η επιστολή του Μπριν έρχεται σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο έλεγχο από ποτέ, με τις κυβερνήσεις και το κοινό να συμφωνούν πως υπάρχει πρόβλημα με  το τεράστιο μέγεθος και τον πλούτο τους.

Ο φόβος πως η τεχνολογία ΑΙ θα πλήξει τις θέσεις εργασίας και θα χειραγωγεί την πολιτική θα είναι πιθανότατα μέρος οποιωνδήποτε μελλοντικών συζητήσεων σχετικά με την ανάγκη περιορισμού της δύναμης και της επιρροής των τεχνολογικών κολοσσών.

Ο Μπριν κλείνει την επιστολή λέγοντας: «Ενώ είμαι αισιόδοξος για τη δυνατότητα της τεχνολογίας να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο, βρισκόμαστε σε ένα μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε με μεγάλη ευθύνη, φροντίδα και ταπεινοφροσύνη», λέει.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM