Πόσο ανεξήγητες είναι τελικά οι μαύρες τρύπες που ανακάλυψε η NASA στην Αρκτική

Πόσο ανεξήγητες είναι τελικά οι μαύρες τρύπες που ανακάλυψε η NASA στην Αρκτική Facebook Twitter
0

Στις 14 Απριλίου, μια ομάδα επιστημόνων της NASA πετούσε πάνω από τη Θάλασσα του Μποφόρ, βόρεια της Αλάσκας και των καναδικών συνόρων. Εκεί εντοπίστηκε κάτι αινιγματικό: τρεις τρύπες στον πάγο της θάλασσας με κάτι που έμοιαζε με δακτυλίους γύρω τους και κάποιο κυματιστό πάγο στα αριστερά τους.

«Δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει κάτι τέτοιο αλλού», δήλωσε ο John Sonntag, μετεωρολόγος της NASA που κατέγραψε την εικόνα.

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να μοιάζει με εκείνους τους μυστήριους κύκλους που εμφανίζονται σε καλλιέργειες κατά καιρούς και προκαλούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, ακόμη και για εξωγήινους.

Η εικόνα είχε αρκετό ενδιαφέρον για να αναπαραχθεί από διάφορα μίντια με λίγο πιο δραματικούς τόνους από όσο της άξιζαν.

Ωστόσο οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια πιο απλή εξήγηση.

«Η πρώτη μου εικασία είναι ότι πρόκειται για τις λεγόμενες  τρύπες αναπνοής», λέει ο Walt Meier, ένας ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων. Οι φώκιες είναι γνωστό ότι κάνουν τέτοιες τρύπες σε λεπτότερο πάγο της Αρκτικής και στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτές τις τρύπες επανειλημμένα για να φτάσουν στον αέρα καθώς κυνηγούν ή μετακινούνται.

Ο Meier λέει ότι αυτές οι τρύπες θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα θερμότερου νερού που προέρχεται από το κοντινό δέλτα του Mackenzie από την κοντινή καναδική ακτή. Σύμφωνα με τον Meier, το θερμότερο νερό από τον ποταμό ρέει στον ωκεανό, και στη συνέχεια, επειδή το ζεστό νερό είναι λιγότερο πυκνό από το κρύο νερό, φυσικά επιπλέει προς την επιφάνεια.

Αυτό, με τη σειρά του, απομακρύνει και λεπταίνει τον πάγο στην επιφάνεια και θα μπορούσε να προσελκύσει φώκιες στο σημείο, δεδομένου ότι τα θαλάσσια θηλαστικά είναι πιο πιθανό να επιλέξουν σημεία όπου ο πάγος είναι ήδη πιο εύθραυστος. 

Υπάρχουν σχηματισμοί κοντά στις τρύπες που μοιάζουν με κύματα, τα οποία οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της διαρροής νερού πάνω από την επιφάνεια - ένα σημάδι ότι το ζεστό νερό ανέβηκε μέσα από τις τρύπες. Αυτό χαρακτηρίζεται ως ένα είδος απορροής νερού που στην συνέχεια πάγωσε.

Από μόνες τους, αυτές οι τρύπες δεν αποκαλύπτουν πολλά για το θαλάσσιο περιβάλλον της Αρκτικής, αλλά δείχνουν μια τάση στον πάγο και σστη θάλασσα γενικά.

Στο παρελθόν - μόλις από τη δεκαετία του '80, ο πάγος της θάλασσας στην περιοχή ήταν αρκετά παχύς για να αντέξει τους νότιους ανέμους που αρχίζουν να φυσούν στην αρχή του χειμώνα. Αλλά τα τελευταία χρόνια, χάρη στα θερμότερα ύδατα της Αρκτικής, ο πάγος τείνει να είναι λιγότερο σταθερός και να επηρεάζεται από τον άνεμο. Στη συνέχεια, το χειμώνα, το εκτεθειμένο νερό παγώνει, αλλά μόνο σε λεπτά φύλλα.

Αυτά τα λεπτά φύλλα είναι πιο πιθανό να διογκωθούν μαζί, δημιουργώντας το φαινόμενο περιμετρικά από τις τρύπες.

Είναι αδύνατο να συνδεθεί απευθείας αυτή η μοναδική φωτογραφία  με την αλλαγή του κλίματος ή με την αύξηση της θερμοκρασίας στα ύδατα της Αρκτικής.

Ωστόσο, η φωτογραφία υποδηλώνει ότι η μελλοντική έρευνα στην περιοχή μπορεί να βρει μια τάση μείωσης των πάγων πάνω από αυτά τα νερά και είναι αρκετή για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων για περαιτέρω έρευνα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM