Ένα «ψεύτικο άστρο» στον ουρανό εκνευρίζει τους αστρονόμους

Ένα «ψεύτικο άστρο» στον ουρανό εκνευρίζει τους αστρονόμους Facebook Twitter
ROCKET LAB
2


Αστρονόμοι από όλον τον κόσμο στρέφουν, όχι τα τηλεσκόπια τους αυτή τη φορά, αλλά τα «βέλη» τους σε μία ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής από τη Νέα Ζηλανδία που έθεσε ένα γυαλιστερό πολύπλευρο σε τροχιά γύρω από τη Γη.


Την περασμένη εβδομάδα, η διαστημική startup Rocket Lab εκτόξευσε έναν πύραυλο από μία απομακρυσμένη φάρμα προβάτων στην χερσόνησο Μάχια στη Νέα Ζηλανδία.


Πανευτυχής από την επιτυχία της επιχείρησης, ο ιδρυτής της Rocket Lab, Πήτερ Μπεκ, χαρακτήρισε την εκτόξευση από την φάρμα, ένα «σχεδόν χωρίς προηγούμενο» βήμα, στην ιδιωτική εξερεύνηση του διαστήματος.


Η ρουκέτα μετέφερε στο διάστημα αυτό που οι άνθρωποι της Rocket Lab αποκαλούν ποιητικά το «Άστρο της Ανθρωπότητας».


Πρόκειται για ένα γυαλιστερό, συμμετρικό πολύπλευρο, κατασκευασμένο από ανθρακονήματα που, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες, δικαίως έχει κερδίσει το παρατσούκλι «ντισκομπάλα».

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ίσθερ από το πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, δήλωσε στoν Guardian πως η Rocket Lab πάτησε πάνω σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα του κλάδου του.

Η φωτορύπανση αποτελεί ήδη ένα μεγάλο πρόβλημα των ερευνητών που παρακολουθούν τα αστέρια και η εισαγωγή μιας λαμπερής ντισκομπάλας στο Διάστημα δεν είναι ακριβώς ευπρόσδεκτη.


Αυτή η μεμονωμένη φωτορύπανση δεν θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αλλά αν εξελιχθεί σε συνήθη πρακτική θα «βγάλει τους αστρονόμους στους δρόμους», λέει χαρακτηριστικά ο Ίσθερ.

Η Rocket Lab υποστηρίζει πως ανέβασε σε τροχιά το κατοπτρικό «άστρο» για να αντανακλά το φως του ήλιου ακόμα και τη νύχτα, «ως μία υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η Γη μέσα στο σύμπαν».

«Θα δημιουργήσει μία κοινή εμπειρία για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη», προσθέτει ο ιδρυτής της διαστημικής startup, εξοργίζοντας εκατοντάδες παρατηρησιακούς αστρονόμους στον πλανήτη.

Ευτυχώς για τον Ίσθερ και τους συναδέλφους του, το «Άστρο της Ανθρωπότητας» δεν θα τους ενοχλεί για πολύ καιρό, αφού τον Οκτώβριο αναμένεται να ξαναπέσει στην γήινη ατμόσφαιρα, λιώνοντας κατά την επανείσοδο του στον πλανήτη. 

Όμως μέχρι τότε, θα είναι το πιο λαμπερό ανθρώπινο αντικείμενο στον ουρανό.

Άλλοι αστρονόμοι δεν ήταν τόσο διπλωματικοί στα σχόλιά τους όσο ο αστρονόμος από το Ώκλαντ. 


«Ουάου. Ένα εκτυφλωτικό διαστημικό γκράφιτι. Σε ευχαριστούμε πολύ Rocket Lab», έγραψε στο twitter ο αστρονόμος Μάικ Μπράουν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.


«Ακόμα μία εισβολή στο προσωπικό μου σύμπαν. Ακόμα ένα φωτεινό φλας που ζητά την προσοχή των ματιών μου», έγραψε στο Scientific American ο επικεφαλής του τμήματος Αστροβιολογίας του πανεπιστημίου Κολούμπια, Κάλεμπ Σαρφ.

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα το θεωρούσαμε «γλυκούλι» να φορέσουμε στροβοσκόπιο σε μια πολική αρκούδά ή την προσθήκη διαφημιστικών πινακίδων στην κορυφή του Έβερεστ», συνεχίζει ο Σαρφ.


«Η τοποθέτηση μίας τεχνητής φωτεινής σφαίρας στους ουρανούς είναι παραπλήσια κακοποίηση. Είναι οπωσδήποτε μία υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η θέση μας στο Σύμπαν γιατί μολύνει το μέρος που πρέπει να προστατεύσουμε».

Με πληροφορίες από τον Guardian

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αγαπητε Σαρφ....στο Διαστημα εχετε στείλει εκατονταδες αν όχι χιλιάδες συσκευες, συμφωνοι ότι δεν είναι λαμπερα, αλλα εχετε βαλει "πινακιδες" στο "εβερεστ", εχετε ήδη "κακοποιήσει" το διαστημα, απλα τωρα προστεθηκε και μια πιο φωτεινη πινακιδα.. Μην το παίζεται "αχ οι καθαροι ουρανοι" κτλ. Κατανοητο ότι το εν λογο ενοχλει την επιστημη σας, αλλα: 1. μην το παιζεται αλα καρτ "οικολόγοι", 2. δεν εχετε τιτλους ιδιοκτησίας στο συμπαν ετσι ώστε το συμπαν "σας" να δεσμευει το συμπαν των υπολοιπων συνανθρώπων σας.Πολυ απλα τωρα που οι τεχνολογίες επιτρεπουν σε ιδιώτες να ανακατευτουν στα του διαστήματος ενοχληστε. Ολοι εχουμε δει προβολες με το σκουπιδομανι γυρω απο τον πλανήτη, υποθετω και εσεις, και δεν εγιναν απο ιδιωτικες πρωτοβουλίες με συμβολικους σκοπους.Και μονο που σας χαλασε ο "θρασυς" ιδιωτης την ψευαισθηση του "μονοπωλίου" του συμπαντός "ΣΑΣ" τον παω. Το συμπαν ΜΑΣ το εχετε ήδη "μολυνει" και μολυνει με τις διαστημικες σας υπηρεσίες, του υπερπλουσιους ιδιωτικους οικονομικους οργανισμους κτλ.Προφανως και καλο είναι να μην κανει ο καθενας του κεφαλιου του με νομοθεσίες κτλ ΑΛΛΑ εσεις (επιστημονικη ελιτ) και οι ζαμπλουτοι (οικονομικη ελιτ) δεν θα εχετε το μονοπώλιο του "δικου σας συμπαντος" (που ηδη το εχετε κανει χωματερη κτλ), υπάρχουμε και εμεις.Επιστημονας είστε αριθμους γνωρίζετε, βαλτε τα κατω και πείτε μας ποιοι ευθυνονται για την κατασταση γυρω απο τον πλανητη.
Πολύ καλλιτεχνικό και για το καλό της ανθρωπότητας... Μια και δεν είχαμε αρκετά σκουπίδια στο διάστημα, ας προσθέσουμε και το ματαιόδοξο πρότζεκτ. Άντε και στη Ζουμπουλάκη.