ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Πέθανε ο Τζον Γιάνγκ, ο αστροναύτης του Apollo που περπάτησε στο φεγγάρι

Πέθανε ο Τζον Γιάνγκ, ο αστροναύτης του Apollo που περπάτησε στο φεγγάρι Facebook Twitter
Φωτό: NASA
1

Ο Αμερικανός αστροναύτης Τζον Γιανγκ, ο οποίος περπάτησε στη σελήνη και πέταξε στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή διαστημικού λεωφορείου, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών.

Ο Τζον Γιανγκ, που περπάτησε στη Σελήνη το 1972 και έβαλε στα κρυφά ένα σάντουιτς με παστό μοσχαρίσιο κρέας σε τροχιά, αποτέλεσε το μοναδικό πρόσωπο το οποίο πέταξε σε τρία διαστημικά προγράμματα της NASA.

Ταξίδεψε στο διάστημα έξι φορές, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών Apollo και Gemini, σύμφωνα με τη NASA. Ταξίδεψε στο διάστημα δύο φορές κατά τη διάρκεια του προγράμματος Gemini στα μέσα της δεκαετίας του 1960, δύο φορές στις αποστολές του Apollo και δύο φορές με διαστημικά λεωφορεία τη δεκαετία του 1980. 

Ο Γιανγκ, απεβίωσε χθες το βράδυ στην οικία του στο Χιούστον, από επιπλοκές που προκάλεσε στην υγεία του η πνευμονία από την οποία νοσούσε, ανέφερε σε ένα μήνυμα ο εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ Άλαρντ Μπιούτελ.

«Η NASA και ο κόσμος έχασαν έναν πρωτοπόρο» επισημαίνεται επιπλέον σε ένα δελτίο τύπου της υπηρεσίας.

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η διαστημική υπηρεσία αναφέρει: «Λυπούμαστε για την απώλεια του αστροναύτη Τζον Γιανγκ, ο οποίος ήταν 87 ετών. Ο Γιανγκ πέταξε δύο φορές στη Σελήνη, περπάτησε στην επιφάνειά της και πέταξε στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή διαστημικού λεωφορείου. Πήγε στο διάστημα έξι φορές με τις αποστολές Gemini, Apollo και διαστημικών λεωφορείων».

Η καριέρα του Γιανγκ στη NASA διήρκησε 42 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα έξι φορές. Αναδείχθηκε σε ένα από τους πιο επιτυχημένους αστροναύτες στην ιστορία των αμερικανικών διαστημικών προγραμμάτων. 

Όταν αποσύρθηκε το 2004, ο διοικητής της NASA, Sean O'Keefe είπε ότι «όταν χρειάζεσαι να γίνει μία δουλειά και χρειάζεσαι να γίνει σωστά, ο Τζον είναι ο άνθρωπός σου», αποκαλώντας τον Γιανγκ έναν «αληθινό αμερικανικό θησαυρό».

Ο αστροναύτης και πιλότος διαστημικού λεωφορείου, Terry Virts, έγραψε στο Twitter: «Ήσουν ένας από τους ήρωές μου σαν αστροναύτης και εξερευνητής και το πάθος σου για το διάστημα θα μας λείψει»

Η πρώτη διαστημική πτήση του Γιανγκ ήταν το 1965, στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή του Gemini. Σε μία μετέπειτα αποστολή του Gemini, μπήκε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι το 1969, δύο μήνες πριν την προσελήνωση του Apollo 11.

Πέθανε ο Τζον Γιάνγκ, ο αστροναύτης του Apollo που περπάτησε στο φεγγάρι Facebook Twitter
Φωτό: NASA

Επέστρεψε στη Σελήνη το 1972, όπου προσεληνώθηκε στην επιφάνειά της για τη συλλογή δειγμάτων.

Η τελευταία του αποστολή ήταν το 1983.

Πέθανε ο Τζον Γιάνγκ, ο αστροναύτης του Apollo που περπάτησε στο φεγγάρι Facebook Twitter
Φωτό: NASA

Ο Τζον Γιανγκ γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το Σεπτέμβριο του 1930.

Πηγή: BBC

Τech & Science
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Να είναι καλά οι δικοί του, να τον θυμόνται. ..να δούμε πότε θα αποκαλυφθεί εμπράκτως αυτή η απάτη των Αμερικανών περί των αστροναυτών τους που... περπάτησαν στο φεγγάρι...σίγουρα θα αργήσει η αποκάλυψη αυτή.....ελπίζω, τότε, να βρίσκομαι ακόμα εν ζωή να το απολαύσω.Κυρίως, να συνεχίσει να βρίσκεται εν ζωή ο πλανήτης μας.....δεν μας φτάνει που τον καταντήσαμε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, ψάχνουμε και για άλλους πλανήνες να τους κάνουμε σκ@t@!...