Οι ΗΠΑ επιτρέπουν ξανά τα πειράματα με θανατηφόρους ιούς

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν ξανά τα πειράματα με θανατηφόρους ιούς Facebook Twitter
0

Η αμερικανική κυβέρνηση ήρε μια τριετή απαγόρευση που ίσχυε για τη δημιουργία θανατηφόρων ιών σε εργαστήρια, λέγοντας ότι τα πιθανά οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους.

Έτσι, θα επιτρέπεται πλέον η παραγωγή στα εργαστήρια στελεχών της γρίπης, του Sars (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και του Mers (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής).


Η απαγόρευση είχε επιβληθεί ύστερα από παραβιάσεις ασφαλείας που σημειώθηκαν σε ομοσπονδιακά ιδρύματα και σχετίζονταν, μεταξύ άλλων, με τον άνθρακα και τη γρίπη των πτηνών.


Τώρα, μία επιστημονική επιτροπή θα πρέπει να δίνει το «πράσινο φως» για κάθε σχετική ερευνητική πρόταση. Η έγκριση για τα πειράματα θα δίνεται μόνο αν η επιτροπή κρίνει πως δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος διεξαγωγής της έρευνας και ότι τα οφέλη που θα παράσχει δικαιολογούν τον κίνδυνο.

Οι επικριτές πάντως τονίζουν πως τέτοιου είδους έρευνες διακινδυνεύουν τη δημιουργία μιας ακούσιας πανδημίας. Από την πλευρά τους, όσοι υποστηρίζουν την άρση της απαγόρευσης, επισημαίνουν πως οι αμερικανικές πολιτείες δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για ένα σχεδόν-αναπόφευκτο ξέσπασμα ενός θανάσιμου ιού.


«Πιστεύω ότι η φύση είναι ο απόλυτος βιοτρομοκράτης και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο Samuel Stanley, πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Βιοασφάλεια, η οποία είχε ρόλο συμβούλου στη νέα πολιτική. «Η βασική έρευνα για αυτούς τους παράγοντες από τα εργαστήρια που έχουν δείξει ότι μπορούν να κάνουν αυτό το έργο με ασφάλεια, είναι το κλειδί για την παγκόσμια ασφάλεια», είπε.

Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση επιβλήθηκε το 2014, ύστερα από περιστατικά όπως η έκθεση στο βακτήριο του άνθρακα δεκάδων εργαζόμενων στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και η ανακάλυψη ξεχασμένων φιαλιδίων με ιό της ευλογιάς, μέσα σε μια χάρτινη κούτα σε κρατικό εργαστήριο κοντά στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM