Βρετανοί επιστήμονες ξεκινούν δοκιμές μιας ριζικά νέας προσέγγισης για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας με βάση στοιχεία ότι θα μπορούσε να είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Ο πρώτος ασθενής, ένας 33χρονος άνδρας που ανέπτυξε σχιζοφρένεια μετά από μετακόμιση στο Λονδίνο από το Καμερούν πριν από μια δεκαετία, δέχτηκε θεραπεία στο King's College Hospital στο Λονδίνο την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας από τις πιο φιλόδοξες δοκιμές μέχρι σήμερα για την ασθένεια και τον τρόπο αντιμετώπισης της.

 

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, 30 ασθενείς θα λαμβάνουν μηνιαίες εγχύσεις ενός φαρμάκου με αντισώματα που χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), το οποίο η ομάδα ελπίζει ότι θα στοχεύσει τις ρίζες της σχιζοφρένιας με πολύ πιο θεμελιώδη τρόπο από τις τρέχουσες θεραπείες.

 

Η δοκιμή βασίζεται στο έργο μελέτης του Oliver Howes, καθηγητή μοριακής ψυχιατρικής στο MRC London Institute of Medical Sciences και συμβούλου ψυχιάτρου στο νοσοκομείο Maudsley στο Λονδίνο. Η ομάδα του Howes είναι μια από τις πολλές παγκοσμίως που έχουν αποκαλύψει στοιχεία ότι οι ανωμαλίες της ανοσολογικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο μπορεί να βρίσκονται στην καρδιά της νόσου - τουλάχιστον για μερικούς ασθενείς.

 

«Στο παρελθόν, θεωρούσαμε πάντα πως το μυαλό και το σώμα λειτουργούν ξεχωριστά, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι», είπε ο Howes. «Το μυαλό και το σώμα αλληλεπιδρούν συνεχώς και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν διαφέρει. Πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου σκέψης για τις ψυχικές ασθένειες», πρόσθεσε.

 

Πρόσφατη εργασία του Howes και συναδέλφων του διαπίστωσε ότι στα πρώτα στάδια της σχιζοφρένειας, οι άνθρωποι εμφανίζουν μια αύξηση στον αριθμό και τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων στον εγκέφαλο. Εκτός από την καταπολέμηση μολύνσεων, αυτά τα κύτταρα, που ονομάζονται μικρογλοιακά έχουν έναν ρόλο «κηπουρού», κλαδεύοντας ανεπιθύμητες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων. Αλλά στους ασθενείς με σχιζοφρένεια, το κλάδεμα φαίνεται να γίνεται πιο επιθετικό, οδηγώντας σε απώλειες ζωτικών συνδέσεων.

 

«Μελετήσαμε τους ανθρώπους σε αυτή την αρχική φάση της ασθένειας και είδαμε αλλαγές στα μικρογλοιακά κύτταρα», δήλωσε ο Howes. «Δείχνει ότι είναι κάτι που συμβαίνει πολύ νωρίς και φαίνεται να προκαλεί την ασθένεια».

 

Το πιο εκτεταμένο κλάδεμα φαίνεται να συμβαίνει στον μετωπιαίο φλοιό, στο κύριο κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου, αλλά και στις ακουστικές περιοχές, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς συχνά ακούν φωνές. Ο μετωπικός φλοιός ελέγχει έμμεσα τα επίπεδα ντοπαμίνης του εγκεφάλου - μια αύξηση στην εν λόγω χημική ουσία του εγκεφάλου θεωρείται ότι εξηγεί τις παραληρητικές ιδέες και την παράνοια που βιώνουν όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια.

 

Σχεδόν όλα τα υπάρχοντα φάρμακα δρουν εμποδίζοντας την ντοπαμίνη, η οποία μπορεί να περιορίσει τα ψυχωσικά συμπτώματα, αλλά αποτυγχάνει να προστατεύσει τη βασική αρχιτεκτονική του εγκεφάλου από ζημιές.

 

Υπάρχει αυξανόμενη εκτίμηση ότι άλλα, ίσως λιγότερο γνωστά, συμπτώματα που συνδέονται με τη σχιζοφρένεια - μνήμη και γνωστικά προβλήματα και έλλειψη κινήτρων - μπορούν να έχουν εξίσου βαθιά επίδραση στους ασθενείς και τα υπάρχοντα φάρμακα δεν βοηθούν πολύ αυτή την πλευρά της νόσου.

 

Η τελευταία δοκιμή, μια συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων του MRC και του King's College London, περιλαμβάνει τη θεραπεία ασθενών με φάρμακο μονοκλωνικού αντισώματος, που ονομάζεται Natalizumab, το οποίο έχει ήδη πάρει άδεια για δοκιμές. 

 

Ο πρώτος συμμετέχων, ο Leopold Fotso, 33, έλαβε την πρώτη του δόση θεραπείας την Πέμπτη. Ο Fotso, ο οποίος ζει στο νότιο Λονδίνο μετά τη μετακίνησή του από το Καμερούν το 2007, διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια πριν από τέσσερα χρόνια. Έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο αρκετές φορές με ψυχωσικά επεισόδια. Η ασθένειά του ανάγκασε επίσης να εγκαταλείψει τις σπουδές του για τις οποίες είχε μετακομίσει και την εργασία του.