«Octlantis»: Η υποθαλάσσια πόλη των χταποδιών που θυμίζει έντονα αυτές των ανθρώπων και έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες

«Octlantis»: Η υποθαλάσσια πόλη των χταποδιών που θυμίζει έντονα αυτές των ανθρώπων και έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτό: Peter Godfrey-Smith
0

Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε στον κόλπο Jervis, στα ανοιχτά της Αυστραλίας μία μικρή πόλη φτιαγμένη από χταπόδια - «αρχιτέκτονες» και εμφανίζεται εντυπωσιασμένη από την ευρηματικότητα αυτών των πλασμάτων που μοιάζουν να μετοίκησαν στον πλανήτη μας από κάπου αλλού.

Η «Octlantis» όπως την ονόμασαν οι θαλάσσιοι βιολόγοι που μελέτησαν τη συμπεριφορά της (σ.σ αμετάφραστο λογοπαίγνιο από τις λέξεις χταπόδι και Ατλαντίδα στα αγγλικά), αποτελείται από μία σειρά από μικρές αυτοσχέδιες φωλιές φτιαγμένες από άμμο, κοχύλια άδεια κελύφη χτενιών και γενικώς υπολείμματα οστρακοειδών. Διαθέτει, επίσης, αναχώματα και διαδρόμους, θυμίζοντας την χωροταξία των πόλεων των ανθρώπων.

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά αυτών των 15 περίπου κεφαλόδοπων που διαμένουν εκεί και που ονομάζονται κοινώς «χταπόδια του Σίδνεϊ» ή αν προτιμάται την επιστημονική τους ονομασία, «octopus tetricus», διαπίστωσαν ότι αλληλεπιδρούν, επικοινωνούν, μαλώνουν ενώ φτάνουν ακόμη και στο σημείο να διώχνουν τα μέλη τους από την υποθαλάσσια αυτή «πόλη».

Οι σύνθετες κοινωνικές τους σχέσεις εξέπληξαν τη διεθνή ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή, David Scheel από το πανεπιστήμιο της Αλάσκα, καθώς για πολλά χρόνια είχαν την εντύπωση ότι αυτού του είδους τα χταπόδια προτιμούσαν να ζουν μόνα τους και να ζευγαρώνουν μόλις μία φορά το χρόνο.

«Αυτές οι συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής και θυμίζουν έντονα την κοινωνική συμπεριφορά των σπονδυλωτών», δήλωσε ο ίδιος ο Scheel στο Quartz.

Γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο, καταδεικνύει ότι στις κατάλληλες συνθήκες η εξέλιξη είναι ικανή να παράγει παρόμοια αποτελέσματα σε διαφορετικά είδη και οργανισμούς.

«Octlantis»: Η υποθαλάσσια πόλη των χταποδιών που θυμίζει έντονα αυτές των ανθρώπων και έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτό: Peter Godfrey-Smith

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη πόλη που ανακαλύπτεται στο βυθό της Αυστραλίας. Το 2009, ερευνητές είχαν εντοπίσει μια παρόμοια πόλη χταποδιών, την οποία ονόμασαν «Octopolis». Εκείνη, ωστόσο, δεν είχε τόσο σύνθετη αρχιτεκτονική δομή αφού είχε δημιουργηθεί γύρω από ένα μεταλλικό αντικείμενο, δημιουργημένο από τον άνθρωπο, το οποίο είχε πέσει στο βυθό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιο πιθανή εξήγηση για αυτή την τόσο «ανθρώπινη» συμπεριφορά των χταποδιών είναι η αποτελεσματική συσσώρευση τροφής.

Εντούτοις, όπως φυσικά συμβαίνει με τους ανθρώπους, η πόλη των χταποδιών δεν θυμίζει σε τίποτα ουτοπία. Η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ των κατοίκων της είναι εμφανής. Τα χταπόδια προσπαθούν συνεχώς να διώξουν το ένα το άλλο από τις φωλιές τους.

Και μπορεί για την επιθετική αυτή συμπεριφορά να έχει βρεθεί ακόμη εξήγηση, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με βάση την ανακάλυψη της «Octlantis», ίσως υπάρχουν πολλά άλλα αντίστοιχα μέρη που ίσως αποτυπώνουν την εξέλιξη των χταποδιών. Κάτι που αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την παρατήρηση αυτών των πλασμάτων που λέγεται ότι διαθέτουν νοημοσύνη εφάμιλλη με αυτή ενός παιδιού τριών ετών.

Η μελέτη του Scheel και των συναδέλφων του δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Marine and Freshwater Behavior and Physiology».

«Octlantis»: Η υποθαλάσσια πόλη των χταποδιών που θυμίζει έντονα αυτές των ανθρώπων και έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτό: Peter Godfrey-Smith

Με πληροφορίες από Guardian, Quartz και sciencealert.com.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM