ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Πώς συμπεριφέρθηκαν τα ζώα κατά την διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου

Πώς συμπεριφέρθηκαν τα ζώα κατά την διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου Facebook Twitter
0

Σε μερικές μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια παλαιότερων εκλείψεων, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι τα πουλιά σιωπούν, οι αράχνες αποσυναρμολογούν τους ιστούς τους και οι χιμπατζήδες συγκεντρώνονται για να κοιτάξουν τον ήλιο. Η έκλειψη που σημειώθηκε προχθές στις ΗΠΑ ήταν μια μοναδική ευκαιρία για παρατήρηση της σπάνιας συμπεριφοράς στα πλάσματα του πλανήτη.

Τα περισσότερα από τα στοιχεία που έχουμε για ζώα που συμπεριφέρονται διαφορετικά κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης είναι απλές αναφορές, αλλά οι ζωολογικοί κήποι, τα εθνικά πάρκα και τα κέντρα επιστήμης σε όλες τις ΗΠΑ ενθάρρυναν τους ανθρώπους να αναφέρουν τις παρατηρήσεις τους για τα ζώα ώστε να λάβουν περισσότερες πληροφορίες.

Στην εφαρμογή iNaturalist που δημιούργησε η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας, οι άνθρωποι ανέφεραν μεταξύ άλλων πως εμφανίστηκαν πυγολαμπίδες, οι γρύλοι άρχισαν το τραγούδι τους και οι αγελάδες έκαναν θόρυβο. Αρκετές από τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν σημείωσαν ότι υπήρχαν ζώα που δεν έκαναν τίποτα.

Η Lauren Lyons Cole του Business Insider, δήλωσε ότι οι λιβελούλες στην περιοχής έκαναν σαν «τρελές» κατά τη διάρκεια της αιχμής της έκλειψης και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν όταν ο ήλιος αναδύθηκε πάλι πίσω από το φεγγάρι.

Ακόμη ένας εκδότης του Business Insider στο Λος Άντζελες ανέφερε ότι ένα σμήνος μελισσών χτύπησε στο παράθυρο του γραφείου μετά την παρέλευση της έκλειψης - πιθανώς επειδή το σύντομο σκοτάδι είχε προκαλέσει σύγχυση στα έντομα.

Στον ζωολογικό κήπο του Μέμφις οι κροκόδειλοι του Νείλου ήταν πιο δραστήριοι από ποτέ. Οι επισκέπτες και το προσωπικό παρακολούθησαν επίσης τις μαύρες αρκούδες που τρέχουν σε κύκλους κατά τη διάρκεια της έκλειψης και στη συνέχεια μετά την επιστροφή του ήλιου να ηρεμούν. Οι καμηλοπαρδάλεις κινήθηκαν γρήγορα προς τον αχυρώνα όπως κάνουν τη νύχτα και οι πιγκουίνοι άρχισαν να βγάζουν θορύβους.

Στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Jamaica Bay στη Νέα Υόρκη,  μια "απόκοσμη" ησυχία απλώθηκε ξαφνικά καθώς όλα τα πλάσματα σιώπησαν ανέφερε το δίκτυο Fox 5.

Τα καβούρια βγήκαν στην ακτή πιθανώς πιστεύοντας ότι ήταν νύχτα και ότι δεν θα υπήρχαν πουλιά για να τους επιτεθούν ενώ σε έναν ακόμη ζωολογικό κήπο αναφέρθηκε πως τα φλαμίνγκο συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της λίμνης τους. Αρκετές αναφορές σημειώνουν ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητα και από τα άγρια αιλουροειδή.

Τέλος, πολλά κατοικίδια ζώα βρήκαν καταφύγιο ενώ έβλεπαν τους ιδιοκτήτες τους να στρέφουν το βλέμμα στον ουρανό για να παρατηρήσουν το φαινόμενο.

 Όλες οι αναφορές και οι παρατηρήσεις έχουν διατεθεί στην επιστημονική κοινότητα που ελπίζει με την μελέτη τους να συγκεντρώσει πολύτιμα στοιχεία.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM