ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ο πλανήτης στο χείλος της 6ης μαζικής εξαφάνισης ζωής στην ιστορία του

Ο πλανήτης στο χείλος της 6ης μαζικής εξαφάνισης ζωής στην ιστορία του Facebook Twitter
Adam Cohn / Flickr
1

Οι άνθρωποι επιφέρουν την έκτη μαζική εξαφάνιση ζωής στη Γη, σύμφωνα με επιστήμονες που υπογράφουν μια ειδική έκδοση του κορυφαίου περιοδικού Nature.

Τα θηλαστικά, τα πτηνά και τα αμφίβια εξαφανίζονται σήμερα με ποσοστά συγκρίσιμα με τις προηγούμενες πέντε μαζικές εξαφανίσεις που προκλήθηκαν από δυνάμεις και συμβάντα όπως πτώση μετεωριτών ή εκρήξεις ηφαιστείων και εξαφάνισαν τεράστιους αριθμούς ειδών συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός ανθρώπων ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο κατά 130% τα τελευταία 50 χρόνια και πρόκειται να αυξηθεί σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2060 και η αυξανόμενη ζήτηση για πόρους αυξάνουν την πίεση στον φυσικό κόσμο και διαταράσσουν τις ισορροπίες.

Δεκάδες χιλιάδες είδη - συμπεριλαμβανομένου του 25% των θηλαστικών και του 13% των πτηνών - τώρα απειλούνται με εξαφάνιση λόγω υπερβολικής θήρας, λαθροθηρίας, ρύπανσης, απώλειας οικοτόπων, άφιξης διεισδυτικών ειδών και άλλων προκληθέντων από τον άνθρωπο προβλημάτων.

Περισσότερα από 700 είδη που αντιμετωπίζουν εξαφάνιση πλήττονται από την αλλαγή του κλίματος που αυτή την περίοδο είναι το φλέγον θέμα συζήτησης και διαμάχης μεταξύ χωρών με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Τραμπ.


Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι μη αναστρέψιμη η διαδικασία. Υπάρχει ακόμα χρόνος να αλλάξει η κατάσταση με την προστασία των ενδιαιτημάτων, την αλλαγή της διατροφής μας και τη λήψη άλλων μορφών διατήρησης των ειδών.

Σε μια σειρά από δημοσιεύματα, η ομάδα διεθνών επιστημόνων έγραψε: «Η ολοένα αυξανόμενη και άνευ προηγουμένου έκταση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και ο αντίκτυπός τους στη γη και στους ωκεανούς τους τελευταίους αιώνες έχει μειώσει δραματικά την παγκόσμια βιοποικιλότητα. Υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις ότι η απώλεια και ο κατακερματισμός των οικοτόπων, η υπερεκμετάλλευση των πόρων, η ρύπανση, οι εισβολές ειδών και η αλλαγή του κλίματος έχουν αυξήσει τα ποσοστά των εξαφανίσεων ειδών παγκοσμίως σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από εκείνα που παρατηρούνται στα απολιθώματα».

Αυτή η απώλεια βιοποικιλότητας θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα οφέλη που αποκομίζουν οι άνθρωποι από τη φύση, προειδοποίησαν οι επιστήμονες. Σε μια από τις εκθέσεις περιγράφεται η ζοφερή εικόνα της μακράς ιστορίας εξαφάνισης ειδών από τους ανθρώπους και πως αυτό ξεκίνησε όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι μετακόμισαν από την Αφρική. «Τα ποσοστά εξαφάνισης για πτηνά, θηλαστικά και αμφίβια είναι παρόμοια με αυτά που έχουν καταγραφεί στην περίοδο των πέντε παγκόσμιων γεγονότων μαζικής εξαφάνισης των τελευταίων 500 εκατομμυρίων ετών», καταλήγει η έκθεση.

Τech & Science
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια