Γεννήθηκε το δεύτερο μωρό στον κόσμο με «εξωσωματική των τριών γονέων»

Γεννήθηκε το δεύτερο μωρό στον κόσμο με «εξωσωματική των τριών γονέων» Facebook Twitter
0

Ένα ζευγάρι στην Ουκρανία, που δεν μπορούσε να κάνει παιδί, απέκτησε τελικά μωρό με την μέθοδο της «εξωσωματικής των τριών γονέων». Πρόκειται για το δεύτερο παιδί στον κόσμο που γεννιέται με γενετικό υλικό από τρεις γονείς.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το BBC. Οι γιατροί στο Κίεβο χρησιμοποίησαν μία μέθοδο που ονομάζεται προπυρηνική μεταφορά, για πρώτη φορά σε μια τέτοια περίπτωση. Το πρώτο παιδί με τρεις βιολογικούς γονείς είχε γεννηθεί πέρυσι στο Μεξικό, με μια ελαφρώς διαφορετική τεχνική εξωσωματικής αναπαραγωγής.

Στην Ουκρανία, οι γιατροί γονιμοποίησαν το ωάριο της μητέρας με το σπέρμα του συντρόφου της. Στη συνέχεια, μετέφεραν τα γονίδια σε ένα ωάριο μιας δότριας. Το παιδί έχει τη γενετική ταυτότητα των γονέων, καθώς και μία μικρή ποσότητα DNA από τη δεύτερη γυναίκα.

Η εξωσωματική των τριών γονέων αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τις γυναίκες που κινδυνεύουν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους σοβαρές γενετικές διαταραχές, οι οποίες ονομάζονται μιτοχονδριακές παθήσεις. Τα μη υγιή μιτοχόνδρια αντικαθίστανται από άλλα υγιή, που παρέχει μια δωρήτρια.

Στην περίπτωση του ουκρανικού ζευγαριού ωστόσο, οι γιατροί στην Κλινική Ναντίγια του Κιέβου, με επικεφαλής τον δρα Βαλέρι Ζούκιν, εφάρμοσαν την τεχνική όχι σε ζευγάρι με μιτοχονδριακή πάθηση, αλλά απλώς με προβλήματα γονιμότητας, στο οποίο δεν είχε φέρει αποτέλεσμα η συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με το BBC.

Βρετανοί ειδικοί ανέφεραν ότι ήταν κάτι «εξαιρετικά πειραματικό». Όπως επισημαίνει το BBC, η μέθοδος είναι καινούρια και αμφιλεγόμενη, ενώ εγείρει ηθικής φύσης ερωτήματα, όπως πώς μπορεί να νιώθει ένα παιδί που, όταν μεγαλώσει, θα μάθει ότι έχει τρεις βιολογικούς γονείς.

Ο Ζούκιν έκανε γνωστό πάντως ότι ένα δεύτερο ζευγάρι, σε παρόμοια κατάσταση, περιμένει παιδί με την ίδια τεχνική τον Μάρτιο.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ