Stephen Hawking: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα

Stephen Hawking: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα Facebook Twitter
1

«Η ανθρωπότητα κινδυνεύει να καταστρέψει τον εαυτό της με την απληστία και την ανοησία της», δήλωσε ο Stephen Hawking σε συνέντευξη του τη Δευτέρα στον Λάρι Κινγκ, ο οποίος του ζήτησε να αξιολογήσει το μεγαλύτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο, μέσα από μια σειρά κινδύνων όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η παγκόσμια αστάθεια και ο υπερπληθυσμός.

Με αφορμή την προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο διάσημος αστροφυσικός πριν από έξι χρόνια για το μέλλον της ανθρωπότητας, ο Κινγκ του ζήτησε να αξιολογήσει και πάλι τους κινδύνους.

Σύμφωνα με το rt.com, ο Hawking εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ανησυχούμε, καθώς σε αυτά τα έξι χρόνια «δεν έχουμε γίνει σίγουρα λιγότερο άπληστοι ή λιγότερο ηλίθιοι».

Ο Hawking έδωσε μια γρήγορη εικόνα για το πώς  μοιάζει ο κόσμος το 2016, λέγοντας: « Πριν από έξι χρόνια, προειδοποίησα σχετικά με τη ρύπανση και τον υπερπληθυσμό,  αλλά τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα από τότε.  " Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά μισό δισεκατομμύριο από την τελευταία μας συνέντευξη και με το ρυθμό αυτό, θα είναι 11 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αυξηθεί κατά 8 τοις εκατό κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Περισσότερο από το 80 τοις εκατό των κατοίκων των αστικών περιοχών είναι εκτεθειμένοι σε μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, "είπε.

Παρά τη ζοφερή προοπτική για τον πολιτισμό ο Hawking σημείωσε ότι η ρύπανση, αυτό που εκείνος αξιολογεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, δεν είχε ακόμη αντιμετωπιστεί.

Αυτό δεν είναι το μόνο που ανησυχεί πάντως το διάσημο επιστήμονα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, ο Hawking εξήγησε ότι οι εξελίξεις  στην τεχνολογία μπορεί να έχουν ένα απότομο κόστος, λέγοντας: « Οι κυβερνήσεις φαίνεται να εμπλέκονται σε μια κούρσα εξοπλισμών, σχεδιάζοντας αεροπλάνα και όπλα με έξυπνες τεχνολογίες…Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί πιο γρήγορα από ό, τι το ανθρώπινο γένος. Θα μπορούσε να συνυπάρχει ευεργετικά με τους ανθρώπους, "αλλά πρέπει να χαραχθεί μια γραμμή. Μόλις οι μηχανές φθάσουν στο κρίσιμο στάδιο του να εξελιχθούν περισσότερο από τους ανθρώπους, δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν οι στόχοι τους θα είναι το ίδιοι με τους δικούς μας. "

Ο Hawking θα δώσει το παρόν  στο Φεστιβάλ Starmus στις Καναρίους Νήσους, που, φέτος, θα είναι αφιερωμένο ζωή του. Ο διάσημος αστροφυσικός πάσχει εδώ και χρόνια από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), που τον έχει σταδιακά παραλύσει στη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών. Η πλειοψηφία των ασθενών με ALS πεθαίνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια εντός τριών έως πέντε ετών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, ο Hawking έχει ζητήσει ήδη  50 χρόνια και συνεχίζει.

Όταν ρωτήθηκε τι τον κρατά στη ζωή, απάντησε: « Υπάρχουν ερωτήσεις που θέλω να απαντήσω. "

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
""....μέσα από μια σειρά κινδύνων όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η παγκόσμια αστάθεια και ο υπερπληθυσμός.""".Ασφαλως και εχει δικιο ο μεγαλος επιστημονας.Αν η ανθρωποτητα αδρανησει ενωπιον αυτων των κινδυνων η καταστροφη ειναι εξαιρετικα πιθανη.Υπαρχει ,ομως,και μια αλλη πιθανοτητα.Εξ ισου,η και περισσοτερο,ανατριχιαστικη.Η "ανθρωποτητα",δηλαδη το παγκοσμιο συστημα εξουσιας,οχι μονον να μην εχει αδρανησει,αλλα να εχει ηδη δρομολογησει τα "αναγκαια μετρα".Και η εφαρμογη τους να βρισκεται σε εξελιξη,με μεσομακροπροθεσμο οριζοντα.Αυτο,τουλαχιστον,δειχνουν παμπολλες ενδειξεις.Μονον που τα εν λογω "μετρα"δεν θα επηρεασουν τους παντες το ιδιο.Και δεν προκειται να προαναγγελθουν.Θα γινουν αντιληπτα μονον εν μερει,και κατα την διαρκεια των προχωρημανεων σταδιων εφαρμογης τους.Και τοτε θα ειναι πολυ αργα.Για παρα πολλους.