Η Ουκρανία και η Πολωνία εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας κοινής υποψηφιότητας για τη φιλοξενία του Μουντιάλ, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Politico.
Ο Υπουργός Αθλητισμού της Ουκρανίας, Ματβέι Μπίντνι, δήλωσε στο POLITICO ότι η χώρα του θα επιθυμούσε να συνδιοργανώσει το τουρνουά με την Πολωνία στην επόμενη διαθέσιμη περίοδο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο, και η Βαρσοβία ενδιαφέρεται για το παραπάνω ενδεχόμενο.
«Η πλησιέστερη διαθέσιμη ημερομηνία για το Μουντιάλ είναι κάπου στη δεκαετία του 2040 (…) επομένως πρέπει να κάνουμε τα σχέδιά μας με αυτή την προοπτική από τώρα», δήλωσε ο Μπίντνι, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του να διερευνήσει μια κοινή υποψηφιότητα με την Πολωνία. Αξίζει να τονιστεί ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαρόκο θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση το 2030, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι ο μοναδικός διοργανωτής για το 2034.
EXCLUSIVE: Ukraine and Poland are weighing up a joint bid to host the biggest sporting event on the planet:
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) September 4, 2026
The men’s FIFA World Cup.https://t.co/IY2xfxpC8D
Μουντιάλ: Τι δηλώνουν στελέχη της Ουκρανίας και της Πολωνίας
Η Ουκρανία διαθέτει ήδη εμπειρία στη διοργάνωση ενός μεγάλου τουρνουά μαζί με την Πολωνία, πρόσθεσε ο Μπίντνι, αναφερόμενος στο Euro του 2012: «Θα ήταν πολύ λογικό να επαναλάβουμε αυτή την επιτυχημένη περίπτωση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια υποψηφιότητα θα μπορούσε επίσης «να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών».
Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, μία τυχόν πρόταση από πλευράς Ουκρανίας και Πολωνίας, θα διαμορφωνόταν σε ένα, βάσει δεδομένων, διαφορετικό πλαίσιο σε σύγκριση με το Euro του 2012. Η επίθεση της Ρωσίας έχει καταστρέψει κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία, με τις συνολικές ζημιές να εκτιμώνται σε σχεδόν 588 δισεκατομμύρια δολάρια για την επόμενη δεκαετία, σχεδόν τριπλάσιο από το προβλεπόμενο ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας για το 2025, σύμφωνα με αξιολόγηση της ουκρανικής κυβέρνησης, του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ηνωμένων Εθνών.
Την ίδια ώρα, η ρωσική εισβολή συνεχίζεται στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα σχεδόν κάθε νύχτα. Απευθυνόμενη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος της Συνέλευσης, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι «δεν έχει απομείνει ασφαλής χώρος» στη χώρα και ότι οι απώλειες αμάχων κατά το πρώτο μισό του 2026 ήταν 114% υψηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Ukraine wants to co-host the men's football World Cup with Poland, its sports minister has told @POLITICOEurope, which also reports that "Poland is discussing the prospect".
— Notes from Poland 🇵🇱 (@notesfrompoland) September 4, 2026
The two countries previously co-hosted the 2012 football European Championships https://t.co/liWoGh9Sb6
Η κατάσταση στα γήπεδα της Ουκρανίας
Παρουσιάζοντας την κατάσταση των γηπέδων στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, το Politico παρουσιάζει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το στάδιο «Donbas Arena».
Όπως αναφέρει το μέσο, το φουτουριστικό στάδιο στο Ντονέτσκ φιλοξένησε πέντε αγώνες του Euro 2012, αλλά το 2014, υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία, αυτονομιστές κατέλαβαν τμήματα της περιοχής και ξεσπασαν μάχες με τον ουκρανικό στρατό. Η Σαχτάρ Ντονέτσκ, ο εγχώριος σύλλογος που αγωνιζόταν στο στάδιο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη και οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν αργότερα ζημιές στο γήπεδο.
Ο σύλλογος δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει και πλέον διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες του στη δυτική Ουκρανία.
Ερωτηθείς εάν η πολωνο-ουκρανική ιδέα αντανακλά ενεργές συζητήσεις ή μια μακροπρόθεσμη μεταπολεμική φιλοδοξία, ο Μπίντνι δήλωσε: «Θα εργαστούμε πάνω σε αυτό (…) συνεχίζουμε να είμαστε η χώρα που προσανατολίζεται στα μεγαλύτερα αθλητικά επιτεύγματα. Είναι μέρος της εθνικής μας κουλτούρας και θέλουμε να το αναπτύξουμε παρά τις δυσκολίες».
Οποιαδήποτε επίσημη προσπάθεια, σημείωσε, θα έπρεπε να ξεκινήσει από την ίδια την αθλητική κοινότητα ή τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. «Μας ενδιαφέρει, αλλά ξεκινά από τις πρωτοβουλίες της αθλητικής κοινότητας ή της αθλητικής ομοσπονδίας. Οπότε θα δούμε», είπε.
Η ιδέα συζητήθηκε -και- στο περιθώριο του φετινού Συνεδρίου για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Γκντανσκ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ενημερώθηκε από την πολωνική κυβέρνηση και στον οποίο παρασχέθηκε ανωνυμία για να μιλήσει για ιδιωτικές συνομιλίες. Το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.
Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, το ουκρανικό υπουργείο Αθλητισμού τόνισε ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη επίσημες διαπραγματεύσεις, διαβουλεύσεις ή πρακτικές προετοιμασίες με την Πολωνία. Ανέφερε ότι η φιλοξενία μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων παραμένει μια μακροπρόθεσμη μεταπολεμική φιλοδοξία, αλλά οποιοσδήποτε συγκεκριμένος σχεδιασμός θα εξαρτηθεί πρώτα από τη διασφάλιση σταθερής ειρήνης και ασφάλειας.
Με πληροφορίες από POLITICO