ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Άσλεϊ Μπάρτι: Αποσύρεται ξαφνικά από το τένις το Νο1 του κόσμου, στα 25 της

Αποσύρεται από το τένις η Άσλεϊ Μπάρτι- Το Νο1 του κόσμου, στα 25 της Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Άσλεϊ Μπάρτι αιφνιδίασε τον κόσμο του τένις, ανακοινώνοντας ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση, μόλις στα 25 χρόνια της. 

Η πρωταθλήτρια από την Αυστραλία, ένα μήνα πριν από τα 26α γενέθλιά της και ενώ βρίσκεται στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, ανακοίνωσε ότι είναι ώρα να κυνηγήσει άλλα όνειρά της, καθώς νιώθει ότι πλέον έδωσε ό,τι είχε στο τένις. 

«Είναι η πρώτη φορά που το λέω δυνατά, ναι, είναι δύσκολο να το λέω», είπε συγκινημένη, σε συνέντευξη στην πρώην παρτενέρ της στο διπλό, Κάσι Ντελάκουα, την οποία δημοσίευσε στα social media. «Αλλά είμαι τόσο χαρούμενη και τόσο έτοιμη», συμπλήρωσε. 

Η Μπάρτι μετρά 114 συνεχείς εβδομάδες στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, το τέταρτο μεγαλύτερο σερί στην ιστορία του WTA Tour, μετά από εκείνα των Στέφι Γκραφ (186 εβδομάδες), Σερένα Γουίλιαμς (186) και Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (156). Συνολικά, έχει «μετρήσει» 121 εβδομάδες στην κορυφή του κόσμου, κάτι που την κάνει την έβδομη καλύτερη όλων των εποχών. 

Πήρε την απόφαση να αποχωρήσει στο απόγειο της καριέρας της. Έχει κατακτήσει τρεις τίτλους στο ατομικό στα Γκραν Σλαμ σε διαφορετικές επιφάνειες, το Ρολάν Γκαρός το 2019, το Wimbledon το 2021 και το Αυστραλιανό Όπεν τον περασμένο Ιανουάριο. Συνολικά, έχει 15 τίτλους στο μονό και 12 στο διπλό. Συνολικά στην καριέρα της το «σκορ» σε ατομικό επίπεδο είναι 305-102 (νίκες- ήττες), ενώ έχει κερδίσει 23.829.071 δολάρια σε χρηματικά έπαθλα. 

«Δεν έχω το σωματικό κίνητρο, τη συναισθηματική θέληση και ό,τι απαιτείται για το κορυφαίο επίπεδο πλέον. Είμαι άδεια», εξήγησε και παραδέχθηκε ότι η αποχώρηση από την ενεργό δράση είναι κάτι που σκέφτεται εδώ και καιρό.  

«Ξέρω πόση δουλειά χρειάζεται για να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό σου. Έχω πει πολλές φορές στην ομάδα μου ότι δεν το έχω μέσα μου αυτό πλέον. Σωματικά, δεν έχω κάτι περισσότερο να δώσω. Έχω δώσει απολύτως τα πάντα σε αυτό το όμορφο άθλημα και είμαι πραγματικά χαρούμενη για αυτό. Για μένα, αυτή είναι η επιτυχία μου», συμπλήρωσε. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποσύρεται. Μαζί με την Ντελάκουα είχαν τεράστια επιτυχία στο διπλό, φτάνοντας στους τελικούς του Αυστραλιανού Όπεν, του Wimbledon και του Αμερικανού Οπεν το 2013. Όμως, ένα χρόνο αργότερα, η τότε 18χρονη Μπάρτι αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα- για 21 μήνες- διάστημα κατά το οποίο μεταξύ άλλων έπαιξε κρίκετ. 

«Ξέρω ότι το έχω ξανακάνει, αλλά με πολύ διαφορετικό συναίσθημα», είπε. «Είμαι τόσο ευγνώμων για όσα μου έχει δώσει το τένις. Μου χάρισε όλα μου τα όνειρα και παραπάνω, αλλά ξέρω ότι είναι η σωστή στιγμή να αποχωρήσω, να κυνηγήσω άλλα όνειρα και να αφήσω τις ρακέτες», συμπλήρωσε. 

«Το Wimbledon πέρυσι με άλλαξε πολύ σαν άνθρωπο και σαν αθλήτρια. Όταν δουλεύεις τόσο σκληρά όλη του ζωή για έναν στόχο… Το ότι μπόρεσα να κατακτήσω το Wimbledon, που ήταν το απόλυτο όνειρό μου στο τένις, άλλαξε την οπτική μου», εξήγησε. 

Φέτος, έγινε η πρώτη τενίστρια της Αυστραλίας έπειτα από 44 χρόνια που κατακτά το Australian Open. «Η πρόκληση αυτή, για εμένα, ήταν ο τέλειος τρόπος να γιορτάσω το απίστευτο ταξίδι της καριέρας μου στο τένις. Αυτό ήθελα», δήλωσε και επανέλαβε ότι θέλει να κυνηγήσει άλλα όνειρά της.  

Είναι μόλις η δεύτερη τενίστρια που αποχωρεί τη στιγμή που βρίσκεται στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Το είχε κάνει η Ζιστίν Ενάν όταν αποχώρησε τον Μάιο του 2008- έπειτα από 61 συνεχείς εβδομάδες στην κορυφή- για να επιστρέψει δύο χρόνια αργότερα. 

«Ξέρω ότι ο κόσμος μπορεί να μην το καταλάβει», παραδέχθηκε η Μπάρτι. «Είμαι ΟΚ με αυτό. Γιατί έχω τόσα πολλά όνειρα που πέλω να κυνηγήσω, που δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα το να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, να λείπω από την οικογένεια και το σπίτι μου, όπου πάντα ήθελα να είμαι», συμπλήρωσε. 

Στο τέλος, η Μπάρτι δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Όταν η Ντελάκουα της ευχήθηκε να απολαύσει τη «συνταξιοδότηση», εκείνη παραδέχθηκε «Είναι τρομακτικό. Ήταν δύσκολο, αλλά είναι σωστό για μένα» και πρόσθεσε ότι το τένις πάντα θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της. «Αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να απολαύσω την επόμενη φάση της ζωής μου, όχι ως αθλήτρια», συμπλήρωσε.  

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ