Η Μαρίνα Ψυχογιού μιλά για την σεξουαλική κακοποίηση: Οι θύτες μας στην Ομοσπονδία έδρασαν με παρόμοιο τρόπο

Η Μαρίνα Ψυχογιού μιλά για την σεξουαλική κακοποίηση: Οι θύτες μας στην Ομοσπονδία έδρασαν με παρόμοιο τρόπο Facebook Twitter
0

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου δεν θα υπάρχει χώρος για τέτοια περιστατικά», δήλωσε η Μαρίνα Ψυχογιού, πρώην πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, που κατήγγειλε ότι στο παρελθόν είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά από παράγοντα της Ομοσπονδίας.

«Σε ποιον να το πεις και να κάνει τι», είπε η κ. Ψυχογιού μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενη στο περιστατικό που, όπως καταγγέλλει, συνέβη το 1993. Η ίδια το αποκάλυψε με ανάρτησή της στα social media, μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση.

Όταν ρωτήθηκε αν σε περίπτωση καταγγελίας ο αθλητής θα «καταστρεφόταν», η ίδια απάντησε: «Μετά από 40 χρόνια στην ιστιοπλοΐα οι αδικίες εκ μέρους του συστήματος τόσο σε εμένα όσο και σε συναθλητές μου είναι αναρίθμητες και αυτό είναι πολύ λιγότερο τραυματικό από άλλα που έχουν συμβεί».

Η κ. Ψυχογιού εξήγησε ότι όταν συνέβη το περιστατικό δεν ήθελε να το καταγγείλει γιατί: «Αν το έλεγα στους γονείς μου θα με απομάκρυναν από το περιβάλλον, κάτι που σήμαινε ότι δεν θα έκανα ιστιοπλοΐα που μου άρεσε πάρα πολύ. Και στο περιβάλλον του αθλήματος απλά θα έπεφτα σε μεγαλύτερη δυσμένεια στον χώρο του ομίλου, ή στον χώρο της ομοσπονδίας», ενώ σημείωσε ότι το μοιράστηκε με κάποιους ανθρώπους έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, όταν είχε σταματήσει να αγωνίζεται.

«Ο καθένας- γιατί μπορεί να συμβεί και σε αγόρι κάτι αντίστοιχο- όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το διαχειρίζεται με όσο πιο ανώδυνο τρόπο μπορεί για τον ίδιο και για τους αγαπημένους του», συμπλήρωσε.

Το σημαντικό, υπογράμμισε η κ. Ψυχογιού είναι να «σπάσει» αυτή η κατάσταση «δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου δεν θα υπάρχει χώρος για τέτοια περιστατικά. Τα θύματα δεν πρόκειται να μιλήσουν. Να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που δεν θα μπορεί να γίνεται κατάχρηση εξουσίας».

Παράλληλα επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα αξιοκρατικό, αδιάβλητο, όπου δεν θα υπάρχει χώρος για τέτοιες συμπεριφορές. «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία. Ακόμη και το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι είναι σε θέσεις εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αδιαφάνεια», συμπλήρωσε.

Παρόμοιος ο τρόπος δράσης των θυτών

Η Μαρίνα Ψυχογιού το τόνισε αυτό και σε νέα ανάρτηση που έκανε στο Facebook, στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι θύτες στην περίπτωση τη δική της και σε εκείνη της Σοφίας Μπεκατώρου έδρασαν με παρόμοιο τρόπο.

«Πριν από δύο μέρες έκανα μία ανάρτηση στην οποία περιγράφω τι μου συνέβη πριν από 28 χρόνια. Είναι κάτι πολύ αντίστοιχο, ευτυχώς με όχι τόσο άσχημη κατάληξη, με αυτό που συνέβη λίγα χρόνια αργότερα στη Σοφία. Διαβάζοντας τις λεπτομέρειες της καταγγελίας της Σοφίας συνειδητοποίησα ότι ο τρόπος δράσης και των δύο θυτών ήταν παρόμοιος. Και ο τρόπος με τον οποίο το διαχειριστήκαμε ήταν επίσης παρόμοιος. Δύο ανεξάρτητα περιστατικά, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, όμως τόσο όμοια», γράφει η κ. Ψυχογιού.

Στην ανάρτησή της επισημαίνει ότι αυτά τα δύο αυτά περιστατικά «και πολλά άλλα, με όχι απαραίτητα σεξουαλικό χαρακτήρα» δεν είναι μεμονωμένα, αλλά είναι φαινόμενα ενός συστήματος «που επιτρέπει την κατάχρηση εξουσίας».

Παράλληλα τονίζει ότι η ενέργεια όλων πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός συστήματος αξιοκρατικού, που θα είναι διαφανές και αδιάβλητο, στο οποίο «δεν θα μπορεί κανένας να εκμεταλλευτεί την εξουσία του έναντι άλλων».

ΚΑΙ ΤΩΡΑ; Πριν από δύο μέρες έκανα μία ανάρτηση στην οποία περιγράφω τι μου συνέβη πριν από 28 χρόνια. Είναι κάτι πολύ...

Δημοσιεύτηκε από Marina Psychogyiou στις Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021
Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM