Κοινή επιστολή από περισσότερες από 160 οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ζητά να επανεξετάσει την επιλογή του Πεκίνο για τους Χειμερινούς  Αγώνες του 2022.

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια συντονισμένη προσπάθεια, μέχρι στιγμής, μετά από αρκετούς μήνες παρόμοιων κλήσεων από μεμονωμένες ομάδες δικαιωμάτων, και προέκυψε καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει αυξημένη διεθνή αντίδραση για πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της μειονότητας των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ και νέων νόμων ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ.

 

«Η ΔΟΕ πρέπει να αναγνωρίσει ότι το Ολυμπιακό πνεύμα και η φήμη των Ολυμπιακών Αγώνων θα υποστούν περαιτέρω ζημία, εάν απλώς αγνοηθεί η επιδεινούμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλους τους τομείς», αναφέρεται στην επιστολή.

 

Παράλληλα, με την επιστολή τους, οι εν λόγω οργανώσεις, υποστηρίζουν ότι το κύρος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (2008) ενθάρρυνε την κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που στοχεύουν τους Ουιγούρους και άλλες εθνικές πολιτικές.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, δεν σχολίασε την επιστολή, αλλά έχει αναφέρει ότι οι πολιτικές στο Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, είναι βασικές για την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική σταθερότητα.Μεταξύ των υπογραφόντων την επιστολή, είναι οργανώσεις δικαιωμάτων σε, Θιβέτ, Χονγκ Κονγκ και Μογγολία, με έδρα την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία.

 

Τον περασμένο μήνα, η εξέχουσα ομάδα δικαιωμάτων Uighur World Uighur Congress έκανε παρόμοια έκκληση προς την ΔΟΕ.

 

Η ΔΟΕ, απάντησε ότι θα παραμείνει ουδέτερη σε πολιτικά θέματα και είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις κινεζικές αρχές, πως θα σεβασθούν τις αρχές του Ολυμπιακού χάρτη.

 

Η Κίνα, έχει ήδη κάνει εκτεταμένες προετοιμασίες για τους επερχόμενους αγώνες, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και θα διεξαχθούν από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπήρχε παρόμοια κατακραυγή από ομάδες δικαιωμάτων πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Εκείνη την εποχή, η ΔΟΕ υπερασπίστηκε την επιλογή της, λέγοντας ότι οι αγώνες ήταν μια διοργάνωση προς την σωστή κατεύθυνση.

 

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr