Οκταετής αποκλεισμός χρυσού Ολυμπιονίκη που απέφυγε έλεγχο αντιντόπινγκ

Οκταετής αποκλεισμός χρυσού Ολυμπιονίκη που απέφυγε έλεγχο αντιντόπινγκ Facebook Twitter
Ο Su Yang πανηγυρίζει το Χρυσό μετάλλιο στους ασιατικούς αγώνες της Τζακάρτα το 2018. (APE)
0

Απαγόρευση συμμετοχής σε αγώνες για τα επόμενα οκτώ χρόνια επέβαλε η αρμόδια επιτροπή αντιντόπινγκ κοντρόλ στον δύο φορές χρυσό Ολυμπιονίκη Sun Yang.

Ο 28χρονος Κινέζος κολυμβητής είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και το 2016 στο Ρίο επανέλαβε το κατόρθωμά του στα 200 μέτρα ελεύθερο. Ο τρεις φορές πρωταθλητής Κίνας, Sun Yang πλέον δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνες, για 8 ολόκληρα χρόνια, καθώς δεν εμφανίστηκε για αντιντόπινγκ έλεγχο τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο 28χρονος αρχικά είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες λόγω κακής εκτίμησης της ομοσπονδίας κολύμβησης, τον Ιανουάριο του 2019. Σε έφεση που ασκήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιντόπινγκ (Wada) στο Δικαστήριο Διαιτησίας για τον Αθλητισμό (Cas), η απόφαση απορρίφθηκε.

Η ποινή επιβλήθηκε στον Sun καθώς αυτή ήταν η δεύτερη φορά που απέφευγε έλεγχο. Του είχε, άλλωστε ήδη επιβληθεί ποινή τρίμηνου περιορισμού το 2014 για χρήση της απαγορευμένης διεγερτικής ουσίας τριμεταζιδίνη. Μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Ολυμπιονίκης είπε ότι θα κάνει έφεση προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση. «Είναι άδικο. Επιμένω στην αθωότητά μου», δήλωσε.

Η απόφαση του Cas μπορεί να ξανασυζητηθεί στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας για τον αθλητισμό μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Ο Sun είχε πει στην έφεσή του τον Νοέμβριο ότι παρέλειψε να κάνει το τεστ τον Σεπτέμβριο επειδή οι αρμόδιοι που πήγαν σπίτι του να τον ελέγξουν δεν κατάφεραν να αποδείξουν την ταυτότητά τους. Αρνήθηκε επίσης ότι σωληνάριο που περιείχε αιματολογικό δείγμα καταστράφηκε με ένα σφυρί. Το Cas υποστήριξε ότι ο αθλητής απέτυχε να αποδείξει ότι δικαιολογημένα είχε καταστρέψει τα δείγματα επειδή, κατά την γνώμη του, οι ελεγκτές δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο που συνάδει με τις οδηγίες του ISTI (διεθνείς κανόνες ελέγχου και έρευνας).

«Όπως διευκρινίζει το Cas, είναι διαφορετική περίπτωση κάποιος να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του προσωπικού ελέγχου, αφού έχει δώσει δείγμα αλλά  διατηρεί τα δείγματα ανέγγιχτα (για να ελεγχθούν από τις αρχές) και τελείως άλλο θέμα, μετά από επιτακτικές προειδοποιήσεις για τις συνέπειες», να καταστρέφονται τα δείγματα εξαλείφοντας τα δείγματα ελέγχου. 

Έμμεση αποδοκιμασία από συναθλητές

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης του 2019 τον Ιούλιο, ο Sun κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα ελεύθερο αλλά ο Βρετανός Duncan Scott αρνήθηκε να μοιραστεί το βάθρο μαζί του. Ανάλογη στάση είχε και ο Αυστραλός Mack Horton μετά τα 400 μέτρα ελεύθερο καθώς για χρόνια τον κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί ουσίες.

Ο Sun έχει κερδίσει 11 παγκόσμιους τίτλους από το 2011, μεταξύ των οποίων δύο χρυσά πέρυσι στην Gwangju της Νότιας Κορέας.

Όταν η αρμόδια επιτροπή ελέγχου της Fina αρχικά τον είχε απαλλάξει από τις κατηγορίες, λέγεται ότι εκείνοι που τον έλεγξαν παρέκαμψαν αρκετούς από τους κανόνες, μεταξύ των οποίων να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα αλλά και νοσοκομειακή άδεια. Κατά συνέπεια, ο Sun απαλλάχθηκε με μία απλή προειδοποίηση.

Η έφεση του Cas έγινε σε ανοιχτή, δημόσια ακρόαση. Αυτό συνέβη για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Η πρώτη ήταν το 1999, στην περίπτωση του Ιρλανδού Ολυμπιονίκη στην Κολύμβηση Michelle Smith de Bruin, ο οποίος έκανε έφεση στην τετράχρονη ποινή του από αγώνες για παραποιημένο δείγμα.

Έντονες οι αντιδράσεις από συναθλητές του

Ο Adam Peaty, Βρετανός Ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα πρόσθιο είπε: «Πολύ καλά. Όταν υπάρχει μία ποινή, ενδεχομένως να πρόκειται για λάθος. Εδώ έχει γίνει δύο φορές, είσαι ανόητος. Θεωρώ ότι ατιμάζεις το άθλημα, τον εαυτό σου και τη χώρα σου.

Η Βρετανίδα Lizzie Simmonds, δύο φορές Ολυμπιονίκης και πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης ανέφερε «Κάποτε τον είχα αποκαλέσει Χάρι Χουντίνι του ελέγχου ντόπινγκ, αλλά φαίνεται πως επιτέλους αποδίδεται δικαιοσύνη. Αυτό είναι ένα δυνατό μήνυμα σε όσους εξαπατούν, αλλά ελπίζω ότι είναι ένα ακόμα πιο ισχυρό μήνυμα για όσους ψάχνουν να προστατεύσουν τη γραφειοκρατική αρμονία έναντι της αθλητικής ακεραιότητας.«Η αλήθεια πάντα αποκαλύπτεται» ανέφερε ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής James Guy.

Με πληροφορίες από το BBC

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ