Βόρεια εναντίον Νότιας Κορέας: Το ντέρμπι του αιώνα στην Πιονγιάνγκ για τα προκριματικά του Μουντιάλ

Βόρεια εναντίον Νότιας Κορέας: Το ντέρμπι του αιώνα στην Πιονγιάνγκ για τα προκριματικά του Μουντιάλ Facebook Twitter
Οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου των δύο κρατών με την κοινή (σχεδόν) ονομασία και καταγωγή θα συγκρουστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην Πιονγιάνγκ. Αριστερά, οι παίκτες της Νότιας και δεξιά οι παίκτες της Βόρειας Κορέας
0

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας έχουν απαγορεύσει σε οπαδούς και δημοσιογράφους της Νότιας Κορέας να ταξιδέψουν στην Πιονγιάνγκ για την κρίσιμη αναμέτρηση των δύο εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου την Τρίτη το βράδυ, ενώ δεν επιτρέπουν ούτε τη ζωντανή μετάδοση του από την Νοτιοκορεατική τηλεόραση.

Οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου των δύο κρατών με την κοινή (σχεδόν) ονομασία και καταγωγή θα συγκρουστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην Πιονγιάνγκ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και όλοι οι αρμόδιοι φορείς ελπίζουν να μην λήξει ο αγώνας με τον τρόπο που είχε λήξει η τελευταία αναμέτρηση των δύο συγκροτημάτων για τον θεσμό.

Ήταν Απρίλιος του 2009 όταν οι δύο εθνικές ομάδες, που είχαν κληρωθεί και τότε στον ίδιο προκριματικό όμιλο, έδωσαν στην Σεούλ τον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα (ο πρώτος, όπως και οι περισσότεροι ανάμεσα στις δύο ομάδες, είχε γίνει σε ουδέτερο έδαφος, συγκεκριμένα τότε στη Σαγκάη) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Το ματς έληξε 1-0 υπέρ των γηπεδούχων αλλά αυτό που θυμάται όλος ο κόσμος είναι η επίσημη καταγγελία της φιλοξενούμενης ομάδας μετά τον αγώνα, ότι οι παίκτες της Βόρειας Κορέας είχαν δηλητηριαστεί από τους οικοδεσπότες τους στο Νότο.

Βόρεια εναντίον Νότιας Κορέας: Το ντέρμπι του αιώνα στην Πιονγιάνγκ για τα προκριματικά του Μουντιάλ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τον πιο πρόσφατο επίσημο αγώνα των δύο ομάδων, το 2009 και πάλι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Κατά κανόνα, οι αγώνες μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων είναι μάλλον ανιαροί με τους παίκτες να εστιάζουν κυρίως στην αποφυγή πάση θυσία της (ατιμωτικής) ήττας. Η ατμόσφαιρα επίσης είναι σουρεαλιστική συχνά, επειδή η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί συνήθως ως έδρα ουδέτερες χώρες όπως η Κίνα ή η Ιαπωνία (ένας μόνο φιλικός αγώνας μεταξύ των ομάδων έχει γίνει στην Πιονγιάνγκ), και όποτε έχει αγωνιστεί στο έδαφος της Ν. Κορέας, οι οπαδοί των γηπεδούχων μοιάζουν εντελώς αμήχανοι στον τρόπο αντιμετώπισης των Κορεατών του Βορρά.

Τώρα όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί στην παρθενική αυτή επίσημη συνάντηση των δύο ομάδων στην Πιονγιάνγκ σήμερα. Όσοι την έχουν ζήσει, λένε ότι η ατμόσφαιρα ενός κρίσιμου διεθνή ποδοσφαιρικού αγώνα στην πρωτεύουσα της Β. Κορέας είναι μάλλον παράξενη παρά εκφοβιστική, με εξαίρεση βέβαια την περίπτωση ενός άλλου αγώνα για προκριματικά Μουντιάλ, που έγινε το 2005 με αντίπαλο το Ιράν, όταν μετά από την έντονα αμφισβητούμενη από τους γηπεδούχους ήττα, πολλοί Βορειοκορεάτες οπαδοί όρμησαν στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων και τα έκαναν γης μαδιάμ.

Μέχρι τώρα, οι δύο ομάδες έχουν από δύο νίκες στα προκριματικά για το προσεχές Μουντιάλ, οπότε ο αγώνας είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμος, το αναμφισβήτητο φαβορί όμως είναι η Νότια Κορέα του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού, Πάουλο Μπέντο, με αστέρες όπως ο Σον της Τότεναμ. Και οι γηπεδούχοι όμως έχουν πλέον το δικό τους αστέρι τον «Βορειοκορεάτη Ρονάλντο» όπως αποκαλείται ο νεαρός Χαν αγωνίζεται φέτος στην Κάτω των 23 ομάδα της Γιουβέντους, ως δανεικός από την Κάλιαρι.

Τη σουρεαλιστική διάσταση της μεγάλης αναμέτρησης ενισχύει και το γεγονός ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας έχουν απαγορεύσει τόσο στους φιλάθλους όσο και στους δημοσιογράφους από το Νότο να ταξιδέψουν στην Πιονγιάνγκ ενώ έχουν απαγορεύσει και την ζωντανή μετάδοση του αγώνα από τη Νοτιοκορεατική τηλεόραση.

Από την άλλη, θεωρητικά συμφέρει και τις δύο ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να διεξαχθεί ο αγώνας χωρίς παρατράγουδα από τη στιγμή που έχουν ζητήσει τη διοργάνωση από κοινού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών το 2023.

Με στοιχεία από τον Guardian


Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM