Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε έγινε ο πρώτος αθλητής που τερμάτισε μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες, σπάζοντας το ρεκόρ κατά 20 δευτερόλεπτα.

 

Ο 34 ετών Κενυάτης κάλυψε τα 42,2 χλμ. σε μία ώρα 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα στην διοργάνωση Ineos στη Βιέννη της Αυστρίας το Σάββατο.

 

 

 

Αν και το επίτευγμά του είναι μοναδικό, δεν θα αναγνωριστεί ως επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου, επειδή δεν επετεύχθη σε επίσημη ανοιχτή διοργάνωση.

 

O 34χρονος Κενυάτης που ξεκίνησε την ιστορική διαδρομή του-πρόκληση του «Ineos 1:59 Challenge», στις 09:15 ώρα Ελλάδας, κατάφερε να καλύψει την απόσταση σε 1:159:40, είκοσι δευτερόλεπτα κάτω από τις δύο ώρες, δείχνοντας ότι ο άνθρωπος δεν έχει όρια.

Ο Κιπτσόγκε, χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο το 2016, κατά την διάρκεια της διαδρομής είχε γύρω του ομάδες από επτά δρομείς (41 συνολικά) που εναλλάσσονταν,προσπαθώντας να του δώσουν ρυθμό αλλά και να τον προστατεύσουν από τον άνεμο. Αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους που δεν θα καταγραφεί επισήμως το ρεκόρ του.

 

Ο τέσσερις φορές νικητής του Μαραθωνίου του Λονδίνου αγκάλιασε τη σύζυγό του και άρπαξε την σημαία της Κένυας στον τερματισμό.