Προειδοποιούν με αποκλεισμό - σοκ τη Ρωσία: Αντιμέτωπη με παγκόσμια απαγόρευση από αθλητικές οργανώσεις

Προειδοποιούν με αποκλεισμό - σοκ τη Ρωσία: Αντιμέτωπη με παγκόσμια απαγόρευση από αθλητικές οργανώσεις Facebook Twitter
0

Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη ακόμη και με παγκόσμιο αποκλεισμό από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της για στοιχεία ντόπινγκ σε μια εργαστηριακή βάση δεδομένων, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ.

Η χώρα έχει τρεις εβδομάδες προθεσμία για να εξηγήσει τις «ασυνέπειες» ειδάλλως θα αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα παγκόσμια πρωταθλήματα. Η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης εμπόδια στη διεξαγωγή σημαντικών εκδηλώσεων στη χώρα. «Υπάρχουν στοιχεία ότι αυτά τα δεδομένα έχουν διαγραφεί», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής της Wada, Jonathan Taylor, στο BBC Sport. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «αλλοιωμένα δεδομένα» και έλλειψη συνεργασίας από πλευράς της Ρωσίας.

Η Ρωσία απέδωσε στοιχεία από το εργαστήριο της Μόσχας τον Ιανουάριο μετά από μια τριετή αναστολή που προκάλεσε ένα κρατικό χορηγούμενο πρόγραμμα ντόπινγκ. Ωστόσο, τη Δευτέρα, η Wada δήλωσε ότι η εκτελεστική της επιτροπή είχε ενημερωθεί ότι ξεκίνησε επίσημη διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης σχετικά με την ανακάλυψη ανακολουθιών. «Αυτό είναι υποθετικό προς το παρόν, αλλά αν οι εμπειρογνώμονες διατηρήσουν τη σημερινή τους θέση, τότε η επιτροπή αναθεώρησης της συμμόρφωσης θα στείλει μια ειδοποίηση και θα προτείνει συνέπειες», δήλωσε ο Taylor.

Αναλόγως την απόφαση και τις εξελίξεις, οι κυρώσεις μπορούν να περιλαμβάνουν διοργανώσεις που φιλοξενούνται στη Ρωσία και αποκλεισμό συμμετοχής Ρώσων αθλητών σε παγκόσμια πρωταθλήματα ή και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Wada έχει τώρα την εξουσία να εφαρμόζει τέτοιες τιμωρίες, αλλά εξήγησε επίσης ότι αν η Ρωσία απαντήσει με ένσταση, η υπόθεση θα τελικά θα καταλήξει στο διαιτητικό δικαστήριο για τον αθλητισμό.

Σύμφωνα με το Sputnik, o επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας, Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ, προειδοποίησε πως υπάρχει το ενδεχόμενο η χώρα να μην εκπροσωπηθεί του χρόνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προς το παρόν, η WADA έχει δώσει τρεις εβδομάδες διορία στη Ρωσία για να δώσει απαντήσεις. Σύμφωνα με τον Ποζντνιάκοφ «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», από τη στιγμή που η εκτελεστική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού έχει ήδη γνωστοποιήσει το τι συμβαίνει στη ρωσική αρχή αντί-ντόπινγκ. Όπως συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΡΟΕ, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά των δεδομένων, μέσα σε τρεις εβδομάδες, είτε πρέπει να άρει τις όποιες υποψίες χειραγώγησης, ή να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι.

Ο Ποζντνιάκοφ έδωσε έμφαση στο πόσες σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες έχουν γίνει ώστε να κερδηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη της διεθνούς αθλητικής κοινότητας και να είναι απρόσκοπτη η συμμετοχή των αθλητών της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς. Όμως, πλέον, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων «για τις οποίες δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα», παραδέχτηκε. Την ίδια ώρα εξέφρασε την ελπίδα πως οι ειδικοί «θα ασχοληθούν γρήγορα με τα ερωτήματα που έθεσε η WADA και θα παρέχουν πειστικές απαντήσεις».

Η Μόσχα έχει περιθώριο τριών εβδομάδων να απαντήσει σε 30 ερωτήματα σχετικά με το εργαστήριο, με τη WADA να αξιολογεί τις απαντήσεις στις 23 Οκτωβρίου.

Η IAAF διατήρησε και επίσημα τον αποκλεισμό της Ρωσίας

Η ρωσική ομοσπονδία στίβου δεν θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου για δεύτερη συνεχή φορά μετά την σχετική απόφαση της IAAF, η οποία σήμερα επέκτεινε τον αποκλεισμό της. Η IAAF επιβεβαίωσε την απόφασή της τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης στο Κατάρ, μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής της, η οποία επιβλέπει τις προσπάθειες επανένταξης της Ρωσίας.

Πάντως, σε 29 συνολικά αθλητές και αθλήτριες της χώρας χωρίς ιστορικό ντόπινγκ η IAAF έχει δώσει τη σχετική άδεια συμμετοχής στην Ντόχα, έχοντας όμως το χαρακτηρισμό του «ανεξάρτητου». Η Ρωσική Ομοσπονδία Αθλητισμού (RUSAF) τιμωρήθηκε το Νοέμβριο του 2015, μετά από έρευνα του WADA, η οποία διαπίστωσε την ύπαρξη αποδεδειγμένου ντόπινγκ στο ρωσικό αθλητισμό.

Οι ρωσικές αρχές αμφισβήτησαν την ύπαρξη προγράμματος ντόπινγκ χορηγούμενου από το κράτος, αλλά δέχθηκαν ότι ορισμένοι ανώτεροι υπάλληλοι συμμετείχαν στην παροχή απαγορευμένων ουσιών στους αθλητές, παρεμβαίνοντας σε διαδικασίες αντιντόπινγκ και καλύπτοντας δείγματα με θετικούς ελέγχους.

 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM