Πέθανε ο Μάτι Νούκανεν, χρυσός ολυμπιονίκης στο άλμα με σκι

Πέθανε ο Μάτι Νούκανεν, χρυσός ολυμπιονίκης στο άλμα με σκι Facebook Twitter
0

Πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του χιονοδρομικού αθλητισμού, ο Μάτι Νούκανεν, τέσσερις φορές χρυσός ολυμπιονίκης στο άλμα με σκι. 

Ο Νούκανεν πέθανε σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ηλικία 55 ετών. 

Ο αθλητής από τη Φινλανδία κέρδισε την πρώτη θέση στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετείχε, σε ηλικία 18 ετών. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σαράγεβο, το 1984 κέρδισε χρυσό αλλά και ασημένιο μετάλλιο, ενώ το 1988 στο Κάλγκαρι έγινε ο πρώτος άνδρας που κατακτά και τα 3 χρυσά μετάλλια του αγωνίσματος. 

Ο διευθυντής της φινλανδικής ομοσπονδίας σκι χαρακτήρισε τον Νούκανεν ως ίνδαλμα του αθλήματος. 

«Ο Μάτι ήταν για το άλμα με σκι όπως είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα ή ο Λίονελ Μέσι για το ποδόσφαιρο» είπε ο Κλας Μπρέντε Μπράθεν.

«Πήγε το ο άθλημα μας στο επόμενο επίπεδο. Ήταν ένας ήρωας, ένα είδωλό για γενιές. Όλοι ήθελαν να κάνουν άλματα όπως ο Μάτι». 

Παρά τις επιτυχίες του, ο Νούκανεν είχε μία ταραχώδη προσωπική ζωή. Αντιμετώπιζε προβλήματα αλκοολισμού, παντρεύτηκε 3 φορές, ενώ συχνά είχε και οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας των οποίων αναγκάστηκε να εργαστεί ως στρίπερ και να παίξει σε ερωτικές ταινίες. 

 Η εξάρτηση του από το αλκοόλ του δημιούργησε και προβλήματα με τον νόμο. Το 2004 καταδικάστηκε σε 26 μήνες φυλάκισης για ένα περιστατικό μαχαιρώματος. Το 2009 καταδικάστηκε ξανά, για 16 μήνες, επειδή επιτέθηκε στη γυναίκα του. 

«Δυστυχώς ο Νούκανεν ήταν μία ιδιοφυΐα μόνο πάνω στον λόφο. Ήταν μπερδεμένος στην πραγματική ζωή», είπε ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στο άλμα με σκι, Βέρνερ Σούστερ.  

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ