Γιατί οι παίκτες του ράγκμπι πεθαίνουν ξαφνικά λίγο μετά τον αγώνα; Τα ανησυχητικά κρούσματα

0

Μέσα σε λιγότερους από 8 μήνες, 4 παίκτες του γαλλικού ράγκμπι έχουν χάσει τη ζωή τους: κατά τη διάρκεια του αγώνα, μέσα στα γήπεδα ή λίγο μετά από αυτόν, στα αποδυτήρια. Χωρίς να προλάβει κανείς να τους παράσχει ούτε τις πρώτες βοήθειες. 

Οι ξαφνικοί θάνατοι νέων ανδρών, χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας, προβληματίζουν τόσο τον χώρο του αθλητισμού, όσο και τους επιστήμονες. Γιατί πεθαίνει κάποιος έτσι ξαφνικά; 

Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό Jean Chazal, τα αίτια της τραγωδίας πρέπει να αναζητηθούν στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι αθλητές ενός τόσο βίαιου σπορ. 

«Μέχρι σήμερα αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ.: κάτι που παραδέχονται και οι προπονητές τους) αντιμετωπίζονται σαν... συγκρουόμενα. Είναι σα να βάλεις τη μηχανή ενός αυτοκινήτου της Φόρμουλα 1 στο αμάξωμα ενός οικογενειακού αυτοκινήτου. Σαφώς και την ώρα της δράσης θα αναπτύξει τρελή ταχύτητα, όμως, την ώρα της σύγκρουσης θα σπάσει, θα γίνει κομμάτια», λέει ο ίδιος. 

Και αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Από χτύπημα στο στήθος που του προκάλεσε πνευμονική εμβολή λίγο μετά τον τελευταίο του αγώνα, κατέληξε ο παίκτης του γαλλικού ράγκμπι, Louis Fajfrowsky, που αποτελεί και το τελευταίο θύμα της αθλητικής μάστιγας. 

Όπως έγινε γνωστό, ένα σφοδρό χτύπημα στο στήθος κατά τη διάρκεια του αγώνα, προκάλεσε κάταγμα στο θώρακα. Ο παίκτης λιποθύμησε δύο φορές μετά το τέλος του αγώνα, έκανε εμετό και στη συνέχεια πέθανε χωρίς κανείς να προλάβει να αντιδράσει. 

Τώρα, οι αθλητικές ομοσπονδίες, οι αθλητές και οι αθλητίατροι ζητούν αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των παικτών στα γήπεδα. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM