Από την Αφρική, στη Μόρια και τώρα στον Άρη Θεσσαλονίκης: Η ιστορία του Κρις Γουάμπα στο Reuters

Από την Αφρική, στη Μόρια και τώρα στον Άρη Θεσσαλονίκης: Η ιστορία του Κρις Γουάμπα στο Reuters Facebook Twitter
1

Ξέφυγε από την ανέχεια και τις αναταραχές στη Δημοκρατία του Κονγκό χωρίς να έχει τίποτα άλλο στην κατοχή του πέρα από μια μπάλα του μπάσκετ και μια αλλαξιά ρούχα. Τώρα, ο Κρις Γουάμπα, προπονείται με μια επαγγελματική ομάδα μπάσκετ στην Ευρώπη πριν κλείσει καν τα 18 του χρόνια. 

Έτσι ξεκινάει το αφιέρωμα του Reuters και της δημοσιογράφου Καρολίνα Ταγάρη, στον Κρις Γουάμπα. Έναν μετανάστη από την Αφρική που ήρθε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας και πέρασε πολλούς μήνες στο κέντρο της Μόριας στη Λέσβο.

Αυτή τη στιγμή προπονείται με την ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης και περιμένει να εγκριθεί η αίτηση ασύλου που έχει κάνει. 

Έφυγε από το Κονγκό το 2015, όταν ξέσπασαν ταραχές στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ. Έφτασε στην Τουρκία μετά από μήνες, Από εκεί, τον Μάρτιο του 2016, μαζί με άλλους μετανάστες ,πλήρωσαν έναν διακινητή για να τους περάσει απέναντι.

Το σκάφος τους ναυάγησε, ο Γούαμπα αναγκάστηκε να πετάξει την αγαπημένη του μπάλα στη θάλασσα. Τελικά οι μετανάστες διασώθηκαν από το λιμενικό. Ο Γουάμπα, όπως και οι υπόλοιποι  ναυαγοί, μεταφέρθηκαν στη Μόρια, με τις γνωστές δύσκολες συνθήκες. «Το μέλλον του Γουάμπα φαινόταν ζοφερό, όμως η τεχνολογία άλλαξε τη ζωή του» αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters.

Ύστερα από μήνες παραμονής στη Λέσβο, ο Γουάμπα έφτιαξε ένα προφίλ στο Athlenda, μια εφαρμογή που ο ιδρυτής της , ο πρώην παίχτης της Εθνικής ομάδας Λάζαρος Παπαδόπουλος, περιγράφει ως ένα «LinkedIn για τους αθλητές», το οποίο φέρνει σε επαφή παίχτες, προπονητές, συλλόγους και κυνηγούς ταλέντων.

«Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή γιατί είδα το πάθος του. Και όταν βλέπω το ταλέντο και ένα παιδί που θα κάνει τα πάντα για να παίξει δε μπορώ παρά να συγκινηθώ» λέει ο Παπαδόπουλος στο Reuters. 

O Άρης τον εντόπισε και τον έφερε γρήγορα στη Θεσσαλονίκη.

Στη Δημοκρατία του Κονγκό το μπάσκετ δεν είναι δημοφιλές. Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς. Ο Γουάμπα , που στα 17 του έχει ύψος 2 μέτρα,  έκανε προπόνηση μόνος του με την βοήθεια βίντεο στα οποία πολλές φορές πρωταγωνιστούμε το είδωλο του ο Κέβιν Ντουράντ. Στη Μόρια πολλές φορές δεν πήγαινε στα γεύματα προκειμένου να προπονηθεί, ενώ μπορεί να έκανε και 20 χιλιόμετρα με τα πόδια για να βρει ένα γήπεδο μπάσκετ. 

Από τον Ιούνιο προπονείται με την επαγγελματική ομάδα του Άρη. Μιας και το νομικό του καθεστώς δεν έχει ξεκαθαριστεί δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στου αγώνες. «Είναι πολύ συνεργάσιμος, πολύ καλό παιδί και του αξίζει αυτή η ευκαιρία. Είμαστε ευχαριστημένοι που είναι μαζί μας» λέει στο Reuters ο προπονητής του Άρη Βαγγέλης Αγγέλου. Μάλιστα προσθέτει πως στο σύλλογο σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τον Γουάμπα ακόμα και με το στάτους του ξένου παίχτη.

Ο ίδιος ο Γουάμπα, που ζει σέ ένα μικρό δωμάτιο στη Θεσσαλονίκη, ονειρεύεται να παίξει μια μέρα στο NBA. «Προσπαθώ να είμαι ο καλύτερος. Ίσως μια μέρα να μιλάνε για μένα» λέει.

Αθλητισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια