«Όταν κερδίζουμε είμαι Γερμανός και όταν χάνουμε μετανάστης» - Ο Οζίλ ανακοίνωσε πως δεν ξαναπαίζει για την εθνική Γερμανίας

«Όταν κερδίζουμε είμαι Γερμανός και όταν χάνουμε μετανάστης» - Ο Οζίλ ανακοίνωσε πως δεν ξαναπαίζει για την εθνική Γερμανίας Facebook Twitter
4

Ο Μεσούτ Οζίλ ανακοίνωσε απόψε πως αποσύρεται από την Εθνική Γερμανίας, με την επιστολή του να κάνει λόγο για σοβαρά περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Σε δηλώσεις του ο παίκτης της Άρσεναλ ισχυρίζεται ότι έχει μετατραπεί σε στόχο «πολιτικής προπαγάνδας» και δεν αισθάνεται πλέον υπερηφάνεια να φορά τη φανέλα της εθνικής.

Ο Οζίλ δέχτηκε σκληρή  κριτική μετά την ταπεινωτική αποχώρηση της Γερμανίας από το Μουντιάλ στη Ρωσία. αλλά και για τη φωτογραφία του με τον αμφιλεγόμενο τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην μακροσκελή του επιστολή αναφέρει ότι ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν λάβει μηνύματα μίσους, τηλεφωνικές κλήσεις με απειλές και επιθέσεις στα social media.

«Υπάρχουν άραγε κριτήρια για να είναι κανείς πλήρης Γερμανός; Οι φίλοι μου ο Μίροσλαβ Κλόζε και ο Λούκας Ποντόλσκι δεν έχουν ποτέ αναφερθεί ως Γερμανο-Πολωνοί, πως γίνεται εγώ να είμαι Τουρκο-Γερμανός; Είναι επειδή μιλάμε για την Τουρκία; Επειδή είμαι Μουσουλμάνος; Όταν με αναφέρουν ως Τουρκο-Γερμανό είναι σαν να διαχωρίζουν ανθρώπους που έχουν οικογένεια με μέλη που ανήκουν σε πάνω από μία χώρα. Εγώ μεγάλωσα και εκπαιδεύτηκα στην Γερμανία, γιατί ο κόσμος δεν αποδέχεται ότι είμαι Γερμανός;», αναφέρει σε κάποιο σημείο της επιτολής του.

«Αισθάνομαι ανεπιθύμητος και νομίζω ότι αυτό που έχω πετύχει από το διεθνές ντεμπούτο μου το 2009 έχει ξεχαστεί».

«Δεν θα παίζω πλέον για τη Γερμανία σε διεθνές επίπεδο, ενώ βιώνω αυτό το αίσθημα ρατσισμού και ασέβειας. Φορούσα τη φανέλα της Γερμανίας με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό, αλλά τώρα δεν το κάνω».

«Όταν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του DFB (Ομοσπονδία ποδοσφαίρου) με αντιμετωπίζουν έτσι και προσβάλλουν τις τουρκικές μου ρίζες για προπαγάνδα, τότε αυτό δεν πάει άλλο», αναφέρει.

«Αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο παίζω ποδόσφαιρο. Ο ρατσισμός δεν πρέπει ποτέ, ποτέ να γίνει δεκτός. Είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε, αλλά είμαι μετανάστης όταν χάνουμε» τονίζει.

Νωρίτερα, ο Oζίλ υπερασπίστηκε της συνάντησής του με τον  Ερντογάν, λέγοντας ότι η απόρριψη της πρόσκλησης για συνάντηση θα ήταν «ασέβεια» στους προγόνους του.

«Όταν κερδίζουμε είμαι Γερμανός και όταν χάνουμε μετανάστης» - Ο Οζίλ ανακοίνωσε πως δεν ξαναπαίζει για την εθνική Γερμανίας Facebook Twitter

Ο διεθνής άσος της Αρσεναλ, μαζί με τον επίσης τουρκικής καταγωγής Ιλκάι Γκιντογάν, συναντήθηκαν και φωτογραφήθηκαν με τον Τούρκο Πρόεδρο τον Μάιο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

Ο Οζίλ, ο οποίος δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια ως τώρα για το ζήτημα, προχώρησε σήμερα σε μία ανάρτηση στο twitter, στην οποία επισημαίνει ότι η ενέργειά του δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ήταν μία κίνηση σεβασμού προς τη χώρα από την οποία κατάγεται.

«Για μένα, η φωτογραφία μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν δεν είχε σχέση με την πολιτική ή τις εκλογές, αλλά με το σεβασμό μου προς το ανώτατο αξίωμα της πατρίδας της οικογένειάς μου. Εχω δύο καρδιές, μία γερμανική και μία τουρκική».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει απαράδεκτους όσους συσχετίζουν την καταγωγή του ή την επίμαχη φωτογραφία με την κακή παρουσία της «νατσιονάλμανσαφτ» στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Αθλητισμός
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Άψογος!! Έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο δίχως μα και μου.Όσα είπε έτσουξαν πολύ πολλούς (δείτε τα ρεπορτάζ στο DW).Απόλαυση να βλέπεις να τρίβουν στα μούτρα των υποκριτών τον ρατσισμό τους, ακριβώς όσο και στους ρατσιστές την υποκρισία τους. Πάντα!!
Προφανώς κάποιοι δεν διάβασαν τι ΑΚΡΙΒΩΣ κατήγγειλε ο Οζίλ.Καλό θα ήταν ΠΡΙΝ σχολιάζουμε να ξέρουμε περί τίνος σχολιάζουμε.Επίσης, καλό θα ήταν πάλι ΠΡΙΝ σχολιάζουμε συγκεκριμένα σχόλια, να προστρέχουμε όπου αυτά στηρίζονται. Όσο λοιπόν στο DW γίνονται έως και ειδικές εκπομπές για το περιστατικό που ταράζει έως συνταράσσει τη γερμανική κοινή γνώμη (δική τους η εκτίμηση), καλό θα ήταν να παρακολουθήσει κάποια, τουλάχιστον όποιος ενδιαφέρεται να σχολιάσει το δικό μου σχόλιο. ΔΕΝ πρόκειται να ασχοληθώ με οποιονδήποτε που απλά θέλει να ..εκτονωθεί.Επιπλέον, καλό θα ήταν ΠΡΙΝ σχολιάζουμε οτιδήποτε που συμβαίνει σε άλλη χώρα, να προσπαθούμε τουλάχιστον να αντιληφθούμε πώς λειτουργούν καταστάσεις, πράγματα και άτομα εκεί, και να μην προβάλουμε τις υποκειμενικές μας αντιλήψεις, ..συνήθειες ή και προκαταλήψεις.Τέλος, ΠΡΙΝ επικοινωνήσουμε διαδικτυακά, καλό θα ήταν να παραμερίζουμε έστω λίγο το όποιο τεράστιο Εγώ μας. Κανέναν δεν ενδιαφέρει πως θα αντιδράσεις σε προσωπικό επίπεδο στις πράξεις κάποιου τρίτου. Ακόμη κι αν η αντίδραση είναι παιδαριώδης.Elementary my dear…