Ευρωμπάσκετ 2017: Πρωταθλήτρια Ευρώπης, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η «μαγική» Σλοβενία

Ευρωμπάσκετ 2017: Πρωταθλήτρια Ευρώπης, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η «μαγική» Σλοβενία Facebook Twitter
1

Η Σλοβενία, η μεγάλη έκπληξη του φετινού Ευρωμπάσκετ, ολοκλήρωσε το μαγικό της ταξίδι κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Η παρέα του φοβερού και τρομερού Γκόραν Ντράγκιτς, του μελλοντικού σούπερσταρ Λούκα Ντόνσιτς και αφανών ηρώων όπως ο Κλεμέν Πρέπελιτς δεν άφησε τη Σερβία να της στερήσει αυτό που δικαιούνταν.

Η Σερβία είχε το πάνω χέρι στο πρώτο δεκάλεπτο, χάρη στην υπεροχή στους ψηλούς, με τα ριμπάουντ 13-7, τον Κούζμιτς να μετρά 6 πόντους και τον Μαριάνοβιτς να κλείνει τους διαδρόμους στους Σλοβένους.

Στον αντίποδα, ο Γκόραν Ντράγκιτς έμενε στους 6 πόντους, ενώ ο Ντόντσιτς είχε 0/3 τρίποντα (2/8 οι Σλοβένοι).

Με τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ να αλλάζει διαρκώς παίκτες στο μαρκάρισμα του Μπογκντάνοβιτς, ο γκαρντ των Σακραμέντο Κινγκς έδωσε αέρα 5 πόντων, 13-18 στη Σερβία (έμεινε στους 6 πόντους στην 1η περίοδο).

Με 5 πόντους, ο εξαιρετικός Πρέπελιτς, μείωσε στο καλάθι, 18-20, για να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στον Μαριάνοβιτς και τον Ντόντσιτς, με τον 18χρονο φόργουορντ της Ρεάλ να χτυπά με δύναμη την μπάλα στο παρκέ, για σκληρό παιχνίδι από τον σέντερ της Σερβίας και να απειλείται σύρραξη, 1:36 πριν το τέλος του δεκαλέπτου, 20-22, δια χειρός Ντράγκιτς.

Ο πόιντ γκαρντ των Μαϊάμι Χιτ θα «έβαζε την υπογραφή του» σε ένα μαγικό δεύτερο δεκάλεπτο για τη Σλοβενία, όταν έθεσε τις βάσεις για το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα. Έφτασε τους 26 πόντους (20 μόνο στη 2η) με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Ο Μπογκντάνοβιτς δεν ήταν αυτός που έπρεπε, έστω κι αν ισοφάρισε σε 25-25 με τρίποντο, εγκλωβισμένος στην άμυνα των Νίκολιτς, Μπλάζιτς, Πρέπελιτς, είχε 1/5 έξω από τα 6.75 σε 18 λεπτά.

Με τρίποντο του Μπίρτσεβιτς η Σερβία προσπέρασε 27-28. Ένα τρίποντο του Πρέπελιτς και εντυπωσιακό κάρφωμα του Ντόντσιτς με coast to coast έβαλαν «φωτιά» στη σλοβενική κερκίδα, 32-28.

Ταχύτητα, κλεψίματα, αιφνιδιασμοί με τον Πρέπελιτς να δίνει αέρα 11 πόντων, 41-30, στη Σλοβενία, με το 3ο δικό του εύστοχο τρίποντο σε 4 προσπάθειες. Γκολ φάουλ και βολές του Λούτσιτς, σε συνδυασμό με 2 τρίποντα από τον Γκούντουριτς (43-38 και 48-43) κράτησαν «ζωντανή» την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Όμως, ο Ντράγκιτς απάντησε με δύο δικά του (51-43 και 54-43, πέτυχε και 2 ακόμη πόντους, για το 56-47 (+9) του ημιχρόνου.

Ο Ντράγκιτς έφτασε τους 29 πόντους (35 στο 30) με την έναρξη της 3ης περιόδου, δίνοντας με νέο τρίποντο, προβάδισμα +12 πόντων, 59-47, στην ομάδα του.

Ένα επιμέρους σκορ 10-20 της Σερβίας, έφερε τη διαφορά στο ένα καλάθι, 69-67. Ενδιάμεσα, όμως, στο 26ο λεπτό είχε αποχωρήσει υποβασταζόμενος ο Λούκα Ντόντσιτς όταν προσγειώθηκε άτσαλα στο παρκέ μετά από κόψιμο σε σουτ του Μάτσβαν.

Με τον Τζόρτζεβιτς να έχει ρίξει στο «5» τον πιο ευκίνητο Στίματς εν συγκρίσει με τον Μαριάνοβιτς και τους Ντόντσιτς, Ντράγκιτς εκτός, οι Σλοβένοι έδειχναν να τα έχουν χαμένα και είχαν διαδοχικές λάθος επιλογές.

Ο Ντράγκιτς επέστρεψε, πήρε το φάουλ από τον Στίματς (σε εκείνη τη φάση χτύπησε το κεφάλι του στο παρκέ και ο Μπογκντάνοβιτς αλλά δεν ήταν σοβαρό) και έκανε με 2/2 βολές το, 71-67, σκορ 3ης περιόδου.

Οι Σέρβοι είχαν επιστρέψει από το -12 και με τον Ματσβάν να κάνει μεγάλο παιχνίδι σε άμυνα κι επίθεση προσπέρασαν 77-78. Φτάνοντας τους 7 πόντους στην 4η περίοδο ο Ματσβάν ισοφάρισε σε 80-80, μετά το 4ο εύστοχο τρίποντο του Πρέπελιτς.

Ο Κοκόσκοφ ψήλωσε το σχήμα αποσύροντας τον σαφώς κουρασμένο Ντράγκιτς και έβαλε στη θέση του τον πάουερ φόργουορντ Άντονι Ράντολφ. Αυτός με 2 βολές ισοφάρισε για τη Σλοβενία, μετά το λέι απ του Μπογκντάνοβιτς, 82-82, ενώ στα 2:21 ο Πρέπελιτς φώναξε και πάλι «παρών».Άστοχος για 3 ο Ματσβάν, άστοχος για 2 ο Πρέπελιτς, αλλά ο Μπλάζιτς πήρε το ριμπάουντ και ο Ράντολφ κέρδισε γκολ φάουλ από τον Μπογκντάνοβιτς με εναπομείναντα χρόνο, 1:38.

Το εντυπωσιακό κόψιμο του Βίντμαρ στον αστέρα της Σερβίας, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (έμενε 1:20) ήταν όπως αποδείχτηκε το οριστικό «όχι» της Σλοβενίας απέναντι στην αντεπίθεση των Σέρβων. Ο Πρέπελιτς ευστόχησε και στις 2 βολές κάνοντας το 88-82, 1:05 πριν το τέλος, μέσα στις ιαχές των εκστασιασμένων Σλοβένων. Ο Μπογκντάνοβιτς αστόχησε σε τρίποντο και ο Νίκολιτς με δύο βολές 35'' πριν το τέλος έδωσε 8 πόντων στη Σλοβενία (90-82) και ουσιαστικά τελείωσε το παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 56-47, 71-67, 93-85

 ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Iγκόρ Κοκόσκοφ): Ράντολφ 11, Ρέμπετς, Ντράγκιτς 35 (3 τρ. 7 ρ.), Νίκολιτς 4, Πρέπελιτς 21 (4), Μούριτς 5 (1), Μπλάζιτς 7, Βίντμαρ 2, Ζάγκορατς, Ντίμεκ, Τσάντσαρ, Ντόντσιτς 8 (7 ρ.)

ΣΕΡΒΙΑ (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Μάτσβαν 18 (2), Μπογκντάνοβιτς 22 (2), Λούσιτς 9, Μιλοσάβλιεβιτς 2, Μπίρσεβιτς 8 (2), Στίματς 2, Μίσιτς 4, Γκούντουριτς 6 (2), Γιόβιτς 2, Κούζμιτς 6, Μαριάνοβιτς 6

MVP o Γκόραν Ντράγκιτς - Η καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης

 

Ο Ρώσος Αλεξέι Σβεντ, ο Σέρβος Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, οι Σλοβένοι Γκόραν Ντράγκιτς και Λούκα Ντόντσιτς, καθώς και ο Ισπανός Παού Γκασόλ επιλέχθηκαν στην κορυφαία πεντάδα του Ευρωμπάσκετ 2017.

ΜVP του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αναδείχτηκε, όπως αναμενόταν, ο γκαρντ των Μαϊαμι, Χιτ Γκόραν Ντράγκιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια