Ρίο: H «χρυσή» Ελληνοαμερικανίδα της πάλης Έλεν Μαρούλις και η γραφειοκρατία που την εμποδίζει να πάρει την ελληνική υπηκοότητα

Ρίο: H «χρυσή» Ελληνοαμερικανίδα της πάλης Έλεν Μαρούλις και η γραφειοκρατία που την εμποδίζει να πάρει την ελληνική υπηκοότητα Facebook Twitter
8

Πριν από λίγες ώρες, η Ελληνοαμερικανίδα Έλεν Λουίζ Μαρούλις νίκησε 4-1 στα σημεία την Σαόρι Γιοσίντα στην κατηγορία των 53 κιλών της πάλης γυναικών και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ποια είναι όμως η 24χρονη κοπέλα που εκθρόνισε τους Ιάπωνες από την πάλη και ποια η σχέση της με την Ελλάδα;

Πριν από περίπου πέντε δεκαετίες, η οικογένεια της, με προτροπή του παππού της, Γεράσιμου Μαρούλη και τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα της, Γιάννη Μαρούλη μετακόμισε στις ΗΠΑ, στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Η Έλεν μεγάλωσε στο Μίσιγκαν, εκεί όπου η οικογένειά της δραστηριοποιήθηκε σε κατασκευαστικά έργα, αφού πρώτα ο πατέρας της δούλεψε με τα αδέλφια του στην οικογενειακή επιχείρηση με εστιατόρια.

Η ίδια φοίτησε στο Marquette ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου στο Βόρειο Μίσιγκαν.

Αγαπά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και θεωρεί τον Κάλαμο, ένα νησάκι ανατολικά της Λευκάδας ως τον προσωπικό της «παράδεισο».

Επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας, όπως ακριβώς έκανε και πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ουζμπεκιστάν (κατέκτησε την 3η θέση), φρόντισε να επισκεφθεί τη γιαγιά της στον Κάλαμο για να της δείξει από κοντά το χάλκινο μετάλλιο.

Ρίο: H «χρυσή» Ελληνοαμερικανίδα της πάλης Έλεν Μαρούλις και η γραφειοκρατία που την εμποδίζει να πάρει την ελληνική υπηκοότητα Facebook Twitter

«Είμαι μισή Ελληνίδα, μισή Αμερικανίδα και είμαι υπερήφανη για αυτό. Προσπαθώ να πάρω την ελληνική υπηκοότητα αλλά υπάρχει γραφειοκρατία. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή σημαίας στους αγώνες, η Αμερική μου έχει φερθεί πολύ όμορφα και με έχει στηρίξει ως αθλήτρια. Θα το σκεπτόμουν μόνο εάν δεν είχε πρόβλημα η ομοσπονδία των ΗΠΑ» είχε δηλώσει η Μαρούλις στο πέρασμά της από την Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκε από την ελληνική ομοσπονδία.

Η 24χρονη Έλεν Μαρούλις, η οποία εκτός από το Ολυμπιακό μετάλλιο, έχει στην κατοχή της τρία μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα νοιώθει εκστασιασμένη. Ή πιο σωστά «μαγεμένη». Το είχε δηλώσει άλλωστε και η ίδια πως «έλεγα συνεχώς στον εαυτό μου ότι κατάγομαι από αυτή τη χώρα, όπου γεννήθηκε ο αθλητισμός».

Φυσικά, η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και το τέλος της ιαπωνικής αυτοκρατορίας στην κατηγορία, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα, αφού η πάλη στις ΗΠΑ αποτελεί ένα από τα κορυφαία σπορ, με την ομοσπονδία της να επενδύει πολλά σε αθλητές που πρωταγωνιστούν στις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις.

Η Μαρούλις είναι μία από αυτές τις αθλήτριες, παρά το γεγονός ότι το 2012 δεν είχε καταφέρει να περάσει μέσω των αμερικανικών προκριματικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, γεγονός που την είχε κάνει να σκεφτεί την πρόταση να αγωνιστεί με τα ελληνικά χρώματα, όμως λόγω των καλύτερων προπονητικών συνθηκών στις ΗΠΑ, αλλά και της γραφειοκρατίας κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Ρίο: H «χρυσή» Ελληνοαμερικανίδα της πάλης Έλεν Μαρούλις και η γραφειοκρατία που την εμποδίζει να πάρει την ελληνική υπηκοότητα Facebook Twitter

Αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, ίσως χθες το βράδυ να ακουγόταν ο ελληνικός ύμνος στην Carioca Arena του Ρίο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Ειλικρινά αδυνατώ να αντιληφθώ την νοοτροπία μερικών πάνω στο ζήτημα του με ποια σημαία θα πρέπει να αγωνίζεται οποιοσδήποτε πρωταθλητής.Θεωρώ πως όταν έχεις ταλέντο, και μάλιστα μεγάλο, σε οποιονδήποτε τομέα (αθλητισμό, τέχνη, επιστήμη), πρέπει να το εξελίσσεις ώστε να έχει αποτελέσματα.Αν το Κράτος υπό το οποίο ζεις για οποιονδήποτε λόγο αδυνατεί, αδιαφορεί ή αρνείται να σου προσφέρει ό,τι είναι απαραίτητο για να εξελιχθείς κι εσύ και το ταλέντο σου, τότε ΟΦΕΙΛΕΙΣ τόσο στον εαυτό σου, όσο και στους γύρω σου να ψάξεις να βρεις εκείνες τις συνθήκες που να στηρίξουν τις προσπάθειές σου να εξελιχθείς.Αν τις βρεις στο εξωτερικό, κανένα πρόβλημα, μετανάστευσε ώστε να μην χάσεις την ευκαιρία.Δεν έχει κανένα νόημα να καταστρέψεις τη ζωή σου προσπαθώντας να διορθώσεις κάτι που δεν μπορείς από μόνος να διορθώσεις.Το ό,τι το κράτος Ελλάδα τρώει τους ταλαντούχους Έλληνες, το γνωρίζουν όλοι εδώ και αιώνες, όμως ελάχιστε έχουν αλλάξει.Γιατί ένας ταλαντούχος Έλληνας να νοιώθει υποχρεωμένος να μείνει στην Ελλάδα και να παλεύει με διαπλεκόμενους ανάξιους και λαμόγια αντί να μεταναστεύσει και να ..λάμψει; Γιατί να νοιώθει «τύψεις» όταν καταφέρνει κάτι με ξένα χρώματα;Το Κράτος εκ του Συντάγματος έχει υποχρέωση να «…σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου…» όχι να την απαξιώνει. Αν άλλα Κράτη το κάνουν κι έχουν τα ανάλογα οφέλη, μαγκιά τους!!
Πολλά μπράβο στην κοπέλα αλλά εδώ δε τη θέλουμε. Άμα είναι να σπαταλά τον χρόνο της σε αργόμισθες προπονήσεις αντί να κολλά ένσημα από καταλήψεις και πορείες τι να την κάνουμε; Ούτε καν σταλινοδημοκράτισα δεν είναι. Δε θα εγκαταλείψουμε εμείς τη γραφειοκρατική αξιοπρέπειά μας μας για κάτι ψωροχρυσά μετάλλια.
Ω πόσο κακαντρεχής και άσχετος είσαι... ΑΠόδειξη απλή πως τπο 2012 , τότε ντε που οι Άριστοι ήσαν στην εξουσία πήραμε ...δύο μετάλλια και μάλιστα χάλκινα.(Με μόλις δύο χάλκινα μετάλλια επιστρέφει η αποστολή της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και ο απολογισμός είναι ο μικρότερος από το 1988 και έπειτα, όταν η Ελλάδα είχε κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Μπάμπη Χολίδη στην πάλη.http://www.onsports.gr/Spor/Olympiakoi-Agwnes/item/241674-Londino-2012-O-ellinikos-apologismos-ton-30on-Olympiakon-Agonon) Φέτος, και με τη κυβερνσηση των μπαχαλάκιδων και της σταλινοδημοκρατίας όπως γράφεις έχουμε μέχρι σήμερα πέντε μετάλλια.Κάνεις κάποιο λάθος, δεν υπολογίζεις σωστά, δεν θυμάσαι ή κάτι άλλο;
Κάτι άλλο: παρερμήνευσες το σχόλιο μου ή δεν παρακολουθείς την επικαιρότητα.Ναι, με το ξεκίνημα της κρίσης ο αθλητισμός καταποντίστηκε, όπως και κάθε άλλος τομέας στην Ελλάδα. Άλλοι λόγοι ήταν εσωτερικοί π.χ. με την απόσυρση μεγάλων αθλητών ή σκάνδαλα ντόπινγκ. Αυτά θα συνέβαιναν οποιοδήποτε κόμμα και αν ήταν στην εξουσία, όπως και τα μετάλλια ή οι αποτυχίες που έχουμε μέχρι τώρα μικρή σχέση έχουν με το ποιος είναι υπουργός.Το σχόλιο μου αναφέρεται σε πρόσφατη αήθη επίθεση της Αυγής, κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Πύρρο Δήμα με τα επιχειρήματα που ανέφερα στο προηγούμενο μου σχόλιο. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είπα.Συμφωνώ ότι η κυβέρνηση έχει συνδέσμους με χουλιγκάνους, αλλά δεν είναι και σταλινιστική (αυτό είναι μάλιστα και ένα πολύ σημαντικό σημείο διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με π.χ. το ΚΚΕ). Όσο για τη γραφειοκρατία, αυτή υπήρχε πολύ πριν το ΣΥΡΙΖΑ και ίσως να υπάρχει πολύ μετά. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που τόσο το Κέντρο όσο και η λαϊκίστικη Αριστερά υποθάλπουν, για λόγους όχι άσχετους με τη διαφθορά.Ελπίζω να κατάλαβες καλύτερα το σχόλιό μου τώρα.
δηλαδη η αγαπη για Ελλάδα την έπιασε όταν δεν την δεχθηκαν στην αμερική; Και από ότι καταλαβα δεν ηθελε να ξεβολευτει, ηθελε να προπονειται αμερική αλλά να βαλει μια γαλαζια μπλουζα και να πάρει μερος. Ε, όχι.
Η κοπέλα δεν θέλει να έρθει σε Ελλάδα. Σκέφτηκε να αγωνιστεί με Ελλάδα επειδή δεν πέρασε τους εκεί αγώνες! Το ενδιαφέρον @Maggie είναι πως έλαβες 87 αρντικούς ψήφους επειδή απλά έγραψες το αυτονόητο!